Her er vinneren av Helseprisen 2023

«Hjernen er deg!» og Hjernerådet gikk av med seieren.

DAM Redaksjonen • 5 Dec. 2023

Hjernerådet vant Helseprisen 2023 for prosjektet «Hjernen er deg!». Helseminister Ingvild Kjerkol (t.h.) delte ut prisen på Frivillighetens dag. Også på bildet f.v.: Lilly Ann Elvestad (styreleder i Stiftelsen Dam, Yousef Hadaoui (konferansier), Peggy Ranheim (prosjektleder Hjernerådet) og Henrik Peersen (generalsekretær Hjernerådet). Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

– Oppmerksomhet til hjernen, og kunnskap om hvordan vi best kan ivareta god hjernehelse er helt avgjørende, sa helseminister Ingvild Kjerkol, da hun delte ut Helseprisen 2023.

Prisen går til Hjernerådet og fotoutstillingen «Hjernen er deg!».

– Kombinasjonen av faglig tyngde og kunstnerisk frihet, har skapt en helt unik fotoutstilling, som er vist i store deler av landet, sa Kjerkol fra scenen.

Det er åttende gang Stiftelsen Dam deler ut Helseprisen på Frivillighetens dag, 5. desember. Prisen går til et prosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon, som har utmerket seg gjennom blant annet nyskapning, kreativitet og særlig gode resultater eller nytte for målgruppen.

Se video om prosjektet:

– Blir ikke mer spennende

«Hjernen er deg!» består av en rekke fotografier som viser hjernens utvikling, hjernesykdom og hjerneforskning. Hensikten med utstillingen er å skape interesse og engasjement for hjernen, og samtidig spre kunnskap om hjernehelse og hjernesykdom.

Til sammen elleve fotografer har jobbet med utstillingen. Hver fotograf fikk tildelt en mentor, det vil si en ekspert på hjernen, og et tema innen hjerne og hjernehelse. Deretter fikk fotografene full kunstnerisk frihet til å utføre oppdraget.

– Jeg tror ikke det blir mer spennende enn å portrettere hjernen, sa fotograf Catharina Caprino, som har tatt et bilde av en helt ekte menneskehjerne til utstillingen.

Imponerte både juryen og publikum

Prosjektet imponerte juryen til Helseprisen, som valgte det ut som en av tre finalister til å vinne prisen i 2023. Hjernen har også fascinert publikum, som altså stemte det fram til seier. Prisen ble delt ut av helseminister Ingvild Kjerkol på Frivillighetens dag, 5. desember 2023.

Helseprisen består av et diplom og 50.000 kroner, som går til organisasjonen bak prosjektet.

I finalen til årets pris var tre prosjekter, som var valgt ut av en jury. Disse var, i tillegg til Hjernen er deg!, Grubl i regi av Rådet for psykisk helse og Toxic i regi av Rådgivning om spiseforstyrrelser.