Pust i bakken på veg mot Skogshorn

En rekke rasteplasser gjør det enklere for flere å nå toppen.

I samarbeid med

Skogshorn er Hemsedals mest besøkte turmål. Fra parkeringsplassen er turen cirka fem kilometer lang, og det regnes som en krevende tur.

Både unge og eldre med god helse kan fint ta seg opp til toppen, men for mennesker med helseutfordringer kan den bratte og ujevne stigningen opp fjellet utgjøre en uoverkommelig barriere som gjør at mange velger bort turen.

Tror flere vil klare turen

LHL Hemsedal har i lang tid hatt medlemmer som drømmer om å ta turen mot Skogshorn, men som velger mindre strabasiøse turer fordi de ikke har pust eller krefter til å gi seg i kast med turen.

Det bestemte lokallaget seg for å gjøre noe med, og de tok kontakt med kommunen for å høre hvordan dette kunne løses.

– Vi kom sammen opp med ideen om at det langs stien kunne etableres rasteplasser med benker. En «pust i bakken» er det mange som trenger for å hente seg inn før neste etappe av turen. Vi tror at flere som sliter med helsa kan makte turen og stigningen i terrenget dersom det legges til rette for det, forteller prosjektleder Jørn Magne Forland i søknaden.

Tre rasteplasser

Og som tenkt så gjort. Med prosjektstøtte gjennom Ekspress og en god del dugnadstimer er det nå etablert tre rasteplasser på stien opp mot toppen.

Den nederste rasteplassen består av en stor trebenk med bord. Denne er laftet på forhånd og flydd ut med helikopter. De to neste rasteplassene er bygd i stein for å passe inn i fjellnaturen. Sherpaer fra Nepal har stått for denne byggingen.

Prosjektleder/forsker

Jørn Magne Forland

Detaljer
Program
Ekspress (vår 2018)
Prosjektnavn
Pust i bakken på veg mot Skogshorn
Organisasjon
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Beløp Bevilget
2018: kr 30 000
Startdato
17.05.2018
Sluttdato
01.10.2019
Status
Under gjennomføring