Macroutstilling

I samarbeid med

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Macroutstilling (arbeidstittel) for sykehjem og dagsenter utforsker en ny mÄte Ä formidle kulturopplevelser til beboere pÄ sykehjem og brukere av dagsenter for eldre. Opplevelsen skal sÊrlig tilpasses demensrammede. Forprosjektet bestÄr av to deler. Del 1 utvikler en prototype pÄ et mobilt visningsrom for en kuratert samling filmer, sammen med tilpassede aktiviteter som enkelt kan brukes av bÄde pleiere, beboere og besÞkende pÄrÞrende. Del 2 evaluerer prototypen, utforsker hvordan prototypen best flyttes mellom sykehjem og dagsenter, ser pÄ muligheten for Ä utvide med mere innhold, og foreslÄr hvordan Makroutstilling kan bli et tilbud for sykehjem og dagtaktivitetstilbud i hele Oslo, og etterhvert hele landet. Prosjektet utvikles av Nasjonalforeningen for Folkehelse- Oslo og Tidvis, i tett samarbeid med Oslo demensforening og Oslo Byarkiv og det demensfaglige miljÞet i Helseetaten v/Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Oslo kommune. Prototypen skal prÞves ut ved Smedstadhjemmet, Sagenehjemmet og MidtÄsenhjemmet i Oslo kommune. Disse er sykehjem og dagsenter. Nasjonalforeningen -Oslo demensforening og Helseetaten v/Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Oslo (USHT Oslo) bidrar i brukertesting

Aktivitet/tiltak/metode

Vi skal utvikle en prototype pÄ en Macroutstilling. Den skal vise filmer i en 2m x 3m visningskrok som enkelt kan plasseres i spiseomrÄdet, resepsjon eller annet fellesareal pÄ sykehjemmet. Innholdet som vises skal vÊre tematisk organiserte filmer om, og fra, Oslo pÄ 1940-, 1950-, 1960-, 1970- og 1980-tallet. Dette er tider da beboerne selv var unge og aktive i byen. Tiden, eventuelt temaene, velges selv av beboere, brukere, pleiere og pÄrÞrende gjennom en touchsskjerm. Nettopp fordi Macroutstillingen skal stÄ fremme og vÊre tilgjengelig, kan den ogsÄ utforskes av beboerne og brukerne nÄr det passer dem. Opplevelsen er ikke koblet til internett, sÄ det er ikke fare for fremmed innhold. Macroutstillingen vil vÊre utgangspunkt for fellesaktiviteter. Forslag pÄ aktiviteter, samt kort informasjon om temaene i Macroutstillingen vil vÊre tilgjengelig for pleierne. Den lÄnes i 3-4 uker, og binder derfor ikke opp plassen i lang tid, og kan lett kombineres med annen aktivitet. Innholdet skal utvikles i samarbeid med Oslo Byarkiv, som har filmarkivet Oslofilm.no, der filmene er fritt tilgjengelig og pÄ Äpen lisens og Helseetaten v/ USHT Oslo skal bidra med kompetanse pÄ alders-og demensvennlig utforming av touchscreen og eventuelt bidra med Ä fasilitere brukermedvirkning i utviklingen av tilbudet. Microutstillingen skal evalueres, og forbedres, lÞpende, med mÄl om at det pÄ slutten av prosjektperioden skal ha en ferdig Macroutstilling som er klar til Ä brukes. Prosjektet skal ogsÄ se pÄ muligheter for annet innhold, og foreslÄ ordninger for utsending av Macroutstillinger til flere sykehjem.

Antall deltakere

300

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

En Makroutstilling med lyd og bilde fra vÄr felles kulturarv kan bidra til at sykehjemsbeboere og personer med demens opplever at personlige minner kommer fram. Erindring er et naturlig fenomen, spesielt nÄr man blir eldre, og det er spesielt viktig for personer med demens. Erindring er et kjent begrep i demensomsorgen, og kan defineres som Ä tenke pÄ, hente fram og snakke om hendelser fra livet, alene eller sammen med andre. Sanselige opplevelser som Ä se, hÞre og ta pÄ tingene, kan fremkalle minner og vÊre en del av et erindringsarbeid. Film, bilder og lyd fra vÄr felles kulturarv er sentrale i Makroutstillingene. Erfaringer fra andre sanselige aktiviteter viser at de vekker minner, som igjen stimulerer til samtaler bÄde med pleier og med andre beboere. Personer med demens fÄr redusert hukommelse, orienteringsevne for tid og sted, og mister gradvis sin livshistorie. Tilgang til minner fra tidligere tider i livet kan stÞtte personer med demens i hvem de er og har vÊrt. En slik mulighet kan bety mye nÄr hukommelsesproblemer kan gjÞre det vanskelig Ä opprettholde et positivt selvbilde. Med Makromuseum fÄr eldre tilgang pÄ opplevelser ikke bare nÄr det er en aktivitet knyttet til den, men de kan selv utforske den nÄr det passer dem. Erindring kan bidra til Þkt velvÊre. Ofte husker personen erindringsdialogen etterpÄ, eller den sitter igjen som en god fÞlelse i kroppen. Forskning pÄ effekt av erindring viser at mange former for livshistorisk minnearbeid gir selvrespekt og styrker identiteten. For pÄrÞrende og ansatte pÄ sykehjem kan ha felles opplevelser sammen pÄ en Macroutstilling styrke relasjonen og samvÊret.

Plan for gjennomfĂžring

Tidvis utvikling AS, sammen med Oslo byarkiv, kuraterer filmene som er tilgjengelig pĂ„ Oslofilmer sĂ„ de er tilpasset mĂ„lgruppen. Tidvis utvikler et brukervennlig grensesnitt for touchsskjermen der brukerne kan velge det de vil se, samt den fysiske installasjonen. Et hefte med forslag til aktiviteter og litt informasjon om temaene skal lages for Ă„ hjelpe pleierne pĂ„ sykehjem Ă„ bruke Macroutstilling. Dette arbeidet skal gjĂžres med rĂ„dgiving fra Helseetaten v/ Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT Oslo) og brukertesting av representanter fra Nasjonalforeningen – Oslo demensforening, samt med dialog med sykehjemmene. Prototypen sendes sĂ„ ut pĂ„ utprĂžving hos de sammarbeidende sykehjemmene. Tidvis utvikling sĂžrger for evaluering av Macroutstillingene nĂ„r de er ute. Tidvis utvikling kartlegger mulighetene for annet innhold i Macroutstillingene, interessen hos andre sykehjem, dagaktiviteter og dagsenter for eldre for Ă„ fĂ„ besĂžk av Macroutstilling, og logistiske muligheter for Ă„ kunne tilby Macrutstilling til alle Oslos sykehjem, dagsenter og dagaktiviteter for eldre i Oslo, og eventuelt ogsĂ„ Norge.

Prosjektleder

Ragnhild Hutchison

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Macroutstilling
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
BelĂžp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
31.01.2024
Sluttdato
31.07.2024
Status
Under gjennomfĂžring