“Det sa du jo nettopp” tegneserie ungdom

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Om lag 300 000 nordmenn er nĂŠr pĂ„rĂžrende til en som har demens. Mange pĂ„rĂžrende er ungdom. Å vĂŠre nĂŠrmeste pĂ„rĂžrende til en person med demens er vanskelig og det krever bĂ„de kunnskap og Ă„penhet. I mĂžte med ungdom som blir berĂžrt av denne sykdommen er det lite tilgjengelig materiale, og det Ăžnsker Kirkens Bymisjon Oslo, PĂ„rĂžrendeskolen Ă„ gjĂžre noe med. Med en tegneserie Ăžnsker vi Ă„ nĂ„ ungdom, da de sjeldnere er pĂ„ kurs eller pĂ„ annen mĂ„te fĂ„r kunnskap om sykdommen, og gi de en opplevelse av bekreftelse og gjenkjennelse i ulike «vanlige» situasjoner som kan oppstĂ„ i mĂžte med sykdommen demens.

MĂ„lsetting for prosjektet

Å lage et tegneseriehefte som er rettet mot ungdom om demens, en sykdom som ofte er skambelagt og utilnĂŠrmelig. Skape en opplevelse av “at du ikke er den eneste” hos ungdommer som har en forelder som har sykdommen. GjĂžre det lettere som ung pĂ„rĂžrende Ă„ holde kontakt med en person med demens.

MĂ„lgruppe

Ungdom pÄ ungdomskolen.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

2000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Tegneserieskaperen Anders Kvammen vil lage en tegneserie for ungdom om demens. Tidligere har han fÄtt Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbÞker or tegneserieromanen «Ungdomskolen» i 2016. Vi vil opprette en referansegruppe bestÄende av: Demenskoordinator i Oslo kommune, tegneserieskaperen Anders Kvammen, en ansatt i Aldring og Helse, Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse. En ungdom som er pÄrÞrende og en ungdom som er glad i tegneserier. Referansegruppen skal ha tre mÞter. Referansegruppen vil bestÄ av en kontaktperson i Aldring og Helse, Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse, demenskoordinator i Oslo kommune, en ungdom som er pÄrÞrende, en ungdom som er glad i tegneserie, tegneserieskaper og leder av PÄrÞrendeskolen. Prosjektleder: Benedikte G. SlÞrdal, leder av PÄrÞrendeskolen i Kirkens Bymisjon, Oslo. Leder har ogsÄ erfaring fra jobb som kultur- og frivilligleder pÄ sykehjem. Der var hun ansvarlig for gjennomfÞring av store prosjekter og arrangementer. Prosjektet vil bli forankret i ledelsen i Kirkens Bymisjon Oslo, med avdelingsdirektÞr i Aldring og Kultur Gudmund Fosse som Þverste ansvarlig.

Fremdriftsplan for prosjektet

VÄren 2019 oppstart og forberedelsesfase: Opprette en referansegruppe,Demenskoordinator i Oslo kommune, tegneserieskaperen Anders Kvammen, en ansatt i Aldring og Helse, Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse. En ungdom som er pÄrÞrende og en ungdom som er glad i tegneserier. Referansegruppen skal ha tre mÞter. Ved oppstart; Midt i prosjektperioden og ved det endelige resultatet. HÞsten 2019 Trykke opp et opplag av tegneserier og spre.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Over 400 000 er nĂŠr pĂ„rĂžrende til en med demens. Av alle som lever med demens i dag, antar vi at minst 2 000 er under 65 Ă„r. Man kan lett tro at demens kun rammer eldre, men ogsĂ„ yngre personer kan fĂ„ sykdommen. (https://nasjonalforeningen.no/demens/hva-er-demens). Demens i nĂŠr omkrets utfordrer pĂ„rĂžrende i stor grad, og det kreves kunnskap og forstĂ„else for Ă„ hĂ„ndtere situasjonen i alle aldre. MĂ„lgruppen for prosjektet er hovedsakelig ungdommer mellom 12-16 Ă„r. Vi sĂ„ at det var behov for mer informasjon om demens til denne aldersgruppen. Det er allerede laget god litteratur om demens for barn og voksne, men her er mĂ„let Ă„ snakke “ungdommens sprĂ„k”. Vi hĂ„per at det igjennom karakterene og situasjonene, Ă„pnes for refleksjon og gjenkjennelse, og videre at man som ung pĂ„rĂžrende i denne sammenhengen kan bli sett og i beste fall mer forstĂ„tt. Vi Ăžnsker at produktet kan bidra til Ăžkt kunnskap om demens og pĂ„rĂžrenderollen i samfunnet generelt og i relevante fagmiljĂžer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

PÄrÞrendeskolen skrev i sÞknad hÞsten 2018 at vi Þnsker Ä Þke kunnskap om demens og pÄrÞrenderollen som ung, bÄde for den enkelte ungdom som stÄr midt opp i dette eller ikke, for fagpersoner og for hele samfunnet. Det gjenstÄr Ä se i hvilken grad vi oppnÄr dette nÄr tegneserien foreligger tilgjengelig for alle og mÄlgruppen har gjort seg noen erfaringer. Likevel vet vi at det finnes lite eller ingen litteratur om demens som er tilpasset ungdom, og det er et tomrom Ä fylle. Effekten av et slikt tegneseriehefte vil vi kunne se blant ungdom som fÄr lese heftet og deres direkte tilbakemelding. Selve mÄloppnÄelsen vil vÊre vanskelig Ä mÄle, men kan sees pÄ som et langsiktig mÄl om bredere forstÄelse og kunnskap ogsÄ blant den yngre delen av befolkningen om sykdommen demens. Kan interessen for sykdommen Þke antall ungdom som velger en helsepersonellutdannelse vil vi ogsÄ kunne se dette pÄ antall nye sÞkere pÄ de ulike helsefaglige utdanningene.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

2000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Prosessen med Ä lage et tegneseriehefte om demens for ungdom startet i oktober 2017. Benedikte Guttormsen SlÞrdal som da jobbet som leder for PÄrÞrendeskolen tok kontakt med Anders Kvammen som er en anerkjent tegneserieskaper. Hun hadde sett behovet for sprÄk- og situasjonstilpasset litteratur for ungdom. Prosjektet mottok stÞtte fra Stiftelsen Dam i april 2017. Samme vÄr opprettet PÄrÞrendeskolen en referansegruppe med fagpersoner fra Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse hvorav en med erfaring som ung pÄrÞrende til forelder med demens, demenskoordinator i bydel Bjerke i Oslo Kommune, tegneserieskaper og sÞker, leder av PÄrÞrendeskolen. Tegneserieskaper styrte det meste av skriveprosessen med selvstudier av funnet og tildelt litteratur og kurs samt pÄrÞrende mest i egne nettverk som kilder. Tegneserieskaper og referansegruppe har likevel hatt jevn kontakt under hele skriveprosessen, bÄde med tanke pÄ utforming, etiske problemstillinger og Ä sette tegneserieskaper i kontakt med aktuelle fagpersoner og pÄrÞrende.

Resultater og resultatvurdering

Resultatet er blitt en tegneserie med tre historier. Hovedpersonen i fÞrste kapittel er en familiefar i full jobb som merker at han sakte, men sikkert, endrer seg. Det samme skjer i andre kapittel der hovedpersonen er en familiemor med minoritetsbakgrunn. Slik Þnsker vi Ä vise at demens kan ramme alle, og nÄ ut til flere, da demens kan oppleves som spesielt vanskelig og tabu i enkelte minoritetsgrupperinger. Den tredje historien tar utgangspunkt i en gutt i skolealder som opplever at faren fÄr demens. Igjennom informasjon og veiledning mÞtes gutten med respekt og omsorg. Vurderingen av resultat- og effektmÄl vil ses i tilbakemeldingene fra mÄlgruppen. Underveis i prosessen, har ungdom og yngre pÄrÞrende fÄtt se og videre gi tilbakemeldinger pÄ innhold og utforming. Boken oppleves som troverdig, lettlest og fengende. Vi vil ogsÄ kunne se resultatene igjennom boksalg og «blest», om den benyttes og omtales av mÄlgruppen, presse og fagmiljÞene.

Oppsummering og videre planer

Tegneserien er levert til trykking og selve lanseringen gjennomfÞres 21. september i Deichman BjÞrvika med noe publikum. I tillegg kan man delta ditigalt. SÞker og forlag kommer til Ä selge boken, mens Aldring og helse vil promotere den. Det har underveis blitt oppdaget flere muligheter for Ä «gjÞre mer ut av» tegneserien, som for eksempel Ä sÞke midler til Ä lage en podkast for ungdom som tar utgangspunkt i tegneserien. Alle parter er stolte over resultatet. Hvis tegneserien skaper gjenkjennelse og forstÄelse og blir et naturlig sted Ä sÞke kunnskap, har vi kommet langt i Ä nÄ vÄrt mÄl.

Prosjektleder

Kari Ødelund Danielsen

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2018)
Prosjektnavn
“Det sa du jo nettopp” tegneserie ungdom
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon
BelĂžp Bevilget
2019: kr 110 000
Startdato
01.04.2019
Sluttdato
31.05.2021
Status
Under gjennomfĂžring