En digital tidsreise

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I samråd med Redd Barna vil Teknisk museum søke støtte til å utvikle en aktivitet som styrker dialog mellom generasjoner. “En digital tidsreise” har som mål å minske avstand mellom voksne og barn i teknologiforståelse og aktiviteten vil tilbys i museets I/O tele- og datautstilling. Prosjektet vil ta i bruk aktiv medvirkning, og fremme samtaler teknologibruk mellom barn og voksne – være seg dataspill, bildedeling, meldinger eller TV-titting før og nå. Teknisk museum har årlig rundt 250 000 besøkende, over 50% er barn og unge, hvorav om lag 50 000 er skolelever. Museet åpnet i 2021 den nye tele- og data utstilling I/O, der kunstig intelligens (KI) både styrer brukeropplevelsen, og er oppe til diskusjon. I dette prosjektet vil vi tilpasse den brukerstyrte opplevelsen for yngre barn. De siste årene har det vært gjennomført flere brukermedvirkende prosjekter på Teknisk museum. Utvikling av “En digital tidsreise” skal bruke erfaring fra samarbeid med Grorud ungdomsråd 2016-22, knyttet til utstillingen “FOLK fra rasetyper til DNA sekvenser” og samskaping av en lydinnstallasjon. Og fra utvikling av læringsopplegg et “Til og fra ungdommen” om ytringsfrihet, støttet av DAM i samarbeid med Redd Barna (050126).

Aktivitet/tiltak/metode

Vi søker støtte til å utvikle programmet “En digital tidsreise – å skape et rom for dialog”. Fase 1: Utvikle et samtaleverksted om vår nære data- og telehistorie med en prosjektgruppe på rundt 20 voksne og barn. Vi skal samle og velge ut gjenstander som belyser teknologibruk, som bruk av KI , bildedeling og skjermbruk. Fase 2: Teste og videreutvikle aktiviteten i dialog med barn i følge med voksne i to åpne arrangement er som inngår i museets familieprogram i helger. Fase 3: Utvikle “En digital tidsreise” som skal ta form som en fysisk installasjon for samhandling, tilrettelagt for at voksne og barn selv kan gjennomføre aktiviteten. Underveis vil museet tilrettelegge for meningsfulle aktiviteter som kan åpne for dialog og gi bedre forståelse i håndtering av livet online innad i familier og mellom venner. I neste trinn skal «En digital tidsreise» testes og tilpasses et bredere publikum for så å inngå som en del av utstillingen I/O. Samme skal vi utvikle en aktivitet som stimulerer dialoger på tvers av generasjoner. Når “En digital tidsreise” skal testes mot et bredere publikum vil prosjektgruppen inviteres til å bli med, og underveis evaluere hvordan aktiviteten tilpasses og tilrettelegger for dialog. I utvikling av aktiviteten vil vi være opptatt av å legge til rette for gjensidig læring. Vi vil sikre at samtalene skal foregå innenfor planlagte og trygge rammer. Viktig for oss er at vi anser våre medvirkere, barn så vel som voksne, som likeverdige og eksperter i egne digitale liv. Det vil bli tilrettelagt for aktiv samhandling som gir mestring og opplevelse av fellesskap. Fra erfaring vet vi at brukermedvirkende prosesser krever fleksibilitet i planlegging så vel som i gjennomføring.

Antall deltakere

2000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

I kjernen av museumsarbeidet er gjenstander de som er utstilt og de som magasin. Vi mener historiske gjenstander kan være gode verktøy for å aktivere dialog, som igjen som kan gi nyttige perspektiver til å tenke på fremtidens muligheter og utfordringer. I/O byr på en annerledes museumsopplevelse, der tar Teknisk museum i bruk kunstig intelligens (KI) for å støtte opplevelse og læring. Våre utstillinger, installasjoner og aktiviteter er tilrettelagt for å styrke innsikt og forståelse med hode og kropp. Vi observerer at mange samtaler oppstår under aktivitet, som når voksne viser barn hvordan å bruke en telefon med dreieskive eller vise versa at barn viser hvordan betjene et KI styrt tegneprogram. Barn i dag vokser opp i verden omgitt av skjermer på skolen og i fritiden, i møtene på museet skal barn få muligheter til å uttale og diskutere sine oppfatninger og synspunkter med voksne. Samtalene kan videre ruste barn og unge i møte med ny teknologi og sosiale reaksjoner dette kan innebære. En dialog mellom foreldre og barn vil bidra til å øke en felles teknologiforståelse og en god kommunikasjon i den digitale hverdagen vi alle lever i. I utvikling av “En digital tidsreise” vil vi legge opp til utforskende og nysgjerrig dialog om utfordringer og muligheter med bruk av KI.

Plan for gjennomføring

12.08.24 – 20.09.24 Rekruttere deltagere og lage en detaljert plan for verkstedene. Ansv. Torhild Skåtun, Teknisk museum 20.09.24 – 21.11.24 2-3 verksteder på Teknisk museum. Ansv. Torhild Skåtun, Teknisk museum med Christian Falck 15.10.24 -28.12.24 Arrangere to åpne verksteder i to helger Ansv. Torhild Skåtun, Teknisk museum med Christian Falck 15.12.24- 30.03.25 Utforme design av en digital tidsreise til en fysisk installasjon for samhandling i I/O Ansv. Teknisk museum 15.03.24- 30.05.25 Bygge installasjonen, ansvarlig Teknisk museum

Prosjektleder

Kaja Margrete Hegg

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
En digital tidsreise
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 200 000
Startdato
12.08.2024
Sluttdato
30.05.2025
Status
Under gjennomføring