Barnehagepakken

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Gjennom utarbeidelse og distribusjon av barnehagepakker til foresatte og barnehageansatte, vil prosjektet bidra til en bedre barnehagehverdag for barn med epilepsi. Barnehagepakken vil inneholde sjekklister og informasjon om viktige temaer nÄr barn med epilepsi gÄr i barnehage. Pakken vil vÊre felles utgangspunkt for dialog, og gjÞre informasjonsmateriell og verktÞy lettere tilgjengelig. Barnehagepakken har til formÄl Ä gi kunnskap om epilepsi og bidra til godt barnehage-hjem samarbeid for det enkelte barn.

MĂ„lsetting for prosjektet

Utarbeide og distribuere «barnehagepakke» til foresatte og barnehager for Ä bidra til bedre barnehagedag for barn med epilepsi.

MĂ„lgruppe

Familier med barn i barnehagealder med epilepsi, og pedagogisk ledelse i barnehagen hvor barnet gÄr.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

1000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

Gjennom prosjektet vil vi utvikle en informasjonspakke om barn med epilepsi i barnehage.Vi vil samarbeide tett med Spesialpedagogisk observasjonsenhet for barn i alderen 0-6 Ă„r, ved Spesialsykehuset for epilepsi – SSE, spesialpedagoger fra Solberg skole og Epilepsiforbundets foreldrekontakter. Sammen vil vi identifisere informasjonen som er viktig Ă„ ha med. Oppsettet vil i stor grad basere seg pĂ„ den allerede eksisterende skolepakken, men med justeringer ut fra erfaringer med denne. Pakken vil bestĂ„ av to identiske mapper, slik at bĂ„de foreldre og barnehage sitter pĂ„ samme informasjon. Prosjektleder vil vĂŠre ansvarlig for gjennomfĂžring og det lĂžpende arbeidet i prosjektet. Det vil vĂŠre lĂžpende kontakt mellom prosjektleder og observasjonsenheten om innhold og formuleringer av tekst, og foreldrekontaktene vil bidra med innspill og gjennomlesning. Barnehagepakken vil annonseres for foresatte gjennom www.epilepsi.no, Facebook og medlemsblad. Den vil ogsĂ„ annonseres i fagmagasinet FĂžrste Steg. Prosjektleder vil forsĂžke Ă„ fĂ„ lagd en artikkel om prosjektet i www.barnehage.no.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar: GjennomfĂžre mĂžte med Observasjonsenheten og foreldrekontaktene. Feb. – aug.: Utarbeide innhold til barnehagepakken, jevnlig oppfĂžlging med alle involverte. Sept. – okt.: Ferdigstillelse, design og opptrykk av barnehagepakken. Nov: Annonsering og utsendelse av barnehagepakker. Kontakte www.barnehage.no med tips om artikkel.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

I 2018 utviklet Epilepsiforbundet en skolepakke med stÞtte fra Stiftelsen Dam som skulle fungere som et dialogverktÞy mellom skole og hjem rundt et barn med epilepsi. Pakken fikk svÊrt gode tilbakemeldinger, men vi fikk ogsÄ mange henvendelser fra foreldre som Þnsket lignende pakker for barnehagebarn. Vi sÞkte derfor om stÞtte til et nytt prosjekt for Ä lage en slik pakke med informasjonsmateriell for samarbeid mellom barnehage og hjem. MÄlgruppen var familier med barn i barnehagealder med epilepsi, samt ansatte og pedagogisk ledelse i barnehagen hvor barnet gÄr. FormÄlet var Ä bedre hjem-barnehage-samarbeidet, som er avgjÞrende for at barnehagehverdagen skal kunne oppleves som trygg og god for alle involverte parter.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Effekten mĂ„les etter antallet utsendte pakker, og etter at barnehagepakken ble lansert har det blitt sendt ut 102 pakker. Vi regner med at disse vil ha nĂ„dd 6 – 800 personer (3 – 4 familiemedlemmer og 3 – 4 barnehageansatte per pakke). Dette er fĂŠrre pakker enn vi sendte ut av skolepakken pĂ„ tilsvarende tid. Ved rapportering av skolepakken var det sendt ut 300 pakker.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

600

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Arbeidet med prosjektet startet opp tidlig i 2020. I trÄd med fremdriftsplanen, startet prosjektleder en behovskartlegging i samarbeid med Spesialpedagogisk Observasjonsenhet pÄ SSE og Epilepsiforbundets frivillige foreldrekontakter. Prosjektleder sÄ ogsÄ til andre organisasjoners arbeid, deriblant Hjertepermen til Foreningen for Hjertesyke Barn. Det ble avgjort at mappen kunne legge seg tett opp til Skolepakken med hensyn til oppbygging og tematikk, men man valgte Ä rette mer oppmerksomhet mot temaer som lek og sosial utvikling i mappen for de yngste barna. VÄren og sommeren 2020 skrev prosjektleder utkast i tett dialog med Observasjonsenheten. Da alt innholdet i mappene begynte Ä bli klart, sendte vi det til kvalitetskontroll hos fire utvalgte foreldre til barn med epilepsi og to hos ledelsen i to forskjellige barnehager. Endelig utkast var ferdig hÞsten 2020, men pÄ grunn av planlagt logoendring, ble design og trykking utsatt til over nyttÄr. De ferdig trykkede mappene kom vÄren 2021. Like fÞr mappene kom, ble prosjektleder sykemeldt. Dette gikk ut over lanseringsplanene, men mappene ble annonsert pÄ nettsider, medlemsblad og sosiale medier.

Resultater og resultatvurdering

I likhet med skolepakkene, er barnehagepakkene nĂ„ tilgjengelige for alle i Epilepsiforbundets nettbutikk, og sendes gratis til medlemmer som bestiller. Som nevnt over, ble det sendt ut fĂŠrre barnehagepakker etter lansering enn i tilsvarende periode for skolepakken. En del av bakgrunnen for dette kan ligge i lanseringstidspunktet pĂ„ vĂ„ren. Det er fĂ„ barn som starter opp i barnehage pĂ„ dette tidspunktet, og med sykemeldt prosjektleder, ble ikke dette fulgt godt nok opp rundt barnehagestart i august – oktober. NĂ„ som det nesten har gĂ„tt et Ă„r siden lansering, ser vi at bestillingene av barnehagepakken og skolepakken er pĂ„ omtrent likt nivĂ„.

Oppsummering og videre planer

I prosjektet fikk vi utviklet et velegnet verktÞy for samtaler og informasjonsdeling mellom hjem og barnehage knyttet til epilepsi. Prosjektet trakk tungt pÄ erfaringer med utvikling av tilsvarende verktÞy for skolebarn, og hadde tung involvering fra bÄde brukermedvirkere og fagpersoner for Ä sikre kvalitet og relevans. Prosjektet fulgte fremdriftsplanen lenge, men avslutningen av prosjektet ble preget av at opprinnelig prosjektleder ble langtidssykemeldt. Dette fÞrte til dÄrligere annonsering enn planlagt, og vi vil derfor legge inn ekstra ressurser pÄ annonsering av pakken kommende hÞst.

Prosjektleder

JĂžrn Sibeko

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2019)
Prosjektnavn
Barnehagepakken
Organisasjon
Epilepsiforbundet
BelĂžp Bevilget
2020: kr 174 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet