Epilepsipasset 2.0

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Epilepsi kan ha stor innvirkning pÄ den enkeltes mulighet til en aktiv fritid. Diagnosens uforutsigbarhet gjÞr at man ofte er man avhengig av at andre rundt forstÄr at man har epilepsi og hÄndterer situasjonen korrekt. Mange er derfor redde for Ä reise alene. PÄ lengre reiser dukker det ogsÄ opp mer praktiske spÞrsmÄl om epilepsi og reise. Epilepsiforbundet hadde tidligere brosjyren «Epilepsipasset», men denne ble skrevet i 2007, og er siden blitt utdatert. Vi har derfor i dag ingen skriftlig reiseinformasjon, verken fysisk eller pÄ nett.

MĂ„lsetting for prosjektet

MĂ„let er Ă„ gjĂžre det tryggere for personer med epilepsi Ă„ ha en aktiv fritid med reise.

MĂ„lgruppe

Personer med epilepsi

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

1000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

I prosjektet skal Epilepsiforbundet lage informasjonshefte «Epilepsipasset 2.0», samt legge informasjon om reise og epilepsi tilgjengelig pĂ„ nett. Epilepsipasset vil inneholde en personlig del, hvor man kan fylle ut personlige helseopplysninger, og en del med generell informasjon om epilepsi og reise. PĂ„ forsiden av Epilepsipasset vil det stĂ„: «I have epilepsy – in case of seizure read inside». Gjennom prosjektet vil vi ogsĂ„ lage en reisemappe som personer med epilepsi kan ha rundt halsen, og som gir informasjon til personer rundt. Mappen vil vĂŠre en mobilmappe for Ă„ ha rundt halsen. Mappen vil ha et gjennomsiktig vindu foran slik at Epilepsipasset er synlig. I forkant av sommerferien 2021 vil vi ogsĂ„ gjennomfĂžre en stĂžrre reisekampanje hvor vi lanserer Epilepsipasset og reisemappen. Da vil ogsĂ„ det bli opprettet et eget omrĂ„de pĂ„ www.epilepsi.no hvor informasjonen om epilepsi og reise fra epilepsipasset legges ut. Informasjonen vil derfor vĂŠre tilgjengelig for alle som er interessert. Prosjektleder vil vĂŠre ansvarlig for gjennomfĂžring og det lĂžpende arbeidet i prosjektet, men vil innhente kompetanse fra brukermedvirkere, fra sosionom og nevrolog ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) og fra andre aktuelle aktĂžrer underveis.

Fremdriftsplan for prosjektet

August: Ta kontakt med brukermedvirkere og SSE for innspill til innhold. September-desember: Skrive innhold til epilepsipasset. Januar – april: Ferdigstillelse, design og opptrykk av epilepsipasset og mappene. Bloggerne skriver reiseblogger. Mai- juni: Kampanjeperiode! Annonsering og utsendelse av gratis epilepsipass og mapper i god tid fĂžr sommerferie. Oppdatert reiseinformasjon legges pĂ„ www.epilepsi.no. Reiseblogger publiseres.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

MÄlet med prosjektet var Ä gjÞre det tryggere for personer med epilepsi Ä ha en aktiv fritid med reising. MÄlgruppen var personer med epilepsi. Mange med epilepsi opplever uforutsigbarhet og utrygghet knyttet til anfallene. Folk generelt vet ofte ikke hvordan de hÄndterer et epilepsianfall, og mange med epilepsi er derfor redde for Ä reise alene, og etterspÞr synlige merker som gjÞr at personer rundt gjenkjenner anfall og vet hvordan anfallene skal hÄndteres. I forbindelse med lengre reiser dukker det ogsÄ opp mange praktiske spÞrsmÄl. Hvordan er reglene for epilepsimedisiner pÄ reise? Skal de puttes i hÄndbagasjen eller i innsjekket bagasje? Trenger man dokumentasjon pÄ medisiner? ReisespÞrsmÄlene er mange. FÞr hadde Epilepsiforbundet et «Epilepsipass». Det var en brosjyre som inneholdt mye informasjon om epilepsi og reising. Det var utviklet i 2007, og mye av informasjonen var nÄ utdatert. SÄ vi mÄtte fjerne Epilepsipasset fra nettbutikken, selv om det var svÊrt populÊrt.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Per. 1. september 2022 hadde vi fÄtt ca. 350 bestillinger av passet, og nyhetssaken hadde langt hÞyere lesertall enn vÄre andre nyhetssaker. Vi tror at dette var et produkt som mange opplevde som nyttig Ä ha bÄde ved forberedelsene til ferien og under selve ferieturen. ForhÄpentlig fÞrte Epilepsipasset til mindre bekymringer og engstelse knyttet til reisen.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

350

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Prosjektleder startet med Ä samle et brukerrÄd bestÄende av fire personer med epilepsi, og to fagpersoner. De leste gjennom informasjonsteksten fra det gamle epilepsipasset, og ga tilbakemeldinger pÄ hva de savnet av informasjon, hva som ikke var nÞdvendig Ä ha med osv. Basert pÄ tilbakemeldingene begynte prosjektleder Ä oppdatere teksten. Vi beholdt noe fra det gamle passet: delen for utfylling av personlige helseopplysninger, fÞrstehjelpsinstruksjoner ved anfall og nyttige epilepsirelaterte fraser pÄ et lite utvalg sprÄk. Vi bestilte plastlommer til passet i god tid fÞr lansering, og designjobben av passet gikk raskt og greit. Da Epilepsipasset var klart, la vi det i nettbutikken og reklamerte for passet pÄ nettsiden og i vÄre sosiale medier. Alle medlemmer fikk tilbud om gratis Epilepsipass i en begrenset periode. Fire bloggere med reiseerfaring skrev hvert sitt innlegg til bloggen pÄ nettsiden vÄr. Nyhetssaken og det fÞrste blogginnlegget ble ogsÄ publisert i medlemsbladet EpilepsiNytt. Prosjektleder fikk ogsÄ opprettet et nytt omrÄde pÄ nettsiden vÄr, der hun la ut all teksten fra informasjonsdelen i Epilepsipasset.

Resultater og resultatvurdering

Per 1. september 2022 har vi fÄtt ca. 350 bestillinger pÄ Epilepsipasset. Nyhetssaken pÄ nettsiden vÄr er lest av 763 personer, noe som er svÊrt mye sammenlignet med vÄre andre nyhetssaker. De fire blogginnleggene har ogsÄ gode lesertall. Det samme gjelder nettsidene med reiseinformasjonen fra Epilepsipasset. Vi er godt fornÞyde med responsen fra mÄlgruppen, og opplever at vi har laget et produkt som de hadde behov for. Vi hÄper vi har bidratt til at flere har vÄget Ä reise i sommer.

Oppsummering og videre planer

Med tanke pÄ den store etterspÞrselen umiddelbart etter lansering, mener vi Ä trygt kunne slÄ fast at Epilepsipasset er et produkt som store deler av mÄlgruppen har behov for. Vi har fortsatt flere pÄ lager, og kommer til Ä fortsette Ä reklamere i sosiale medier for Epilepsipasset, spesielt i forkant av ferier. Det ligger dessuten alltid tilgjengelig i nettbutikken vÄr, og vi vil trykke opp flere for egne midler nÄr vi gÄr tomme. Mye av informasjonen finnes ogsÄ alltid tilgjengelig pÄ nettsiden vÄr.

Prosjektleder

Lena Viola Rossevik

Detaljer
Program
Helse vÄr (2020)
Prosjektnavn
Epilepsipasset 2.0
Organisasjon
Epilepsiforbundet
BelĂžp Bevilget
2020: kr 227 000
Startdato
02.07.2020
Sluttdato
01.07.2022
Status
Avsluttet