Mat, mening og mestring

I samarbeid med

S√łknadssammendrag

Bakgrunn

Forskning viser at under halvparten av norsk ungdom f√łlger kostholdsr√•dene og at mange ungdommer mangler kunnskap om ern√¶ring og det √• lage mat fra bunnen av hjemme. Selv ser vi at mange unge har et h√łyt inntak av energidrikker og brus med h√łyt sukkerinnhold, og spiser mye boller og "fast food". Dette tror vi har en sammenheng med at mange unge sliter med tr√łtthet, nedstemthet og skolemotivasjon. I tillegg vet vi at mange ungdommer ikke lenger samles med familie og venner rundt middagsbordet hjemme. Ungdommene p√• Fellesverket lenge etterspurt et variert mattilbud og matkurs i arbeidstreningen.

Målsetting

Det overordnede m√•let med prosjektet, er at ungdom skal f√• bedre kosthold og √łkt forst√•else for sammenhengen mellom god ern√¶ring, fellesskap rundt maŐältidet og god fysisk og psykisk helse. I tillegg √łnsker vi √• gi ungdom gode matvaner og mestring i √• lage mat fra bunnen av.

Målgruppe

Ungdom mellom 15 og 25 √•r. Spesielt √łnsker vi √• n√• med s√•rbare ungdommer som mangler kunnskap om riktig kosthold, og som sliter med motivasjon og overskudd.

Antall personer i målgruppen

450

Beskrivelse av gjennomf√łring

P√• Fellesverket, som er et ressurssenter for ungdom med sosial m√łteplass, leksehjelp, arbeidstrening og gatemegling, er kj√łkkenet, ungdomskafeen og maten som serveres, selve hjertet av virksomheten v√•r. Det er fordi mat betyr enormt mye for ungdommene som kommer til oss. Mange har ikke spist hele dagen, har d√•rlig r√•d og mangler de gode sosiale rammene hjemme rundt m√•ltidene. Vi opplever at d√•rlig √łkonomi og frav√¶r av voksenpersoner som har tid til √• lage mat sammen med ungdommene p√• kj√łkkenet, gj√łr det vanskelig for mange √• ha et ern√¶ringsriktig kosthold. Vi som lavterskel ungdomsarena har vi derfor en stor mulighet til √• skape interesse for kosthold og ern√¶ring, legge til rette for gode matvaner og invitere ungdommene v√•re med p√• kj√łkkenet. En forutsetning for √• lykkes med prosjektet, vil v√¶re √• ansette en fagl√¶rt kokk som er flink med ungdom, og som vil ha ansvaret for planlegging, innkj√łp, budsjett, oppl√¶ring og koordinering av kurs og frivillig deltakelse. Vi vil bygge gode team med ungdommer p√• arbeidstrening som deltar i prosjektet. Sammen med kokken vil de lage maten og drive kafeen. I tillegg vil vi arrangere flere matkurs, temakvelder og eventer hvor vi b√•de deler m√•ltid sammen og debatterer viktige saker.

Fremdriftsplan

Prosjektet vil gi oppl√¶ring til ungdommer og frivillige i det √• lage mat, drive et kj√łkken og kafe p√• en profesjonell og √łkonomisk m√•te (p√• studentbudsjett). Etter endt prosjektperiode vil deltakerne enkelt kunne h√•ndtere planlegging, budsjett, b√¶rekraft (gjenbruk og reduksjon av svinn, kortreist mat), hygiene, ern√¶ring, h√•ndtering av r√•varer, hvordan lage ulike retter, oppbevaring av rester og √• arrangere st√łrre middager med et faglig innhold.

Prosjektleder/forsker

Susann Angell

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Mat, mening og mestring
Organisasjon
Norges R√łde Kors
Bel√łp Bevilget
2022: kr 300 000
Startdato
01.08.2022
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomf√łring