Bedre luft i boligen

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Bedre luftkvalitet og inneklima i boligen kan ofte oppnÄs med enkle midler. Bedre luft inne bÞr ikke alltid koste penger. InneklimarÄdgivningen til NAAF sitter pÄ en kunnskape som mÄ deles med folket. I 2017 ble det systematisert over 350 forskjellige spÞrsmÄl om inneklima og boforhold. Det er spÞrsmÄl fra studenter, leietakere, privatpersoner, huseiere til personer som bor i omsorgsbolig. Dette Þnsker NAAF Ä anonymisere slik at de kan bli lett tilgjengelig for alle som bor i hus eller leilighet. Prosjektet er viktig for alle, men spesielt viktig for sÄrbare personer med astma eller allergi.

MĂ„lsetting for prosjektet

VÄrt mÄl er Ä gjÞre inneklima, og det Ä bo i bolig mer forstÄelig slik at enkeltpersoner og familier kan pÄvirke egen situasjon. SmÄ enkle gjÞremÄl presentert med enkel fagtekst til hvert tema, forklarende bilder, figurer og forenklet sprÄk. Bruk av boligen er en viktig faktor i folkehelsearbeidet.

MĂ„lgruppe

Unge i etableringsfasen, studenter som leier hybel, familier med egen bolig, leietakere og pensjonister.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

200000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Prosjektgruppen vil systematisere og anonymisere innkomne spĂžrsmĂ„l. Fagstoff blir utarbeidet for hvert tematisk omrĂ„de slik at leseren lettere kan fĂ„ kunnskap i hvorfor omrĂ„det har betydning for helsen. Prosjektleder vil gjennomlese stoffet med tanke pĂ„ forstĂ„elighet og hvordan det best kan framstilles pĂ„ nettsiden. Prosjektleders forslag til ny sprĂ„klig og visuell drakt vil bli kvalitetsikret av NAAFs ulike fagsjefer, og godkjennes av forfatteren som skrev det tematiske innlegget i sin tid. Den nye nettsiden «Bedre luft med enkle midler» vil inneholde 10 tematiske omrĂ„der skrevet av ulike fagpersoner: 1. Inneklima kan pĂ„virkes – innblikk i de ulike miljĂžer. 2. Godt inneklima inne starter ute. 3. Praktiske inneklimagjĂžremĂ„l i de fire Ă„rstider: vĂ„r, sommer, hĂžst og vinter. 4. Vedlikehold av ulike oppvarmingskilder – spesielt viktig for astmatikere og allergikere. 5. Luft og ventilasjon for alle. 6. Renhold fra gulv til tak (vekt pĂ„ stĂžvsanering). 7. Enkle krav som kan stilles for Ă„ fĂ„ best mulig kvalitet pĂ„ utfĂžrt arbeid. 8. Enkle tiltak for Ă„ forebygge fukt, muggsopp og rĂ„te. 9. Tips ved valg av inventar og utsyr. 10. Tips ved valg av bolig, hybel og leilighet.

Fremdriftsplan for prosjektet

1. Kvartal: Gjennomgang av spĂžrsmĂ„l som er kommet til rĂ„dgivningstjenesten ‱ Systematisering og bearbeiding av spĂžrsmĂ„l og svar ‱ Skrive nye artikler pĂ„ omrĂ„der som mĂ„ utdypes 2. Kvartal: Tilpasse tekst nettstedet ‱ Innhente bilder 3. Kvartal: KlargjĂžre nettversjon og pdf-versjon tilpasset nedlasting ‱ Brukermedvirkningsprosess – innspill fra NAAFS regioner. ‱ kvalitetssikring 4. Kvartal: MarkedsfĂžring og sluttrapportering

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

MÄlgruppen for prosjektet var unge i etableringsfasen, studenter som leier hybel, familier med egen bolig, leietakere og pensjonister. Inneklima er et bredt sammensatt tema og oppleves forskjellig fra person til person. For Ä dekke prosjektet mÄlgruppe har vi utarbeidet 32 selvstendige temaer/artikler. Under pandemien har prosjektet fÄtt Þkt verdi da boligen brukes mer nÄ ved at flere har hjemmekontor, hjemmeskole, barn hjemme fra barnehage, osv. RÄdgivningstjenesten som NAAF kan tilby pÄ omrÄdet inneklima er Äpen for alle og utarbeidet verktÞy vil inngÄ i denne tjenesten. InneklimarÄdgivningen som er fritt tilgjengelig for alle hÄndterer over 500 enkeltspÞrsmÄl fra innbyggere i Äret. De som henvender seg til rÄdgivningen opplever ofte helseproblemer i egen bolig. Ekstra utfordringer med innelufta har personer med astma, kols eller allergi. Henvender kommer fra alle sosiale lag av befolkningen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Vi har beskrevet 32 selvstendige temaer/artikler som er nyttig nĂ„r inneklima i boliger skal bedres. NAAF for daglig oppdateringer via medieovervĂ„king fra analyseselskapet Retriever. Tjenesten viser hvilke aviser og medier som omtaler artikler som har utspring fra NAAFs nettside eller NAAFs artikler fra et avisoppslag. Koronapandemien bidro til Ăžkt bruk av boligene og media Ăžnsket innspill til Ă„ skrive lĂžsningsorienterte artikler til bedre inneklima. Fagstoff blir ukentlig formidlet via inneklimarĂ„dgivningen. Brukere gir tilbakemeldinger om at rĂ„d og tips har bidratt til bedre inneklima og helse. NAAF dokumenterer dette skriftlig og opplever dette som en viktig indikator pĂ„ at prosjektet nĂ„ mĂ„lgruppen og tas i bruk. InneklimarĂ„dgivningen fĂžrer statistikk over bruk av verktĂžyet. Aftenposten og Dagbladet publiserte artikler i mars 2021 om “Hvordan inneklima i boliger kan bedres med enkle midler”. RĂ„dhuset i Oslo formidler «Bedre inneklima pĂ„ hjemmekontoret» til ansatte via Intranet.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

3000000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Prosjektgruppen har bestĂ„tt av fagpersoner med ulik kompetanse slik at de fleste inneklimaomrĂ„der ble dekket. Sentrale personer i prosjektet har vĂŠrt: ‱ Prosjektleder med kompetanse pĂ„ inneklima, HMS og miljĂžrettet helsevern. ‱ Forsker fra SINTEF Community med spesialkompetanse pĂ„ inneklima i boliger. ‱ Fagsjef i NAAF med kompetanse pĂ„ biologi og kjemi. ‱ SprĂ„kvask og innspill til brukervennlig struktur fra redaktĂžr av NAAF- tidsskrifter. Pandemien satt begrensninger for fysiske mĂžter, men det lĂžste vi med Ă„ bruke digitale lĂžsninger som Teams. Prosjektleder opprettet Teamet «Bedre luft i boligen med enkle midler» der alle i prosjektdeltakere var fullverdige medlemmer med skriverettigheter. Bruk av digital samarbeidsplattform har vist seg Ă„ fungere meget bra og vĂŠrt effektivt. Arbeidsformen tror jeg har bidratt til Ăžkt kvalitet og effektiv bruk av tiden da vi har kunnet arbeide i samme dokument samtidig.

Resultater og resultatvurdering

Inneklima i boliger er noe som berÞrer alle. Prosjektet har det viktig Ä fÄ presentert de frem de fem ulike miljÞer som inneklima bestÄr av. Vi har beskrevet 32 selvstendige temaer/artikler som er nyttig nÄr inneklima i boliger skal bedres. OmrÄdene er nÄ lett tilgjengelig for personer uten inneklima- eller teknisk kompetanse. Boligeiere som sliter med eget inneklima, vil via dette prosjektet nÄ lettere fÄr tilgang til «vanskelige tilgjengelig» kunnskap slik at tiltak kan settes i gang. InneklimarÄdgivningen har allerede fÄtt flere positive tilbakemeldinger fra personer som har testet ut fagstoffet vi har utarbeidet. Det at brukeren fÄr tips til egenaktiviteter har fÞrt til at flere ogsÄ opplever egenmestring. Det kan ogsÄ virke positivt pÄ den enkeltes privatÞkonomi da flere vil erfare at det Ä bedre inneklima ofte ikke bÞr koste penger. Økt fokus pÄ egenaktivitet og bruk av det som allerede er i boligen vil ogsÄ ha en positiv miljÞeffekt.

Oppsummering og videre planer

Tilbakemeldinger er at kunnskap som innbyggere selv kan ta i bruk for Ä bedre inneklima og boforhold uten store kostnader er etterspurt. Praktisk kunnskap og bokompetanse formidlet lÞsningsorientert bidrar til at flere erfare at bedre inneklima ikke alltid er avhengig av nye lÞsninger. Prosjektet forankres i egen organisasjon slik at metode og videreformidling av praktisk «gjÞr det selv kunnskap» for Ä bedre inneklima vil bli et omrÄde som NAAF skal videreutvikle. Det planlegges ogsÄ Ä utarbeide enkle videosnutter av de ulike temaene slik at budskapet blir formidlet via tekst og video.

Prosjektleder

Kai Gustavsen

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2018)
Prosjektnavn
Bedre luft i boligen
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
BelĂžp Bevilget
2019: kr 285 000
Startdato
02.01.2019
Sluttdato
31.12.2020
Status
Under gjennomfĂžring