Helsekompetanseoppfølging av pasienter med hjertesykdom og hjerneslag

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Helsekompetanse-oppfølging (HKO) handler om å hjelpe den enkelte pasient (pas.) til å søke, forstå, vurdere og bruke helseinformasjon for å kunne ta informerte valg om egen helse. Norske myndigheter ser behovet for endringer som styrker pas. og helsepersonells helsekompetanse (HK), og forskning viser at pasienter med hjertesykdom og hjerneslag har et ekstra sterkt behov for å styrke sin HK på grunn av sykdommenes varighet og kompleksitet. Sykepleiere (spl.) som jobber med denne pasientgruppen trenger kunnskap og verktøy for å kunne gi tilstrekkelig informasjon og veiledning. HKO bør organiseres på en sånn måte at hardarbeidene spl. ikke påføres ytterligere arbeidsbelastning og stress. Spl. som opplever energi, entusiasme og engasjement i sitt arbeid har en tendens til å yte bedre HKO til sine pas. En gjennomført studie (ikke publisert) viser at spl. i spesialisthelsetjenesten opplever stor arbeidsbelastning og stress som kan føre til at de gjør en «dårligere jobb» i oppfølgingen av pas. HK. Målet med prosjektet er å utvikle og teste gjennomførbarheten av en HK-intervensjon for sykepleiere som jobber med hjerte- og slagpasienter i spesialisthelsetjenesten. Vi vil evaluere hvordan sykepleiere erfarer endringer i HKO, samt om dette påvirker deres opplevelse av stress og arbeidsmiljø

Aktivitet/tiltak/metode

To erfarne sykepleiere fra hjerte-/slagavdelingen ved Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS) vil ansettes i hver sin 10% stilling som helsekompetanse-sykepleiere (HKS). HKS skal fungere som ressurspersoner og veilede avd. spl. innen HKO av pasientene. Dette innebærer å kartlegge HK å gi pas. tilpasset informasjon og opplæring innen sykdom og behandlingstiltak. Målgruppen er spl. ansatt på avdelingen. Prosjektet starter med en utviklingsfase (3 mnd) hvor detaljinnholdet i HKO utvikles av prosjektgruppen, som bl.a. inkluderer HKS, avd. leder og brukerrepresentanter. I denne fasen skal innholdet i to fagdager for alle avd. spl. utarbeides. Fagdagene vil romme undervisning innen HK, HKO, HK-kartlegging og HK-kommunikasjonsteknikker som kan fungere som verktøy for sykepleierne når de skal informere pasientene. Planlegging og etablering av arbeidsgrupper, som i løpet av prosjektperioden skal jobbe med HK-tiltak som å styrke avdelingens informasjonssystem ved å utvikle brosjyrer og nettinformasjon, dannes. I gjennomføringsfasen (6 mnd) skal fagdager med undervisning og praktiske øvelser i HKO, og arbeidsgrupper gjennomføres. HKS vil ha ansvar for at HKO optimaliseres i avdelingens hverdagslige drift. Dette gjøres gjennom samtaler med sykepleiere, pasienter og pårørende, individuell HK veiledning til sykepleiere og i arbeidsgrupper. Prosjektet evalueres ved hjelp av validerte spørreskjema om HKO, arbeidsbelastning og stress før og etter prosjektperioden. I tillegg gjennomføres gruppeintervjuer for å undersøke sykepleiernes erfaringer fra gjennomføringsfasen. En utfordring er turnover og sykefravær blant sykepleierne. Denne utfordringen sikres ved å ansette to HKS i 10% stilling som kan følge opp til ulike tider, dele erfaringer og oppgaver. HKS kan da kontinuerlig hjelpe sykepleierne med HKO, og samtidig ha fokus på redusert arbeidsbelastning og stress blant sykepleierne. Personvernet ivaretas og etiske vurderinger vil gjøres fortløpende gjennom alle fasene i prosjektet.

Antall deltakere

42

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

På kort sikt kan prosjektet føre til endringer i helsekompetanseoppfølgingen (HKO) for sykepleiere og pasienter ved hjerte-/slagavdelingen ved LDS, med overføringsverdi til andre avdelinger og helseorganisasjoner. Positive virkninger i helsekompetanse-oppfølgingen kan for den enkelte pasient bety styrket helsekompetanse og mulighet for bedret helse. For sykepleierne kan prosjektet føre til ny kunnskap og arbeidsmetoder som ikke øker arbeidsbelastning og stress, men potensielt skaper mestring. På lang sikt, om tiltakene opprettholdes og spres ut, vil flere pasientgrupper kunne få bedre helsekompetanse-oppfølging. Styrket helsekompetanse gir den enkelte økt kunnskap om egen helse, bedre behandling, redusert bruk av helsevesenet og lavere dødelighet. Resultater fra prosjektet vil på kort og lang sikt kunne føre til kunnskap om helsekompetanse hos helsepersonell som vil kunne inngå i utdanningen av fremtidig helsepersonell. Det vil også kunne gi ny forskningskunnskap om helsekompetanse-oppfølging, som igjen vil kunne påvirke videre forskning. Prosjektet kan på lang sikt gi positiv økonomisk gevinst for helsevesenet.

Plan for gjennomføring

1.Utvikling: Rekruttere og undervise HKS, utarbeide manual for HKS arbeid, forberede fagdager og arbeidsgrupper, utarbeide intervjuguide, sende melding til Regional Etisk komite og personvernombudet, forberede spørreskjema og informere/motivere deltakerne. Ansvarlig: prosjektleder og prosjektgruppen (april-aug24). 2.Evaluering- spørreskjema før start: To spørreskjema, ett for å undersøke hvordan spl. følger opp pas. HK behov. Ett for å undersøke spl. opplevelse av stress og arbeidsmiljø. Ansvarlig: Prosjektleder (aug24). 3.Gjennomføring (sep24-feb25) Ansvar: prosjektleder – Interaktive fagdager for alle spl.: Presentasjon av prosjekt, HKS rolle og arbeidsoppgaver, undervisning i HK-teori. Brukerrepresentanter deler erfaringer med HKO, spl. Gjennomføre praktiske øvelser i bruk av kartleggingsverktøy og kommunikasjonsteknikker. Diskusjon og erfaringsdeling. -Implementering i klinikk: HKS veileder og bistår spl. i HKO av pas. og pårørende i avd. (eks. utreisesamtaler, beskrivelse av pasientforløp og prosedyrer). HKS er en ressurs innen kartlegging og kommunikasjon for spl. både fysisk i pas. møter, eller før/etter. Motivere spl. til å gjennomføre tiltak og oppfordre dem til å dele sine erfaringer. -Spl. benytter kunnskapen de har lært på fagdager i møte med pas. og er åpne for tilbakemeldinger fra HKS. Inkl. pårørende i HKO som en støtte for pas. -Spl. deltar i arbeidsgrupper. 4.Evaluering-spørreskjema og gruppeintervju: samme to spørreskjema som ved oppstart. Intervju av spl. for å dokumentere erfaringer etter gjennomført prosjekt. ca. 4 grupper, 6 deltakere per gruppe. Ansvarlig: prosjektleder (feb25). 5.Oppsummering og formidling: Analysere data, skrive sluttrapport og artikler. Formidle resultater. Ansvarlig: prosjektleder og prosjekt gruppen (ferdig des25)

Prosjektleder

Malene Nerbøvik Stavdal

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Helsekompetanseoppfølging av pasienter med hjertesykdom og hjerneslag
Organisasjon
LHL
Beløp Bevilget
2024: kr 335 000, 2025: kr 60 000
Startdato
08.04.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring