Førstehjelsphefter på ulike språk og formidling om førstehjelp

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I en IMDi-rapport om sikkerhet og beredskap pekes det på at den enkeltes helsekompetanse, språkkompetanse, digitale ferdigheter og botid får betydning i krisesituasjoner. Det er med andre ord stort behov for kunnskap om livreddende førstehjelp i minoritetsbefolkningen på morsmål. Bakgrunnen for prosjektet er at Norsk Folkehjelp Oslo, Oasen i mange år har jobbet med inkludering og integrering i Oslo. Vi har tilbydd gratis førstehjelpskurs for ungdommer og mødre blant annet med innvandrerbakgrunn, samt i forbindelse med at Norsk Folkehjelp har sittet i Helsedirektoratet sin arbeidsgruppe «Førstehjelp og innvandrere», Norsk Folkehjelp Oslo, Oasen har ved to forskjellige anledninger deltatt som informanter. I tillegg er førstehjelp og redningstjeneste ett av Norsk Folkehjelps store arbeidsfelt. Våre erfaringer og tilbakemeldinger fra våre deltakere viser at det savnes et hefte om livreddende førstehjelp på morsmål. En del av prosjektet er imidlertid også at målgruppa skal få en enda bedre forståelse av det norske samfunnet. Flere analyser viser at innvandrere har høyere risiko for ulykker og skader enn befolkningen ellers (Transportøkonomisk institutt, 2013).

Aktivitet/tiltak/metode

Tiltaket består i å oversette et norsk, lettlest førstehjelpshefte til 3 språk; somali, arabisk, og ukrainsk. For å få til dette må vi også skrive om det foreliggende førstehjelpshefte til lettlest norsk, så totalt 4 hefter. Vi vil dessuten produsere lydfiler av norsk forenkling og 4 oversettelsene og distribuere dem til de respektive språkgruppene (målgruppene). Førstehjelpsheftet vi skal forenkle og oversette, er gratis og gir grunnleggende kunnskap om førstehjelp på voksne. Det er snakk om et standardisert innehold innenfor førstehjelp i Norge, godkjent av Norsk Førstehjelpsråd. Førstehjelpsheftet vil gi målgruppa kunnskap om hvordan man kan gripe inn i en situasjon, forstå hva som har skjedd og vite hva som skal gjøres, slik at det skapes trygghet på arbeidsplassen, hjemme og i fritiden. Materiellet formidles digitalt og gjennom medier som brukes av målgruppene, avisen Utrop, avisen Vårt Oslo, Voice of Oslo Radio og andre digitale medier. Vi vil også oppfordre andre relevante instanser om å ta i bruk og dele den tilrettelagte informasjonen. Eksempelvis vil Norsk Folkehjelp Oslo oppmuntre alle lag i Norsk Folkehjelp, samt alle organisasjoner tilsluttet Norsk Førstehjelpsråd om å ta i bruk den tilrettelagte informasjonen. Dette er informasjon som kan brukes nasjonalt og muligens internasjonalt. For å markedsføre og distribuere materiell til målgruppa, vil vi samarbeide tett med lokale organisasjoner, institusjoner og foreninger som har direkt kontakt med målgruppa i Oslo, eks. Oslo voksenopplæring, NAV introduksjonsprogram, frivilligsentraler og flere. Målgruppen er personer med innvandrerbakgrunn fra Ukraina, Somalia og arabisktalende land. Vi retter oss også mot innvandrere, flyktninger og andre som forstår muntlig og/eller skriftlig norsk, men som har behov for tilrettelagt informasjon. I dette prosjektet vil vi satse på å måle effekten umiddelbart, vi vil dele evalueringsskjemaer til valgte personer i målgruppe. Vi utvikler et enkelt spørreskjema.

Antall deltakere

4000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet er ventet å få en rekke positive virkninger, både for individer, lokalsamfunn og storsamfunn: • Bedre førstehjelpskunnskaper hos målgruppen • Organisert aktivitet (stand) som skaper trygghet i nærmiljøet • Faren for ulykker minsker og kunnskapen om hva man skal gjøre når en ulykke først har skjedd øker • Kunnskapen om livreddende førstehjelp øker • Samfunnstryggheten forsterkes fordi målgruppen får kunnskap om førstehjelp, herunder kunne ta lederskap når ulykken først skjer • Målsetningene i stortingsmeldingen om beredskap omfatter målgruppen • Dette bidrar til at personer som ikke kan lese eller skrive norsk og eller sitt morsmål får kunnskap om førstehjelp • Norsk Folkehjelp som organisasjon får nye erfaringer mtp. å nå målgruppen på grasrot spesielt på dette felt. Vi vil stå på stand med frivillige på offentlig sted en gang i måneden, tre timer hver gang, i sju måneder og markedsføre og distribuere førstehjelpshefter på de forskjellige språkene. Digitale lenker eller i papirform. Der det er mulig vi også tar med sanitetsteam slik at de kan fremvise førstehjelp i praksis under standene. Aktivitetene skal gjennomføres i hele Oslo, men med særlig fokus på bydeler der det er store sosioøkonomiske utfordringer. Frivillige som står på stand, skal få faglig påfyll på fellesmøter ca. en gang per måned, to timer hver gang. Her lærer de om og diskuterer hvordan man kan presentere produkter og tjenester på best mulig måte når man står på stand, hva som er god kommunikasjon og annet relevant faglig påfyll ift. arbeid på stand. De skal også gjennomføre Norsk Grunnkurs i førstehjelp.

Plan for gjennomføring

Prosjektet skal ha en fast stab/redaksjon som består av prosjektleder, stand-frivillige, grafisk designer og oversettere til de 3 språkene og en ansvarlig for forenkling til lettlest norsk. Videre skal stand-frivillige distribuere materiell. Materialet forenkles først av en person med spesialkompetanse på feltet. Deretter sendes det til oversettelse (3 språk). Med basis i det forenklede og oversatte materialet produseres det også lydfiler. Prosjektleder koordinerer med frivillige, organisasjoner, institusjoner, foreninger i hver av de fem målgruppene. Slik får vi distribuert materialet til vanlige folk i de respektive målgruppene. Vi satser på å ha stand-frivillige på de 3 språkene i sju mnd., 80 % av stand-frivillige skal være ungdom 18-22 år som har interesse for å lære om dette arbeidet og som kan et av de 5 språkene. De vil få attest og referanse . Alle må ha bestått minimum B1 i norsk språk og skal kunne muntlig og/eller skrive et av de 3 språkene godt. Både det skriftlige og muntlige materialet skal publiseres i digitale aviser, på nettsider, facebook sider radiokanaler osv. som vi vet de enkelte målgruppene bruker. Vi vil stå på stand med frivillige på offentlig sted en gang i måneden, tre timer hver gang, i sju måneder og markedsføre og distribuere førstehjelpshefter på de forskjellige språkene. 1) Februar – Juni 2024 Planlegging, utarbeide og organisere forenklet førtehjelpshefte til forenklet norsk og lydfil, oversettelser og lyd av førtehjelpshefte til 4 språk iverksetter frivillig ressursgruppa, kontakter, samarbeidspartnere, rekruttering og markedsføring 2) Juni – Desember 2024 Distribuere og markedsføre førstehjelpsheftene på stand og via sosiale medier og samarbeide kontinuerlig med samarbeidspartnere, avslutning og evaluering

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Førstehjelsphefter på ulike språk og formidling om førstehjelp
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
15.02.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring