“Uforstyrra”, podcast

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Med podcasten Ăžnsker vi Ă„ “snakke” til en gruppe mennesker vi ellers har vanskelig for Ă„ nĂ„ frem til pĂ„ grunn av bĂ„de geografiske og personlige hindringer. Vi Ăžnsker at disse menneskene ogsĂ„ skal fĂ„ tilgang til personlige historier om Ă„ ha et anstrengende forhold til mat, kropp og vekt, og hvordan man kan gĂ„ frem for Ă„ oppsĂžke hjelp. ROS fĂ„r tilbakemeldinger om at denne typen historier er svĂŠrt verdifulle nĂ„r de blir fortalt ved vĂ„re lokale temakvelder i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

MĂ„lsetting for prosjektet

Formidling av brukerstemmen/egenerfaringsstemmen til mennesker som av geografiske/personlige Ärsaker ikke har mulighet til Ä delta pÄ lokale temakvelder ved ROS-sentre. Formidle erfaringshistorier fra personer som har hatt en spiseforstyrrelse og blitt frisk.

MĂ„lgruppe

Mennsker som av geografiske eller personlige grunner ikke kan mÞte opp pÄ vÄre lokale arrangementer eller lokale sentre.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

4000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Produksjonsselskapet BÄde Og redaksjonell produksjon vil hjelpe oss med utarbeiding av episodene, samt ha ansvar for alt det tekniske vedrÞrende produksjonen inkludert statistisk etterarbeid. Prosjektmedarbeidere i ROS vil stÄ for koordinering av intervjupersoner og forberedelse med disse. Prosjektmedarbeiderne i ROS vil fungere som podcastvertinner med hensyn pÄ Ä lage en levende samtale under inspilling og samtidig fokusere pÄ historien til intervjupersonen. Kristin BjÞrnÞy vil utvikle en promoteringskampanje i forbindelse med publiseringen av podcasten i januar 2019.

Fremdriftsplan for prosjektet

Produksjon av Ă„tte episoder podcast skjer i perioden august tom desember 2018. Publisering skjer i januar 2019. Statistisk oppsummering og vurdering av prosjektet i juli 2019.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Interesseorganisasjonen ROS – RĂ„dgivning om spiseforstyrrelser har som mĂ„lsetning Ă„ spre kunnskap og hĂ„p til alle mennesker som stĂ„r i tilknytning til en spiseforstyrrelse, bĂ„de mennesker som selv har et problematisk forhold til mat, kropp og fĂžlelser, og til deres pĂ„rĂžrende og nĂŠrstĂ„ende. HovedmĂ„lsettingen med podcastserien er Ă„ nĂ„ ut til flere mennesker med historier om spiseforstyrrelser og tilfriskning. Med lyd som medium har vi muligheten til Ă„ «snakke til» en gruppe mennesker vi vanligvis har vanskeligere for Ă„ kommunisere med. MĂ„lgruppen er primĂŠrt de som av geografiske eller personlige grunner ikke kan mĂžte opp pĂ„ vĂ„re lokale arrangementer eller sentre, og som selv sliter med et utfordrende forhold til mat kropp eller vekt

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Episodene har blitt lastet ned totalt 26 276 antall ganger per september 2019, og vi har fÄtt mange positive tilbakemeldinger fra lytterne om at det har vÊrt til god hjelp Ä lytte til episodene. Podcasten hadde hÞyest nedlastningsfrekvens i forbindelse med slipp av nye episoder. Slik kan man tenke at podcasten hadde faste lyttere som hÞrte pÄ de nye episodene underveis i publiseringsperioden. Geografiske tall viser at podcasten har blitt lyttet til i andre land i tillegg til Norge, samt at podcasten er lyttet til over hele Norges land. Antall nedlastning er hÞyest i byene ROS har sine sentre (Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger), noe som vil vÊre naturlig med tanke pÄ at sannsynligheten for kjennskap til ROS vil vÊre stÞrst der organisasjonen har sentre.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

3500

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

GjennomfÞringen av prosjektet har i hovedsak gÄtt etter planen med hensyn til intervjupersoner og innspillinger av episoder. Alle episodene var ferdig innspilt innen desember 2018. Innspillingene ble gjort i lydstudio i Maridalsveien i Oslo sammen med BÄde Og redaksjonell produksjon. I forkant av innspillingene brukte vi tid pÄ Ä avklare med intervjupersonen hva vedkommende Þnsket (eller ikke Þnsket) Ä dele om sin sykdomshistorie, samt hvilke underliggende tema det var naturlig for personen Ä snakke om i forbindelse med sin tilfriskning. Ved utvelgelsen av intervjupersoner var utgangspunktet Ä fylle de ulike episodene med personer som varierte bÄde i alder, kjÞnn og uttrykk for spiseforstyrrelsen. I etterkant er vi svÊrt fornÞyd med variasjonen vi fikk til, sÊrlig er vi stolte av pÄrÞrende-episoden med mannlig forelder. Den 26. februar 2019 ble de to fÞrste episodene publisert. Episodene ble gjort tilgjengelig pÄ ROS sine nettsider, pÄ Spotify, iTunes og andre podcastapper. Vi publiserte deretter en ny episode de nest ukene.

Resultater og resultatvurdering

Vi tenker at mÄlsettingen for prosjektet i aller hÞyeste grad er nÄdd, bÄde med hensyn til ferdig produkt, samt rekkevidde for lyttingene over hele Norge. Til videre arbeid tar vi allikevel med oss kunnskapen omkring geografiske lyttinger av podcasten, og skal vurdere tiltak som gjÞr at podcasten i stÞrre grad kan bli markedsfÞrt (og forhÄpentligvis lastet ned) i geografiske omrÄder hvor ROS ikke har sentre, da dette er spesielt viktig for oss nÄr det gjelder dette prosjektet. Vi tenker at mÄlsettingen for prosjektet i aller hÞyeste grad er nÄdd, bÄde med hensyn til ferdig produkt, samt rekkevidde for lyttingene over hele Norge. Til videre arbeid tar vi allikevel med oss kunnskapen omkring geografiske lyttinger av podcasten, og skal vurdere tiltak som gjÞr at podcasten i stÞrre grad kan bli markedsfÞrt (og forhÄpentligvis lastet ned) i geografiske omrÄder hvor ROS ikke har sentre, da dette er spesielt viktig for oss nÄr det gjelder dette prosjektet.

Oppsummering og videre planer

I juni 2019 var vi sÄ heldig Ä fÄ innvilget ytterligere Þkonomisk stÞtte fra Extrastiftelsen slik at vi kan fortsette prosjektet Uforstyrra podcast. Vi har fÄtt innvilget stÞtte til Ä produsere ytterligere Ätte episoder. For sesong 1 av Uforstyrra podcast har markedsfÞringen i hovedsak foregÄtt via poster pÄ ROS sine sosiale medier som ikke har vÊrt sponset. I forbindelse med sesong 2 vil vi ha muligheten til Ä sponse poster i sosiale medier (reklame), slik at vi kan ha fokus pÄ synlighet i distriktene og hos personer som ikke kjenner til organisasjonen ROS fra fÞr.

Prosjektleder

Ingrid Marvin

Detaljer
Program
Helse vÄr (2018)
Prosjektnavn
“Uforstyrra”, podcast
Organisasjon
RĂ„dgivning om Spiseforstyrrelser
BelĂžp Bevilget
2018: kr 330 000
Startdato
01.08.2018
Sluttdato
01.08.2019
Status
Avsluttet