Kurs i mestring av sorg

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Sorg er en del av livet, men smerte, savn og lengsel kan vĂŠre svĂŠrt intens. Hvordan kan man gĂ„ videre med livet sitt nĂ„r man mister en man er glad i? Hvilke metoder den etterlatte kan bruke for Ă„ hĂ„ndtere et smertefullt tap, og hvordan kan deres nettverk bidral? NĂ„r er det snakk om komplisert sorg som krever profesjonell hjelp? Den brukernĂŠre boka Mestring av sorg – HĂ„ndbok for etterlatte og hjelpere av Atle og Kari Dyregrov (2017) besvarer slike spĂžrsmĂ„l. NĂ„ vil LUB spre denne kunnskapen ved Ă„ arrangere fire kurs for etterlatte og hjelpere med bokens forfattere og etterlatte som kursledere.

MĂ„lsetting for prosjektet

Arrangere ettermiddagskurs om mestring av sorg i fire byer i Norge ved Ä formidle kunnskap om sorg sammen med konkrete og praktiske rÄd. Overordnet mÄl: Spre erfarings- og teoretisk kunnskap om sorg slik at etterlatte kan leve best mulig med vonde tap og unngÄ at sorgen blir komplisert og fastlÄst.

MĂ„lgruppe

De som har mistet en kjĂŠr person, er del av etterlattes nettverk, personell innen helse- og sosialvesen og andre som kan vĂŠre til stĂžtte og hjelp for sĂžrgende.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

100000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Prosjektleder: fagsjef i LUB Trine G. Kalstad. Kursledere: bokens forfattere Kari og Atle Dyregrov sammen med lokale LUB-representanter som innleder med egne erfaringer. Kurset vil anvende forelesninger, samtaler mellom foreleserne, og dialog med deltakerne som metoder. Kurset har fire hovedtema: Hva er sorg, MestringsmÄter ved sorg, RÄd for god mestring og Hvordan optimalisere nettverksstÞtten. Disse temaene mÞter behovene fra bÄde etterlatte og fagpersoner. De etterspÞr slik kunnskap. Kursprofilen er godt forankret i rÄdene fra modell for sorgmestring; To-sporsmodellen. Den vektlegger betydningen av Ä lÊre Ä veksle mellom Ä gÄ nÊr og ta avstand fra tapet. Kurset avholdes pÄ litteraturhusene i Oslo, Bergen og Trondheim og tilsvarende sted i TromsÞ. Rekruttering: gjennom LUBs og Senter for krisepsykologi i Bergens ulike informasjonskanaler i tillegg til at samarbeidsorganisasjoner som LEVE, FFHB, Vi som har et barn for lite, Foreningen Barnepalliasjon og Barnekreftforeningen vil fÄ spesiell invitasjon. Vi anslÄr 100 deltakere pÄ hvert kurs. Ett kurs streames live og gjÞres offentlig tilgjengelig for befolkningen. Det vil ogsÄ gjÞres videoopptak til senere bruk til undervisning pÄ kurs og seminarer for etterlatte og helsepersonell.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan – mars 18: Kurset planlegges (sted, lokaler, innhold) og markedsfĂžres, Rekruttere deltagere. April – mai 18: Kursene gjennomfĂžres Mai – okt 18: Evaluering, oppsummering/slupprapportering, filmredigering etc, aktiv formidling fra kursene pĂ„ LUBs seminarer pĂ„ nettside etc overfor bĂ„de etterlatte og alle grupper hjelpere.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

LUB jobber stadig med Ä utvikle sitt sorgstÞttearbeid overfor etterlatte, sosialt nettverk og profesjonelt hjelpeapparat. Dette for Ä sikre at etterlatte blir bedre rustet til Ä hjelpe seg selv og at de mottar best mulig stÞtte fra kompetente hjelpere nÄr det trengs. Det er viktig bÄde for den enkelte og familien, i tillegg til at det er av stor samfunnsverdi at flere raskere kommer tilbake til jobb og normalt hverdagsliv. MÄlet med dette prosjektet var Ä arrangere ettermiddagskurs om mestring av sorg i fire byer, kjernen i kurset er formidling av kunnskap om sorg sammen med konkrete og praktiske rÄd for Ä hjelpe seg selv eller andre i sorg. En overordnet mÄlsetting var Ä spre erfarings- og teoretiskbasert kunnskap om sorg slik at etterlatte kan leve best mulig med et vondt tap og unngÄ at sorgen blir komplisert og fastlÄst. MÄlgruppen var de som har mistet en kjÊr person, etterlattes nettverk, og personell innen helse- og sosialvesen og andre som kan vÊre til stÞtte for sÞrgende.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Hvordan mottas et slikt konkret kurs av etterlatte, sosialt nettverk og hjelpeapparat? PÄ kurset opplyste vi om mulighet til evaluering via spÞrreundersÞkelse pÄ SuveyMonkey. Vi la ogsÄ ut link pÄ facebook-arrangementene. Snaut 20 % respons, dette er bra for et kurs uten pÄmelding og dermed ingen kontaktinfo. 60 % var etterlatte, 30 % pÄrÞrende, 30 % helsepersonell, 20% del av sosialt nettverk og 10 % var «annen fagperson». PÄ en skala fra 1 (ikke bra) til 6 (svÊrt bra) pÄ spÞrsmÄlet «Hvor fornÞyd var du med kurset totalt sett?» svarer 90 % 5 eller 6. Samme tendens viser spÞrsmÄlet «I hvilken grad oppleves kurset Ä vÊre nyttig?». 83 % svarer 5 eller 6. Flere kommenterer verdien av felles kurs for sÞrgende og fagpersoner, med bÄde fag- og brukerstemmer. PÄ bakgrunn av evalueringen og tilbakemeldinger vi har fÄtt gjennom bl a oppfÞlgingssamtaler formidler mange en opplevelse av Þkt mestring og mer kompetanse om sorg. Dette vitner om at kurset ble godt mottatt og har god effektoppnÄelse.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

1600

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Et gratis 4 timers ettermiddagskurs i mestring av sorg ble hÞsten 2018 gjennomfÞrt i TromsÞ, Trondheim, Oslo og Bergen. Kurset var basert pÄ boken Mestring av sorg av Atle og Kari Dyregrov, nestorer innen sorg og sorgforskning. Det ble markedsfÞrt pÄ facebook, per epost og via flyere. Arrangementene fikk overveldende respons, vi valgte derfor Ä leie ekstra rom med overfÞring der det var mulig (Oslo, Bergen). Fagsjef i LUB og prosjektleder Trine G. Kalstad ledet kursene. Foredragsholderne var bokens forfattere Kari og Atle Dyregrov. Hver sted delte en lokal LUB-representant (et par i Bergen) fra sin tapshistorie. Kurset hadde fire hovedtema: Hva er sorg, MestringsmÄter ved sorg, RÄd for god mestring og Hvordan optimalisere nettverksstÞtten. Disse temaene mÞter behovene fra bÄde etterlatte og fagpersoner, som etterspÞr slik kunnskap og gode rÄd. Kursprofilen er godt forankret i hvordan vi i dag forstÄr sorg; To-sporsmodellen (Dual process modell, Stroebe & Schut 2010). Den vektlegger betydningen av Ä lÊre Ä veksle mellom Ä gÄ nÊr og konfrontere tapet og ta avstand og distrahere seg fra det. I etterkant av foredragene Äpent vi for spÞrsmÄl. Siste kurset (Bergen) ble streamet.

Resultater og resultatvurdering

Vi har nÄdd de mÄlene vi satte oss for prosjektet; Vi har gjennomfÞrt alle de fire kursene «Mestring av sorg» og pÄ den mÄten formidlet kunnskap om sorg samme med konkrete og praktiske rÄd. Vi har ogsÄ filmet og streamet kurset, slik at flest mulig har hatt anledning til Ä delta. Interessen for kursene var over all forventning og viser at kurset oppleves relevant for mange grupper. Til sammen deltok 900. Det siste kurset ble ogsÄ streamet direkte og i etterkant lagt pÄ vÄr nettside og YouTube-kanal. Pr i dag er det over 700 som har sett pÄ streamingen. Dette betyr at vi har nÄdd svÊrt bredt ut.

Oppsummering og videre planer

Oppsummert har dette prosjektet vÊrt svÊrt vellykket, vi har nÄdd bredt ut med bÄde erfarings- og forskningsbasert kunnskap og bidratt til folkeopplysning om sorg til direkte berÞrte og sÞrgende, deres nettverk og hjelpeapparat. Vi hÄper og tror at flere har fÄtt Þkt kunnskap og dermed stÞrre trygghet i Ä bÄde be om hjelp nÄr man er i sorg eller vÊre gode stÞttespillere i mÞte med sÞrgende. PÄ bakgrunn av de gode tilbakemeldingene, har LUB valgt Ä arrangere nye kurs med egne midler, i april 2019 i Drammen, Kristiansand og Stavanger. Her vil tre nye LUB representanter dele av sin historie.

Prosjektleder

Trine Giving Kalstad

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2017)
Prosjektnavn
Kurs i mestring av sorg
Organisasjon
Landsforeningen uventet barnedĂžd
BelĂžp Bevilget
2018: kr 209 000
Startdato
02.01.2018
Sluttdato
01.01.2019
Status
Avsluttet