Helseinfo. tilrettelagt for innvandrere

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er stort behov blant innvandrere for tilrettelagt informasjon om helse, noe helsestatistikkene viser. I 2012, Anne Lunde, som har arbeidet i FN tok kontakt med OASEN for Ă„ delta pĂ„ vĂ„re motivasjon seminarene. Som Anne sier, fordi: “OASEN arrangerer lavterskelkurs for kvinner for Ă„ fĂ„ dem bedre integrert i det norske samfunnet”. Hun skulle skrive referater. Dette ga henne et inntrykk av hvilke type informasjon manglet om det norske samfunnet. Vi anbefalte henne Ă„ skrive korte artikler med en del basisinformasjon om det norske samfunnet. Artiklene ble skrevet pĂ„ enkelt norsk.

MĂ„lsetting for prosjektet

‱Produsere 35 artikler, reportasjer osv. om helse, tilrettelagt for innvandrere. Materiellet skal publiseres i avisen Utrop, Oasen Magasin og andre medier. ‱Informere innvandrere om helserelaterte temaer. ‱Oppfordre aktuelle instanser om Ă„ ta i bruk tilrettelagt informasjonsmateriale om helse.

MĂ„lgruppe

MĂ„lgruppen er innvandrere, med liten tilknytning til det norske storsamfunnet og arbeidslivet.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

7000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Magasinet Oasen, 35 artikler, som er det konkrete produktet dette prosjektet skal produsere, er spesielt tilrettelagt sprÄklig og innholdsmessig for innvandrere. Prosjektet samarbeider med fagfolk som produserer tekster med tilrettelagt helseinformasjon. Temaer: Graviditet -UÞnsket svangerskap -KjÞnnslemlestelse -Psykisk helse -Familieplanlegging -Abort -Tvangsekteskap -Vold mot kvinner -ADHD -Astma og allergi -Diabetes -Rakitt, D-vitaminer -Funksjonshemning -Rus -Tannhelse -Sunt kosthold -Fysisk aktivitet Infomateriellet vi produserer skal publiseres pÄ avisen Utrop og magasinet Oasen. Utrop publiseres 12 ganger pÄ papir og 24 ganger elektronisk. Metode Det legges vekt pÄ at stoffet relateres til mÄlgruppens hverdagsliv og andre kjente referanser. Forskning viser at dette gjÞr tekster mer lettleste. Gjennom Ä lage tekster der enkeltpersoners historier illustrerer et mer generelt fenomen vil man kunne oppnÄ interesse og informativt innhold samtidig. Det legges vekt pÄ Ä forklare ord og begreper. Vi vet at manglende bakgrunnskunnskap om den kulturelle konteksten ofte kan gjÞre at tekster blir uforstÄelige selv i de tilfeller der leseren forstÄr alle enkeltordene.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar-februar Rekruttere og koordinere journalister og helsefagfolk som vi skal samarbeide Februar-Juni Publisering av 21 helse artikler eller andre helse journalistikk materiell pÄ avisen Utrop, Magasin Oasen og andre medier. August-desember Publisering av 14 helse artikler eller andre helse journalistikk materiell pÄ avisen Utrop, Magasin Oasen og andre medier

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

MĂ„lsetting ‱Produsere 35 artikler, reportasjer osv. om helse, tilrettelagt for innvandrere. Materiellet skal publiseres i avisen Utrop, Oasen Magasin og pĂ„ andre (nettbaserte) plattformer. ‱Informere innvandrere om helserelaterte temaer. ‱Oppfordre aktuelle instanser om Ă„ ta i bruk tilrettelagt informasjonsmateriale om helse. MĂ„lgruppen MĂ„lgruppen er innvandrere med liten tilknytning til det norske storsamfunnet og arbeidslivet. Bakgrunn Det er stort behov blant innvandrere for tilrettelagt informasjon om helse, noe forskning og statistikk om helsetilstanden i Norge viser. Minoritetsbefolkningen har flere helseutfordringer og mindre kunnskap om helse enn befolkningen for Ăžvrig. I 2012 begynte vi Ă„ publiserte artiklene som ble skrevet pĂ„ lettnorsk og det ble publisert pĂ„ magasin Oasen og som egne hefte pĂ„ avisen Utrop. Med bakgrunnen i erfaringene vi fikk, fikk vi ideen til prosjektet det her rapporteres om.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

PĂ„ sykehusene har heftene vĂŠrt mye brukt og blitt godt tatt imot. Minoritetsfaglig rĂ„dgiver pĂ„ Lovisenberg sykehus formidler at det er bra at helseinfo for innvandrere er i fokus. Lovisenberg sykehus har spredd helseinfo i hele sykehuset spesielt for mĂ„lgruppe. LĂŠrings og mestringssenteret-barn (LMS) pĂ„ Oslo universitetssykehus har ogsĂ„ tatt godt i mot heftene og formidler at viktige temaet blir tatt opp pĂ„ helseinfo for innvandrere, LMS sprer ogsĂ„ vĂ„r helseinfo, og vil forsette med dette fremover. LĂŠerne pĂ„ Oslo VoksenopplĂŠring har tatt hefte som undervisning materiell. Vi har fĂ„tt mange respons i forhold til artikler som ble publisert pĂ„ nett, pĂ„ avisen Utrop og pĂ„ vĂ„r egen hefte (fem utgaver) “Helseinfo for Innvandrere” Øvrige deler av organisasjonsapparatet til Norsk Folkehjelp (som er omfattende) har reagert svĂŠrt positivt pĂ„ heftene vi har produsert i dette prosjektet (bĂ„de innhold og form).

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

3000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

GjennomfĂžring: – Rekruttering av kvalifiserte skribenter og fagfolk. – Redaksjonsgruppe: tre OASENs medarbeidere samt tre journalister – RĂ„dgivingsgruppe. – Finsliping av ideer. Vi drĂžfte bĂ„de vinklinger, sprĂ„kfĂžring, valg av kilder og caser osv. – Research og skriving. – Etterarbeid i form av redigering, korrektur, omskriving til lettlest norsk, ombrekk (layout). – Trykk. Fire hefter, med fire artikler i hvert. 1000 eksemplarer hvert. – Publisering. Vi kunne publisere artikler pĂ„ papir og pĂ„ nett i avisen Utrop, pĂ„ vĂ„r egne hefte og pĂ„ vĂ„re nettsider. – Distribusjon: – helsestasjoner – sosialkontorene – UllevĂ„l sykehus samt Lovisenberg sykehus. – Oslo VoksenopplĂŠring Metode Vi har benyttet sprĂ„knorm for lettlest sprĂ„k for Ă„ skrive om artiklene som journalistene har levert til lettlest norsk. Det legges dessuten vekt pĂ„ at stoffet relateres til mĂ„lgruppens hverdagsliv. Forskning viser at dette gjĂžr tekster mer lettleste. Det legges vekt pĂ„ Ă„ forklare ord og begreper. Vi vet at manglende bakgrunnskunnskap om den kulturelle konteksten ofte kan gjĂžre at tekster blir uforstĂ„elige selv i de tilfeller der leseren forstĂ„r alle enkeltordene.

Resultater og resultatvurdering

Vi har produsert 28 artikler som var publisert pĂ„ papir og pĂ„ nett i avisen Utrop, pĂ„ vĂ„r egne hefte ”Helse Info for innvandrere”, fem utgaver, pĂ„ vĂ„re nettsider og pĂ„ facebook nettside ”Innvandreres helse i Norge” Vi har ogsĂ„ produsert fem hefter ”Helse info for innvandrere” hvor det ble publisert til sammen 18 artikler pĂ„ lettnorsk. Hvert hefte er trykket opp i 1 000 eksemplarer. Vi har lyktes med Ă„ produsere artikler med hĂžyt helsefaglig nivĂ„, og som inneholder relevant og interessant og variert informasjon for mĂ„lgruppa. Vi har samarbeidet med gode, erfarne journalister som har sĂžrget for at artiklene ikke bare er faglig solide men ogsĂ„ viser godt journalistisk hĂ„ndverk, dvs interessante vinkler, relevante kilder som mĂ„lgruppa kan identifisere seg med og som inngir tillit. Øvrige deler av organisasjonsapparatet til Norsk Folkehjelp (som er omfattende) har reagert svĂŠrt positivt pĂ„ heftene vi har produsert i dette prosjektet (bĂ„de innhold og form).

Oppsummering og videre planer

Med tanke pÄ den gode mÄloppnÄelsen og nybrottsarbeidet dette prosjektet har gjort med Ä tilrettelegge helseinformasjon sprÄklig og tematisk for minoritetssprÄklige, vil det vÊre aktuelt Ä sÞke midler til viderefÞring og videreutvikling av prosjektet. Det er for eksempel mulig Ä tenke seg spissing av informasjon eller informasjon pÄ andre felt som OASEN har spesialisert seg innenfor, f eks oppdragelse og oppvekst, trening og fritidsaktiviteter, politisk deltakelse og frivillig arbeid mm.

Prosjektleder

Alfredo Biamon

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2016)
Prosjektnavn
Helseinfo. tilrettelagt for innvandrere
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
BelĂžp Bevilget
2017: kr 280 000
Startdato
02.01.2017
Sluttdato
31.12.2017
Status
Avsluttet