Dokumentarfilmen GUTTA

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Kreftforeningen jobber stadig med Ă„ tilrettelegge for arenaer og kanaler som bidrar til at pasienter, overlevere og pĂ„rĂžrende kan finne det som gir de best mulig livskvalitet. SĂ„nn helt generelt kan vi si at menn og kvinner har ulike behov. Og det er her dokumentaren “Gutta” kommer inn. Vi tror at dette prosjektet er et viktig bidrag til at flere menn fĂ„r innsyn i andre menns situasjon og reaksjoner. Vi tror ogsĂ„ at prosjektet kan bidra til at alle i vĂ„rt samfunn fĂ„r Ăžkt forstĂ„else for hvordan et felleskap – flokken – kan gi stĂžtte og styrke i vanskelig tid.

MĂ„lsetting for prosjektet

Lage en dokumentarfilm pÄ 75 minutter som bidrar til mer Äpenhet om kreft, og som viser hvordan en kreftsykdom pÄvirker bÄde den rammede, familien, venner og kolleger, med sÊrlig fokus pÄ menn som mÄlgruppe.

MĂ„lgruppe

1. Menn 40-60 Ă„r 2. Almennheten 3. Helsepersonell og fagfolk som jobber med psykisk og fysisk stĂžtte

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

200000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Vi skal lage en dokumentarfilm pĂ„ som kan bidra til mer Ă„penhet om kreft, og som viser hvordan en kreftsykdom pĂ„virker bĂ„de den rammede, familien, venner og kolleger. «Gutta» er en film om Ă„ tĂžrre Ă„ Ă„pne opp nĂ„r det letteste er Ă„ lukke seg inne. Det er en dokumentar om menn og fĂžlelser, som byr pĂ„ et svĂŠrt nyansert og ĂŠrlig portrett av den ellers sĂ„ stereotype «barske mannen». Vi ser at ungdom Ă„pner seg om sin Skam og sine indre kamper som aldri fĂžr. PĂ„ autentisk vis er det stadig mer normalt Ă„ sette ord pĂ„ fĂžlelsene sine – i alle fall i de oppvoksende generasjoner. De vi hĂžrer minst fra derimot, er de voksne – og spesielt mannfolka. Derfor er dette en viktig film. RegissĂžrene Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen har fulgte Mannskoret og deres kreftsyke dirigent Ivar Krogh Hovd i en periode fĂžr han dĂžde av kreft. Resultatet er et helt spesielt rĂ„materiale som nĂ„ skal bli en dokumentar. Kreftforeningen vil bruke filmen i alle sammenhenger der det er naturlig, i forbindelse med debatter, undervisning, foredrag, mĂžter og mĂžteplasser. Vi vil jobbe spesielt med Ă„ etablere egne mĂžteplasser for menn (nettverksaftner) der dokumentaren vil ha en plass. I vedlagte treatment og prosjektdokument beskrives prosjektets egenart og betydning.

Fremdriftsplan for prosjektet

Gjennomgang av rÄmateriale og ekstraopptak av film vil bli gjort vÄr og sommer 2017. Det er satt av tid til klipp av filmen vinter 2018. Etterarbeidsfasen vil gjennomfÞres vÄren 2018. Premieren er pÄ hÞsten 2018.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Kreftforeningen jobber stadig med Ă„ tilrettelegge for arenaer og kanaler som bidrar til at pasienter, overlevere og pĂ„rĂžrende kan finne det som gir de best mulig livskvalitet. SĂ„nn helt generelt kan vi si at menn og kvinner har ulike behov. Dokumentaren “For vi er gutta” er et viktig bidrag til at flere menn fĂ„r innsyn i andre menns situasjon og reaksjoner. Filmen viser ogsĂ„ til Ăžkt forstĂ„else for hvordan et fellesskap kan gi stĂžtte og styrke i vanskelig tid. «For vi er gutta» er en film om Ă„ tĂžrre Ă„ Ă„pne opp nĂ„r det letteste er Ă„ lukke seg inne. Det er en dokumentar om menn og fĂžlelser, som byr pĂ„ et svĂŠrt nyansert og ĂŠrlig portrett av den ellers sĂ„ stereotype «barske mannen». RegissĂžrene Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen hadde fulgt Mannskoret og deres kreftsyke dirigent Ivar Krogh Hovd i en periode fĂžr han dĂžde av kreft. Dette rĂ„materialet var grunnlaget til denne prisbelĂžnte dokumentaren “For vi er gutta” som er blitt vist pĂ„ kinoer over hele landet og pĂ„ NRK.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Filmen er blitt vist pĂ„ flere aktuelle arenaer hos Kreftforeningen. I lĂžpet av sommeren 2019 ble den vist pĂ„ en del av Stafett for livet-mĂžteplassene og den har vĂŠrt en del av innholdet i BlĂ„ slĂžyfe-kampanjen. I tillegg har den vĂŠrt vist pĂ„ Kreftforeningens Vitensenter. Den har ogsĂ„ blitt brukt inn i ulike sammenhenger i Kreftforeningens sosiale medier. Det er vanskelig Ă„ beregne hvor mange personer i mĂ„lgruppen vi har nĂ„dd. Men Kreftforeningen har har 130 000 brukere av nettsidene hver mĂ„ned og 300 000 fĂžlger pĂ„ Facebook sĂ„ vi kan anta at det er mange, bĂ„de kvinner og menn som har fĂ„tt med seg budskapet i filmen og muligheten til Ă„ se den. Av konkrete tall fra kinoene er det 16 000 som har sett den pĂ„ kino og ca tall pĂ„ seere pĂ„ NRK tv er anslĂ„tt til 215 000 per 21 november 2019 – trolig en del hĂžyere nĂ„ ettersom mange har sett den pĂ„ nrk.no etter lineĂŠr-premieren.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

300000400000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Produsentenes hovedmÄl da det ble sÞkt produksjonsstÞtte var Ä fullfÞre opptak og etterarbeid pÄ filmen og finne en distributÞr i Norge og Ä fullfinansiere filmen. Det planlagte produksjonsplanen som forelÄ var realistisk i henhold til materialet som allerede hadde vÊrt i utvikling. Se vedlagte rapport fra produsentene for mer detaljer for hvordan prosjektet ble gjennomfÞrt.

Resultater og resultatvurdering

For vi er gutta er til nÄ sett av 16 000 pÄ kino i Norge. Filmen ble vist pÄ NRK hÞsten 2019 og pr april 2020 ligger den fortsatt tilgjengelig for nedlasting pÄ nrk.no. Filmen er ogsÄ tilgjengelig via i-tunes og andre strÞmmetjenester som VOD. Og som fysisk DVD pÄ Platekompaniet m.fl.

Oppsummering og videre planer

Filmen er aktuell og relevant i flere Är fremover og fÄr stadig nye seere. Kreftforeningen ser at den er aktuell Ä bruke fortsatt inn i ulike temaaktiviteter rundt omkring i landet. og bidrar til mer Äpenhet om kreft.

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2017)
Prosjektnavn
Dokumentarfilmen GUTTA
Organisasjon
Kreftforeningen
Org.ledd
Produksjonsselskap Fuglene AS
BelĂžp Bevilget
2018: kr 600 000
Startdato
02.01.2018
Sluttdato
31.12.2019
Status
Under gjennomfĂžring