Ro/Uro Ung

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Marthe Valle utviklet i utgangspunktet RO/URO som et kunstnerisk bestillingsverk, fÞr det ble utviklet til et ungdomsprosjekt i samarbeid med Bergen sanitetsforening (BSF). Kjernen i prosjektet er god formidling, bÄde faglig og kulturelt, da prosjektet er fundamentert pÄ idéen om bÄde faglig og musikalsk innhold. Prosjektet har blitt til gjennom et tre mÄneders langt pilotprosjekt pÄ KleppestÞ Ungdomsskole i 2018-2019.

MĂ„lsetting for prosjektet

Overordnet mÄl er Ä tilby RO/URO UNG til ungdomsskoler i Vestland Fylke. Prosjektet har som hovedmÄl Ä styrke psykisk helse hos ungdom.

MĂ„lgruppe

PrimÊrmÄlgruppen er ungdom pÄ ungdomstrinnet i Vestland Fylke.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

5000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

Prosjektet er grovt sett delt inn i to deler; Ä videreutvikle innholdet slik at det kan gjÞres av flere formidlere/musikkterapeuter, og Ä utvide det geografiske omrÄdet hvor vi tilbyr prosjektet til Vestland fylke. FÞrste del av prosjektet er Ä tilrettelegge det faglige innholdet i RO/URO UNG slik at ulike utÞvere kan formidle det pÄ en tilfredsstillende mÄte, dette gjÞres samlingsbasert. SÄ skal lokale sanitetsforeninger i Vestland kobles pÄ for Ä tilby prosjektet til et stÞrre antall ungdomsskoler i fylket.

Fremdriftsplan for prosjektet

– Etablere prosjektorganisasjon – Videreutvikling av RO/URO UNG – Etablere kontakt med lokale N.K.S. foreninger – Rekruttering Musikkterapeuter – Seminarvirksomhet RO/URO UNG til nye formidler (jan 2021 og jan 2022) – Etablere kontakt med aktuelle skoler regionalt – GjennomfĂžring av RO/URO UNG i Vestland Fylke og utdanning av flere formidlere – Prosjektkoordinering: Innsalg, oppfĂžlging og evaluering av opplegget inkl. midtveisevaluering.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Overordnet mÄl er Ä tilby RO/URO UNG til ungdomsskoler i Vestland Fylke. Prosjektet har som hovedmÄl Ä styrke psykisk helse hos ungdom. DelmÄl: Elever: Gi elevene konkrete verktÞy for Ä ivareta god psykisk helse og livsmestring i samarbeid med skolen LÊrere: Gi lÊrere et opplegg som bidrar til at de fÄr bedre kompetanse og forutsetning til Ä arbeide med livsmestring og psykisk helse i klasserommet. Foresatte: KompetansepÄfyll og refleksjoner om egen livsmestring og hva de kan fÞre videre til de unge. Felles kommunikasjonsplattform for skole og foreldre Fagfolk/musikkterapeuter/formidlere: Videreutvikle opplegget rundt pilotprosjektet N.K.S. UNG RO/URO slik at det kan utfÞres av ulike formidlere, fortrinnsvis musikkterapeuter.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Til tross for at Covid – 19 gjorde prosessen med prosjektet annerledes og litt mer komplisert enn vi hadde sett for oss, sĂ„ kan vi absolutt si at vi er fornĂžyde med resultatene. Kontakten med skolene har vĂŠrt utfordrende, og vi vurderer at mye av utfordringene handler om at mange av skoler er presset pĂ„ bĂ„de tid og ressurser, men alle kvalitative tilbakemeldinger vi har fĂ„tt tyder pĂ„ at skolene som har fĂ„tt prosjektet sitter igjen med flere konkrete verktĂžy for mestring av psykisk helse.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

3240

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Coronapandemien satte en brems for aktivitet i dette prosjektet, og vi har brukt uforholdsmessig mye tid pÄ Ä prÞve Ä nÄ inn til skoler. Pandemien hang fremdeles igjen etter en siste nedstengning som varte frem til midten av januar og det var fremdeles mange skoler som slet med fravÊr i undervisningsstaben. Det viste seg ogsÄ svÊrt vanskelig for skolene Ä binde seg til et program/prosjekt da de fÄr mange forespÞrsler fra organisasjoner og enkeltindivider som vil inn i skolen med ulike opplegg. Det ble utarbeidet et prosjekthefte som ble sendt til skolekontakter for Ä opprette den fÞrste kontakten med skolene. Gjennom hele prosjektperioden har det vÊrt utfordrende Ä holde kontakten med skolene og det har vÊrt en stor prosentandel frafall av skoler som i begynnelsen viste interesse for prosjektet, men av ulike grunner sluttet Ä svare pÄ telefoner og eposter eller besluttet at de ikke hadde kapasitet likevel. Denne kommunikasjonen utgjorde ganske mange arbeidstimer som dessverre ikke nÄdde frem til Þnskede resultater som var synd. Arbeidsmengden for Bergen sanitetsforening har vÊrt stÞrre enn regnskapstallene viser da administrative kostnader ikke er prosjektfÞrt fullt ut.

Resultater og resultatvurdering

Til tross for at Covid – 19 gjorde prosessen med prosjektet annerledes og mer komplisert enn forutsett, kan vi absolutt si at vi er fornĂžyde med oppnĂ„dde resultater. Vi laget standardiserte svarskjemaer til skolene for at vi skulle sikre oss kvalitativ evaluering underveis, men dette viste seg Ă„ vĂŠre vanskelig Ă„ innhente. Eksempel pĂ„ besvart skjema er vist nedenfor. Ettersom kommunikasjonen med mange av skolene har vĂŠrt krevende, var det ogsĂ„ veldig vanskelig Ă„ fĂ„ dem til Ă„ sende evalueringsskjemaene i retur. Alle skolene de fĂžrste to Ă„rene fikk tilsendt evalueringsskjemaer som hver enkelt elev, lĂŠrer og foresatte skulle svare pĂ„. Ut fra tilbakemeldinger fra foresatte er det denne mĂ„lgruppen som gav de beste tilbakemeldingene. De stĂ„r som regel i fĂžrste linje nĂ„r det kommer til barnas adferd og hverdag. De opplever det som svĂŠrt vanskelig Ă„ snakke med barna sine i denne alderen og ga tilbakemelding pĂ„ at det var svĂŠrt givende med foredraget.

Oppsummering og videre planer

Jeg vil si at vi har gjennomfÞrt prosjektet bÄde grundig og godt med tanke pÄ utfordringene som covid 19 medfÞrte, vi har vÊrt nÞdt til Ä tilpasse oss sÄ mye som mulig. Det viktigste er at vi har nÄdd ut til 3240 elever og mest sannsynlig like mange foreldre og lÊrere. Vi har satt Þkt fokus pÄ psykisk helse i skolen og fÄtt mange tilbakemeldinger pÄ at prosjektet har gitt nyttige verktÞy til bÄde ansatte i skolen, foreldre og elever. Planen videre er Ä skrive ferdig bok, tilby prosjektet til norske folkehÞyskoler samt Ä diskutere med Bergen Sanitetsforening om vi skal tilby kurs til foreldre.

Prosjektleder

Marthe Christine Valle

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2020)
Prosjektnavn
Ro/Uro Ung
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
Marthe Valle
BelĂžp Bevilget
2021: kr 700 000, 2022: kr 700 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
02.08.2023
Status
Avsluttet