Helseparty – bedre kvinnehelse gjennom økt helsekompetanse og sosial deltakelse

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Prosjektet skal fremme helse og sosialisering hos kvinner med ulike sosial/etnisk bakgrunn og i ulike livsfaser. Det gjøres ved å 1styrke målgruppenes helsekompetanse(health literacy); 2danne interkulturell nettverk som bidrar til økt sosial deltakelse og mestring av helse. Innvandrerbefolkningen har dårligere helse enn resten av befolkninger (Diaz et.al 2015). Med økende sosiale ulikheter ser man en risiko for større ulikheter i helse. Ifølge utredningen om kvinnehelse(NOU2023:5), er ulikhetene i kvinnehelse store blant kvinner av ulike etnisk/sosial bakgrunn og i ulike livsfaser. Norge har et omfattende helsesystem hvor individer er forventet å ta mer ansvar og beherske helsekompetanse. Innvandrerkvinner skiller seg ut med begrenset tilgang til informasjon, lite kunnskap om vanlige sykdommer og norske systemet. Språkbarriere påvirker deres kommunikasjonsevne om helse. Norge har et universalt omfattende helsetilbud, men ikke alle tilbudene treffer reelle behov for enkelte grupper. Kvinnehelse har ikke vært prioritert. Utredingen identifiserer manglende tilbud for kvinner i ulike livsfaser. Ofte er oppfølging og kommunikasjon rundt de fysiske og psykiske endringene i livet omfattet av tabu/skam: fx. plager i graviditet/fødsel, hormonforstyrrelser/overgangsalder, sexliv/aldring.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppe:kvinner av ulike sosial/etnisk bakgrunn og i ulike livsfaser, særlig de med ekstra behov for helse-info eller med høy helserisiko. Metode: “helseparty” (HP), en bottom-up, bruker-styrt metode for formidling av informasjon/kunnskap om helse. Metoden er inspirert av «Tupperware», går ut på at en vert (person eller organisasjon) inviterer til et «party». I tillegg til å være en sosial sammenkomst, skal deltakere diskutere om et helserelatert tema, sammen med fagpersoner. Vi skal organisere 3 typer HP: 1) 5 Åpne HP, Vert: Sanitetsforeningen/NOOR; tema velges iht NOU 2023:5. Iht. mål: a)Bidra til økt helsekompetanse hos kvinner generelt; allmenn kunnskap om kvinnehelse når bredere ut; b)Legge til grunnlag for HP i smågrupper 2)15 HP i smågrupper, Vert: enkelte deltakere i Åpne HP som ser behov for mer informasjon om temaene i sitt eget miljø. Tema vil følge de store temaene fra Åpne HP. Iht mål: Bidra til at målgruppene får a)skreddsydd informasjon utfra sine egne behov og premisser; b)økt helsekompetanse og sosial deltakelse. 3) 16 aktivitetsbasert HP (fx.Yoga,tur) Vert: NOOR/Sanitetsforeningen; Tema: Psykisk helse, stresshåndtering; Kosthold/ernæring. Iht Mål: Bidra til flere får a)økt bevissthet på sin helse (fysisk/psykisk) gjennom felles aktiviteter og samtaler på tvers av kultur og alder,b)nettverk som har betydning for håndtering av helseutfordringer og sosial deltakelse. Vi skal sørge for at alle HP avholdes på trygt sted. Vi samarbeider med profesjonelle aktører med gode kunnskap for å sikre sikkerhetene til deltakerne. Vi vil gjøre deltakerne oppmerksom på sensitiv informasjon ikke deles i plenum. Utfordring: rekruttering av deltakere. Vi skal kjøre en kampanje om kvinnehelse på sosial media; finne dyktig fagperson for å tilstrekke deltakere, og gjøre målrettede tiltak for å nå sårbare grupper. Noen vil finne det komplisert og krevende å organisere smågrupper HP. Vi skal motivere vertene med å gi dem praktisk støtte,honorar; vi dekker utgift.

Antall deltakere

720

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

1)Flere kvinner, både kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn og norske kvinner får økt helsekompetanse om sin egen helse, både fysisk og psykisk. 2)I tillegg til bedre informasjon og kunnskap om kvinnehelse, får målgruppene også øve på å kommunisere om helsetema med profesjonelle og reflektere over helseutfordringer i gruppe. Dette er særlig ved å delta i HP i smågrupper der terskel til å stille spørsmål og delta i diskusjon er lav. Kommunikasjonsferdigheter og refleksjonsevne er viktige deler av helsekompetanse. 3)Ved å delta i disse forskjellige HP, får målgruppene økt bevissthet på forebygging av sykdommer og mestring av helseutfordringer, som vil bidra til bedre livskvalitet. 4)Ved å delta i HP kan helseprofesjonelle ta med mangfolds perspektivet i sitt eget arbeid. 5)Prosjektet vil føre til nettverksbygging både på individ- og organisasjonsnivå: flere kvinner, særlig prosjektets fokusgrupper får nettverk som har betydning for både sosial deltakelse og mestring av helse. Prosjektet er bygget på samarbeid mellom flere organisasjoner og kvinnegrupper som bidrar til nettverksbygging på organisasjonsnivå. Dette vil bidra til utvikling av nye prosjekter. 6)Prosjektet har også en interkulturell tilnærming og samler kvinner på tvers av etnisiteter. Dette bidrar til kulturell utveksling, integrering og inkludering. 7)Prosjektet samler også kvinner av ulike aldergrupper. Det bidrar til å skape kommunikasjon mellom ulike generasjoner og at verdifulle livserfaringer og praktisk kunnskap om helse og livsløp deles videre til yngre generasjoner. 8)Prosjektet gir mulighet til å identifisere nye problemstillinger og kunnskapshull tilknyttet til kvinnehelse, migrasjon og helse, og ulikheter i helse.

Plan for gjennomføring

Prosjektgruppen har ansvar for gjennomføring av prosjektet. Se 3.1.1 for rollefordeling og ansvar mellom prosjektgruppens medlemmer. I tillegg skal det gjennomføres 3 prosjektmøter i oppstarten, midten og slutten av prosjektperioden. Disse tre møtene skal kombineres henholdsvis med tre faglige arrangement: et kick-off seminar med informasjon om Helseparty som bottom-up informasjonsmetode, et workshop for ressurspersoner og andre fagpersoner om bruk av Helseparty som metode, og en nasjonalt minikonferanse om helseparty og kvinnehelse. For beskrivelse av milepælene i forhold til tidslinjer se 3.2.3. Prosjektgruppen har felles ansvar for prosjektets regnskap, (midtveis)evaluering, og rapportering.

Prosjektleder

Yan Zhao

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Helseparty – bedre kvinnehelse gjennom økt helsekompetanse og sosial deltakelse
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2024: kr 118 000, 2025: kr 194 000, 2026: kr 88 000
Startdato
09.05.2024
Sluttdato
08.05.2026
Status
Under gjennomføring