– Så hyggelig at noen steller i stand dette for oss

Ingeborg (100) strålte da foodtrucken til Anne på landet rullet inn i hagen på Vinderenhjemmet.

– Når man blir eldre er det lett å bli ensom, så derfor er det veldig hyggelig at noen steller i stand sånne ting for oss, sier Ingeborg, som bor på Vinderenhjemmet.

Ingeborg er 100 år og er ikke i tvil om hva som er oppskriften på et godt og langt liv:

– Du må følge med og være med på de tilbudene som finnes, og ikke bare sitte stille og vente på at folk skal hjelpe deg, sier hun bestemt.

En helt perfekt dag

Det er en varm fredags ettermiddag på Vinderenhjemmet når foodtrucken til Anne på landet ruller inn i hagen. Beboerne er i ferd med å ta plass rundt de mange bordene som er satt opp, i dét himmelens sluser åpnes.

Personalet og frivillige fra Røde Kors er raskt på pletten med parasoller eller flytting av bord under tak. Ingenting skal få ødelegge denne lunsjen.

– Nei, dette har vi gledet oss til. Det er så flott at Røde Kors gjør dette, for vi ser hvor mye det betyr for beboerne. En av dem jeg snakket med sa at dette har vært en helt perfekt dag, sier miljøterapeut ved Vinderenhjemmet, Inger Aagesen.

Prosjektet Foodtruck til sykehjem har fått støtte fra Stiftelsen Dam gjennom Aktivitetsprogrammet, der hensikten er å gi gode opplevelser til eldre som har vært særlig hardt rammet av smitteverntiltakene. Programmet er et samarbeid mellom stiftelsen og Helsedirektoratet.

Se video fra foodtruck-besøk på Vinderenhjemmet:

Video: Røde Kors

Ros til frivillige og ansatte

Ideen til prosjektet var det Laila Åteigen fra Oslo Røde Kors besøkstjeneste som hadde.

– Jeg tenkte at vi måtte gjøre noe som er litt annerledes, og da kom jeg på denne ideen, sier hun.

Gjennom sommeren har hele 16 sykehjem fått besøk av Anne på landet. Frivillige fra Røde Kors har stått for organiseringen, mens de ansatte på sykehjemmene har bistått med den praktiske gjennomføringen. Besøkene har gledet mange beboere.

– Det har gått veldig bra, og vi har fått så mange gode tilbakemeldinger. Jeg må jo også rose både de frivillige og de ansatte på sykehjemmene – de har gjort mye for å få dette til, sier Åteigen.

God mat

For beboer Ingeborg var det liten tvil om at besøket var et høydepunkt.

– Det har vært veldig koselig og veldig god mat, sier hun, og legger til:

– Men det er egentlig alltid hyggelig her på Vinderenhjemmet, jeg må jo skryte litt av dem når jeg får muligheten, smiler hun.


Søknadssammendrag

På grunn av koronapandemien ble det ble stans i alle besøk for beboere på sykehjem, både fra familie og frivillige besøksvenner. Besøksvennene som pleier å bringe med seg glede, menneskelig kontakt og impulser fra samfunnet utenfor sykehjemmet hadde ikke tilgang før i september. I denne «Koronaperioden» har besøksvenner forsøkt å holde kontakt på andre måter enn fysiske besøk.

Målgruppen for prosjektet er beboere i sykehjem. Vi ønsker at beboerne opplever glede! Målsettingen er å gi sykehjemsbeboerne en god «her og nå»-opplevelse som også kan bli noe å minnes. Ved å tilby besøk av en Food-truck (el.l.) med frivillige besøksvenner som medhjelpere vil de eldre få frisk luft, smak av god mat, sosialt samvær og en liten gåtur. Vi vil legge vekt på å finne matretter som egner seg å spise for de eldre, men som samtidig er litt spesielle og gir en spennende smaksopplevelse. Våre frivillige vil servere, skape god stemning og trygghet, samt oppfordre beboerne til å bli med på en gåtur.

En beskrivelse av prosjektet vil bli sendt til frivillighetskoordinatorer og sykehjemmets leder på de 15 utvalgte sykehjemmene i god tid før vi tenker å starte prosjektet. Basert på deres tilbakemeldinger kan hvert enkelt besøk tilpasses det aktuelle sykehjemmet. Hvert sykehjem vil få ett besøk av en Food-truck og et tilstrekkelig antall frivillige besøksvenner.

Prosjektleder vil holde kontakten med sykehjemmene og med det firmaet som står for serveringstilbudet. Prosjektmedarbeider vil bistå i den praktiske gjennomføringen. De aktuelle besøksvennene vil bli kontaktet av prosjektleder og informert om prosjektet og involveres i planlegging og gjennomføring. Frivilligkoordinatorene på sykehjemmet vil få ansvar for å spre informasjon og den praktiske gjennomføringen på det enkelte sykehjemmet. Gjennomføringen vil foregå mellom mai 2021 og mai 2022.

Prosjektleder/forsker

Laila Åteigen

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Foodtruck til sykehjem
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
Kr 260.000
Startdato
08.03.2021