HJERNESKADA – en hoderystende podcast

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I februar 2018 ble datteren min (da 6 Är) utsatt for en ulykke. Hun pÄdro seg alvorlig hodeskade og moderat ervervet hjerneskade (EHS). Vi var 11 uker pÄ sykehus pÄ Østlandet fÞr vi fikk dra hjem til Bergen og en ny tilvÊrelse. Ulykken endret mye bÄde i og for datteren vÄr, og oss som familie. Hvert Är skader 1600 barn og unge hodet. 2-300 av dem fÄr EHS av moderat til alvorlig grad. PÄ bakgrunn av egen erfaring Þnsker jeg Ä hjelpe andre i samme eller lignende situasjon, slik at deres vei videre gjennom og etter en alvorlig skade kan bli lettere enn vÄr har vÊrt.

MĂ„lsetting for prosjektet

Bidra til Ä Þke kunnskap og forstÄelse for familier som opplever EHS hos barn i familien og andre i tilsvarende situasjoner. Fremme kunnskap om usynlige skader. NÄ frem til alle som forholder seg til barn og unge med EHS, som med en dypere innsikt da kan forstÄ og stÞtte rammede barn og familier.

MĂ„lgruppe

PĂ„rĂžrende av barn og unge med EHS og andre usynlige vansker og diagnoser samt deres nettverk. Folk som jobber med barn/unge med blant annet EHS.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

5000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

Jeg er skuespiller og teaterprodusent av yrke, og vil bruke min yrkesbakgrunn til Ă„ formidle informasjon om en glemt og underkommunisert pasientgruppe gjennom en 12-episoders podcast om barn og unge med ervervet hjerneskade (EHS). Jeg vil rette fokus mot utfordringene som fĂžlger i kjĂžlvannet av EHS, med hovedvekt pĂ„ pĂ„rĂžrende- og likepersonsarbeid, samt det Ă„ leve med en usynlig skade. Utallige samtaler og mĂžter med andre pĂ„rĂžrende viser at utfordringene er de samme som foreldre til barn med andre diagnoser ogsĂ„ mĂžter. Det er inngĂ„tt avtale med Draum Studio i Bergen, med JĂžrn Lavoll som ansvarlig produsent. Forarbeidet er i gang, prosjektstart er satt til 1. juli 2021. Innspilling vil starte i august 2021, med premiere 20/1-22 . Prosjektet samarbeider med vĂ„r sĂžkerorganisasjon HjernerĂ„det. Hovedfokus er markedsfĂžring og rekruttering av gjester og medvirkende. Sunnaasstiftelsen vil ogsĂ„ bidra med Ă„ innhente relevante ‘fag-gjester’ til episodene, i tillegg vil brukerne fra pĂ„rĂžrendegruppen pĂ„ Facebook vĂŠre sentral i prosessen. Denne gruppen vil ogsĂ„ fungere som referanse- og ressursgruppe i bĂ„de forarbeidet og gjennomfĂžring av podcasten. NB: Malen for CV er vrien for min yrkesbakgrunn, jeg sender derfor min standard CV.

Fremdriftsplan for prosjektet

Sommer 2021: DrĂžfting med referansegruppe, skissering av episodemanus og research. HĂžst 2021: Innspilling og ferdigstilling episode 1-8 Des. 2021: Oppstart promotering Jan.-febr. 2022: Innspilling og ferdigstilling episode 9-12 20. jan. 2022 – premiere, deretter ukentlig publisering av episoder til 15. april 2022. Mai-juni 2022: Etterarbeid, evaluering og sluttrapport Se vedlagt prosjektbeskrivelse for mer detaljert fremdriftsplan

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

I 2018 ble datteren min pÄ da 6 Är utsatt for en ulykke. Hun fikk en alvorlig hodeskade, med pÄfÞlgende moderat ervervet hjerneskade (EHS). Bidra til Ä Þke kunnskap og forstÄelse for familier som opplever EHS hos barn i familien og andre i tilsvarende situasjoner. Fremme kunnskap om usynlige skader. NÄ frem til alle som forholder seg til barn og unge med EHS, som med en dypere innsikt da kan forstÄ og stÞtte rammede barn og familier. PrimÊrmÄlgruppe er familier/pÄrÞrende/foreldre til barn og unge med EHS. Det overordnede mÄlet er Ä lÞfte frem barn og unge med EHS. De er en glemt og i manges Þyne noe stemoderlig behandlet pasientgruppe. Jeg vil ogsÄ ha fokus og rette sÞkelyset mot utfordringene som fÞlger en slik skade, enten det skyldes traume eller sykdom. Utallige samtaler og mÞter med andre pÄrÞrende viser at utfordringene ogsÄ er forenlig med utfordringene som barn med andre diagnoser mÞter.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Jeg opplever utifra tilbakemeldinger, at mÄlsetning og mÄlgruppe er oppnÄdd. Det ble forespeilet et mÄl pÄ 5000 nedlastninger i sÞknad, i skrivende stund er tallet pÄ 6873. Det har kommet en rekke tilbakemeldinger som jeg har samlet i et dokument og som legges ved i rapporten. Jeg vil dog presisere at en podcast lever lenge. Som lytter kan man oppdage podcaster som ble laget for flere Är siden, og jeg vet at lyttertall bare vil gÄ oppover og fremover i flere Är fremover.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

6873

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Ved hjelp av et stort ervervet nettverk med EHS de siste fire Ă„r, samlet jeg barn og unge, pĂ„rĂžrende og fagfolk som Ăžnsket Ă„ medvirke i prosjektet. Jeg peilet inn hvem som best kunne formidle/dele til de respektive episodetemaene. Noen gĂ„r igjen i flere episoder, ogsĂ„ for Ă„ holde en rĂžd trĂ„d sĂ„ lytterne kunne bli kjent med formidlerne. Intervjuer ble gjort bĂ„de ansikt til ansikt, men ogsĂ„ per tlf. Deretter ble hvert intervju gjennomgĂ„tt, transkribert og redigert, slik at jeg fikk med den rene essensen av hver enkelt historie. Det ble lagt stor vekt pĂ„ dramaturgi og oppbygging. I studio ble intervjuer klippet sammen, og jeg som programleder bandt de ulike bitene sammen med kommentarer, spĂžrsmĂ„l og refleksjoner rundt temaet. Tilslutt ble det lagt pĂ„ musikk og effekter, med stor vekt pĂ„ riktig ‘stemning’. Resultatet har blitt en utypisk podcast, mer beslektet med radiodokumentar, noe tilbakemeldingene forteller har gjort den ekstra flyttbar og lett Ă„ henge med pĂ„, til tross for alvor og tunge historier. Jeg har ogsĂ„ vĂŠrt nĂžye pĂ„ Ă„ krydre med litt tilpasset humor, pĂ„ bakgrunn av at jeg tenker at det Ă„ fĂ„ lytterne til Ă„ smile vil gjĂžre at de lettere kan henge med nĂ„r alvoret trer inn.

Resultater og resultatvurdering

Tilbakemeldingene tilsier at prosjektet kan ansees Ä vÊre en suksess. Arbeidet med podden har vÊrt lÊrerikt og givende, den har nÄdd ut til Þnsket mÄlgruppe, og har, iflg respons (se eget vedlegg) hatt Þnsket effekt pÄ lytterne. Mange har funnet enorm stÞtte i den, den har fÞrt til Þkt opplysning, mange rammede har lettere funnet frem til nettverk med andre i samme situasjon, og begrenset fÞlelsen av Ä vÊre alene med ervervet hjerneskade. Innholdet er blitt en svÊrt god blanding av pÄrÞrendehistorier som belyser en rekke tilhÞrende problemstillinger, barn og ungdom som har EHS har selv fÄtt en stemme, en mulighet til Ä fortelle sine historier og bli hÞrt, og en rekke svÊrt kompetente fagfolk pÄ bÄde ehs-feltet og andre tilhÞrende episodetemaer har lÞftet podcasten faglig.

Oppsummering og videre planer

Podcaster lever lenge. Denne er sĂ„ vidt i puberteten. Podden har ennĂ„ stort potensiale i Ă„ nĂ„ enda mer ut, og markedsfĂžring vil viderefĂžres kontinuerlig. Podden er for meg et fĂžrste ledd i en langsiktig plan om Ă„ arbeide for Ă„ Ăžke kunnskap og kompetanse bĂ„de pĂ„ ervervet hjerneskade og pĂ„rĂžrende-liv. Jeg har nĂ„ startet prosjektutvikling av teaterprosjektet ‘Kokt i kĂ„len’ (ref. episoden om fatigue, og Andrea Vormelands medvirkning), og jeg er i gang med Ă„ holde foredrag relatert til tematikk innhold som lodden har formidlet. Se ellers vedlagt rapport for utfyllende planer.

Prosjektleder

Irene Ahnéll

Detaljer
Program
Helse vÄr (2021)
Prosjektnavn
HJERNESKADA – en hoderystende podcast
Organisasjon
HjernerÄdet
Org.ledd
Teaterkompaniet Krabatene
BelĂžp Bevilget
2021: kr 453 000
Startdato
02.07.2021
Sluttdato
30.12.2022
Status
Avsluttet