KRAFT

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi savner gode virkelighetsnÊre dokumentarserier hvor ekte ungdom viser sÄrbarhet og styrke, som blir forbilder og kan gi et realistisk innblikk i det Ä vÊre ungdom i dag. Vi fÞlger historiene til fem medvirkende (14-17 Är), fokuserer pÄ tydelig tematikk som det Ä fÞle seg annerledes, ensomhet, kjÊrlighet, skam, identitet, mestring og tilhÞrighet. Dette fortelles gjennom personlige historier som forelskelse, skilsmisse, svik, prestasjonskultur, mobbing, kulturforskjeller og fattigdom. Mange av elevene har blitt mobbet, mange sliter med Ä finne sin plass. I dansen er det rom for alle.

MĂ„lsetting for prosjektet

Lage en dokumentarserie som skal bidra til Äpenhet, aksept, innsikt og forstÄelse for psykisk helse. Bidra til at ungdom som sliter psykisk og samfunnet generelt, helsepersonell, omsorgsarbeidere, pÄrÞrende og lÊrere vil fÄ bedre kunnskap til Ä ivareta denne gruppa.

MĂ„lgruppe

PrimÊrmÄlgruppa er ungdom mellom 12-18 Är. SekundÊrmÄlgruppa er pÄrÞrende, venner, psykisk helsearbeidere, politikere, beslutningstakere og ungdom generelt.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

1000000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

Pilot: https://vimeo.com/404541903 Passord: A5Film_kraft Vi skal videre dokumentere dette universet og historiene og lage en sterk dokumentarserie som kan bidra til mer Äpenhet og opplysning, aksept, innsikt og forstÄelse for psykisk helse. Bidra til at ungdommer fÄr mot til Ä gÄ sine egne veier og fÞle seg god nok. Vi Þnsker ogsÄ at foreldre kan fÄ innsikt i hva som skjer i barna deres ungdomstid for Ä skape forstÄelse slik at det kan bli lettere for bÄde barn og voksne Ä forstÄ og hjelpe hverandre gjennom denne fasen i livet. Vi Þnsker ogsÄ Ä bidra til at samfunnet forÞvrig kan fÄ Þkt forstÄelse av den psykiske sykdommens omfang blant ungdom. Det er vanlig bÄde Ä ha stÞrre og mindre psykiske problemer og at de fleste sliter med noe. Ved innsikt og kunnskap mener vi at det er lettere Ä forstÄ hverandre, behandle hverandre bedre (unngÄ mobbing bl.a) og strekke ut en hjelpe nÄr det trengs. At terskelen for Ä snakke med hverandre om disse tingene blir lavere og at det blir stÞrre aksept for Ä ha det vanskelig. Serien vil produseres slik vi produserer annen dokumentarfilm/serie. Mental Helse Ungdom vil bruke filmen i alle sammenhenger der det er naturlig, i forbindelse med debatter, undervisning, foredrag, mÞter og mÞteplasser. fa

Fremdriftsplan for prosjektet

01.01.21 01.02.22 Filming. flere dager i uka. 01.02.21 01.10.22 MĂžter med referansegruppe. Feb 2021 blir fĂžrste mĂžte og deretter hver 3 mnd. 01.05.22 01.10.22 Opplegg med lokallag. Temakveld nr 1 og 2 blir juni og nov 2022. Debattkveld 1 og 2 blir mai og nov 2022. 01.10.21 01.08 22 Klipp av serien + komponering av musikk 01.08.22 01.09.22 Lydetterarbeid og grading 01.10. 22 Premiere NRK 01.10. 22 01.12.22 Datainnsamling med leveranse

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

MĂ„let med KRAFT har vĂŠrt Ă„ bidra til åpenhet og aksept, innsikt og forståelse for psykisk helse. At ungdommer får mot til å gå sine egne veier og fĂžle seg god nok. KRAFT har vĂŠrt en utrolig spennende serie og prosjekt å jobbe med, fordi seriens narrativ og moral sitter i, i lang tid etter man har sett den. Reaksjonene fra publikum har uten tvil vĂŠrt positive og nyttige. Mange har tatt kontakt i etterkant av serien og fortalt om egne psykiske utfordringer og om at det hjelper å se andre som har det tĂžft og har de samme tankene som en selv. Vi har lyttet og gitt informasjon om hvor man kan få hjelp. KRAFT har skapt et stort engasjement i kanaler som brukes aktivt av filmens målgruppe (15- 22 år), med visninger av serien i NRK TV og bl.a TikTok, snapchat og Instagram. Serien gir deg refleksjoner knyttet til egne livserfaringer, hvordan man kan forstĂ„ hverandre, snakke sammen om de vanskelige tingene og oppsĂžke hjelp fĂžr det gĂ„r for langt.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Det har vÊrt en utrolig fin opplevelse Ä se serien komme ut i verden og nÄ publikummet sitt og hÞre historiene fra folk om hvor mye serien har betydd for dem. Det vi ser er at serien beveger mennesker i alle aldre, ogsÄ utenfor primÊrmÄlgruppa. Publikum forteller at det er en film med hÄp. Det er alvorlige temaer som blir presentert som mobbing, utenforskap, ensomhet, fÞlelse av mindreverdighet, depresjon og angst. Men hvor man gjennom serien ser hvordan samholdet i dansecrewet og dansen i seg selv har hjulpet og hjelper disse ungdommene gjennom dette. Vi har fÄtt tilbakemeldinger pÄ at det gir kunnskap, inspirasjon, innsikt til Ä forstÄ hverandre, snakke om vanskelige ting og trekke ut en hjelpende hÄnd- den effekten vi ville at serien skulle ha. I kjÞlvannet av serien har vi fÄtt omtale i medier og sosiale plattformer om psykisk helse blant ungdom. Vi mener vi har nÄdd effektmÄlene vi satte oss.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

401000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Dette antallet er basert pÄ seertall pÄ serien per 08.01.2023. I tillegg kommer alle som er nÄdd gjennom media og SoMe-plattformer. Serien ble gjennomfÞrt pÄ annen mÄte som vi lager dokumentarproduksjoner: forberedelser, manusarbeid, opptak, logg, redigering, komponering av musikk, lydetterarbeid og fargekorrigering. Produsentarbeid mot kanal, Þkonomirapportering, levering av ferdig serie. Lansering fÞr, under og etter premiere med fokus pÄ mental helse i ulike mediaplattformer. Se mer under resultater og resultatvurdering. Vi har kommunisert aktivt med primÊrmÄlgruppen pÄ SoMe gjennom hele lanseringsperioden, og er svÊrt fornÞyde med rekkevidden og nivÄet av engasjement vi har oppnÄdd i disse kanalene. NRK har ogsÄ publisert eget SoMe-innhold pÄ sine kontoer. NRK sine 3 facebookposter: 1150 654 rekkevidde, NRKp3 sin instagram: 174 365. I tillegg til dette har det blitt delt masse pÄ snap og tiktok-kontoene til de medvirkende i serien, danseinfluencere, Subsdans sine kanaler, Mental Helse Ungdom sine kanaler, A5 film sine SoMekontoer. Klippene har fÄtt masse delinger og nÄdd bredt til hundre tusener av ungdommer i hovedmÄlgruppa og i sekundÊrmÄlgruppa.

Resultater og resultatvurdering

Per 08.01.2023 har KRAFT blitt sett av 401 000. Et besĂžkstall vi er godt fornĂžyde med, og fullfĂžring pĂ„ 80% som er et suksesskriterie i NRK. Direkte opplyst om Mental Helse Ungdoms (MHUH) hjelpechat i serien. KRAFT var et av hovedinnslagene pĂ„ NRK sin hĂžstlansering. Testvisninger med referansegruppa. Tema og debattkvelder med lokallag. FĂžrpremiere pĂ„ Soria Moria med over 170 ungdommer og voksne. KRAFT er solgt gjennom Nordvisjonen til dansk TV og islandsk TV. Danseworkshop med ungdommer fra serien pĂ„ MHUs sommerleir. Fin debatt og anmeldelse pĂ„ podcasten «FĂŠb» med over 10 000 aktive lyttere om KRAFT. Bydel St. Hanshaugen hadde KRAFTarrangement pĂ„ ungdomshuset «Huset pĂ„ Haugen”. Innslag pĂ„ Dagsrevyen. Artikler: NRK.no, MHUs medlemsblad, Varingen, Arbeidets Rett og Tynsetingen Anmeldelse i Periskop Radioinnslag: P3 morgen, NRK mp3, NRK innlandet, radio StorOslo. Trailer i beste sendetid pĂ„ NRK linjĂŠrTV SoMevideoer om mental helse pĂ„ facebook, instagram, tik tok og snap chat.

Oppsummering og videre planer

KRAFT pÄ Festivaler. Vi er i kontakt med organisasjonene Sanitetsforeningen, Foreningen for Nasjonal Folkehelse og Soroptimist som vi tenker Ä vise serien pÄ medlemsmÞter med samtale etterpÄ. Vi har hele tiden hatt en ambisjon om Ä fÄ KRAFT ut pÄ skoler. Dette har vi snakket med Mental Helse Ungdom (MHU) om, og i tillegg sÄ har NRK veldig lyst til dette og er i gang med det nÄ. De har et program som heter «NRK skole» hvor de samarbeider med skoler i hele Norge. Der vil serien ha en lang levetid i mange Är fremover. Det vil vÊre naturlig Ä informere om MHU til ungdommene gjennom dette.

Prosjektleder

Mari Bakke Riise

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2020)
Prosjektnavn
KRAFT
Organisasjon
Mental Helse Ungdom
Org.ledd
A5 film A/S
BelĂžp Bevilget
2021: kr 700 000, 2022: kr 700 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
01.12.2022
Status
Avsluttet