“Men hun sa jo ikke nei…” Voldtektsforedrag

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De fleste voldtekter i Norge skjer pÄ fest, offer og gjerningsperson er oftest under 25 Är og kjenner gjerne hverandre fra fÞr. Over 97% av de som siktes for voldtekt er menn. Skal vi fÄ bukt med de hÞye voldtektstallene, sÄ mÄ ungdom ha kunnskap om hva som er straffbart, de mÄ vite konsekvensene av Ä bli politianmeldt for voldtekt og ikke minst mÄ de lÊre Ä respektere andres grenser. Da regjeringen fÞr sommeren lanserte sin Handlingsplan mot voldtekt 2019-2022, var nettopp slik mÄlrettet forebygging trukket fram som ett av fem innsatsomrÄder.

MĂ„lsetting for prosjektet

Overordnet mĂ„l: Å forebygge og forhindre voldtekt blant ungdom. DelmĂ„l: – NĂ„ 15.000 elever i videregĂ„ende skole over hele landet med foredrag om voldtekt og samtykke til sex. – NĂ„ 120.000 unge i alderen 17-24 Ă„r gjennom sosiale medier i russetiden vĂ„ren 2020 og 2021.

MĂ„lgruppe

Prosjektets hovedmÄlgruppe er elever i videregÄende skole, i alderen 16-19 Är. I tillegg Þnsker vi Ä nÄ bredere ut i sosiale medier, til unge mellom 17-24 Är.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

135000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

For Ä lykkes, er det avgjÞrende Ä fÄ pÄ plass to dedikerte jusstudenter, som hver jobber 20% fra ca. mars 2020 til og med juni 2021. I tillegg legges det opp til kursing av frivillige sanitetskvinner som Þnsker Ä holde foredrag av kortere varighet. I voldtektsforedraget legges det stor vekt pÄ at elevene deltar aktivt i diskusjoner. Elevene fÄr se to filmer fra virkeligheten, som ble produsert i 2018 med stÞtte fra ExtraStiftelsen. De to filmene reiser en rekke problemstillinger knyttet til holdninger til sex og respekt for andres grenser. Elevene fÄr tid til Ä diskuterer ulike spÞrsmÄl rundt dette, bÄde gruppevis og i plenum. I de korte 15 minutters foredragene om sex og samtykke vises en av filmene, og det blir snakket om hvordan man kan fÄ et samtykke til sex, og i hvilke situasjoner hvor det er vanskelig/umulig Ä fÄ et slikt samtykke. Den store forskjellen pÄ voldtektsforedraget, som varer en hel skoletime, og de korte foredragene i regi av frivillige sanitetskvinner, er at fÞrstnevnte har god tid til diskusjon med elevene, i tillegg til at det ogsÄ gis en gjennomgang av hva som defineres som voldtekt og seksuelle overgrep i straffeloven.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar 2020: Rekruttering av to jusstudenter pĂ„ deltid Februar-mars 2020: OpplĂŠring av studentene + booke avtaler med skolene om foredrag Februar 2020: Kurs i regi av N.K.S.-sekretariatet for frivillige sanitetskvinner som vil holde korte foredrag om sex og samtykke Januar 2020 – juni 2021: Voldtektsforedrag + foredrag om sex og samtykke over hele landet Mai 2020 + mai 2021: Kampanjer i sosiale medier Juni 2020: Midtveisevaluering av prosjektet

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Overordnet mĂ„l: Å forebygge og forhindre voldtekt blant ungdom DelmĂ„l: NĂ„ til sammen 15.000 elever i videregĂ„ende skole over hele landet med holdningsskapende arbeid mot voldtekt vĂ„ren og hĂžsten 2020, samt vĂ„ren 2021. MĂ„lgruppe: Prosjektets mĂ„lgruppe er elever i videregĂ„ende skole, i alderen 16-19 Ă„r. Totalt Ăžnsket vi Ă„ nĂ„ ut til 15.000 videregĂ„ende elever via skoleforedrag over tre semestre, dvs. innen utgangen av juni 2021. Rekrutteringen foregikk ved Ă„ ta kontakt med aktuelle skoler via e-post og telefon. I tillegg Ăžnsket vi Ă„ nĂ„ langt bredere ut i sosiale medier i russetiden, med kampanjer rettet mot ungdom i alderen 17-24 Ă„r. Ja betyr ja er en kampanje rettet mot ungdom. Da mĂ„tte vi bruke de plattformene de bruker – sosiale medier. Til sammen Ăžnsket vi Ă„ nĂ„ 120.000 i alderen 17-24 Ă„r pĂ„ sosiale medier i russetiden vĂ„ren 2020 og vĂ„ren 2021.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Da Norge stengte ned i mars mĂ„tte naturligvis de fysiske foredragene avlyses, og ingen flere kunne planlegges. Det medfĂžrte at vi mĂ„tte tenke nytt og finne alternative mĂ„ter Ă„ nĂ„ til ungdommer pĂ„. Ettersom da ikke ble brukt noen midler pĂ„ utgifter som reise og opphold for foredragsholderne, ble det bestemt at midlene kunne omrokkeres. PĂ„ vĂ„ren 2021 ble det ogsĂ„ kjĂžpt inn abonnement pĂ„ Kahoot for Ă„ bruke det som plattform for Ă„ ha interaktivt foredrag. Av de mulighetene som finnes, kom vi frem til at dette var det alternativet som ville fungere best – og som var billigst. Selv om vi hadde nettforedrag og klarte Ă„ avholde fysiske foredrag pĂ„ to skoler, ble ikke dette nok til at vi klarte Ă„ nĂ„ ut til 15.000 elever med foredraget vĂ„rt. Hovedarbeidet vĂ„rt som er Ă„ reise rundt pĂ„ skoler Ă„ holde foredrag ble fort vanskelig, da skoler stengte vĂ„ren 2020. Siden vi ikke kunne reise rundt Ă„ holde foredrag ble det da spilt inn et digitalt foredrag som skolene fikk tilbud om.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

2000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Utgangpunktet for prosjektet var Ä gjennomfÞre fysiske foredrag pÄ flere skoler. Jusstudentene ble ansatt i mars 2020, like fÞr Norge stengte ned pÄ grunn av koronapandemien. Dette medfÞrte store utfordringer med Ä fÞlge fremdriftsplanen for prosjektet. Vi mÄtte tenke nytt og gjÞre om foredraget til et digitalt foredrag. Det ble ogsÄ utviklet oppgaver elevene kunne gjÞre sammen i tillegg til det digitale foredraget som ble utarbeidet. PÄ grunn av pandemien ble ogsÄ aktivitetsnivÄet noe lavere. Allikevel ble det gjennomfÞrt flere fysiske foredrag pÄ syv forskjellige skoler spredt over hele landet hvor vi nÄdde 800 elever. 16 skoler har bekreftet at de har benyttet seg av det digitale foredraget. Vi antar at ogsÄ flere skoler har benyttet seg av det uten at vi har fÄtt beskjed om det. Youtube-filmen er spilt av 220 ganger. Sannsynligvis har noen skoleklasser sett de sammen gjennom digitale lÞsninger, slik at ikke dette tallet samsvarer med antall elever som har sett det. PÄ Horten vgs ble foredraget vist for 200 elever. Kampanjen Ja betyr ja: Vanligvis bruker N.K.S. Ä kjÞre en kampanje i russetiden, men pga avlyst russefeiring ble kampanjen heller avholdt i uke 28 og 29.

Resultater og resultatvurdering

Foredraget nÄdde cirka 2000 elever og kampanjen Ja betyr Ja kampanjen: De frivillige ambassadÞrene hadde tilsammen godt over 560 000 fÞlgere og innleggene har fÄtt mer enn 20 000 likes. I tillegg ble det lagt ut mange storyer som vi ikke har oversikt over hvor mange som har sett. De betalte samarbeidene nÄdde cirka 40 000 instagrambrukere. Som er beskrevet i vedlegget startet dette prosjektet i mars 2020 da Norge stengte ned. Og prosjektet slik det var planlagt ble ikke mulig Ä gjennomfÞre. Samtidig merket vi det var vanskelig Ä fÄ tilgang til skoler nÄr det var digital undervisning da det allerede var mye press pÄ lÊrere over hele landet med Ä sette fagene over pÄ digitale flater og tilpasse hjemmeundervisning.

Oppsummering og videre planer

Arbeidet som er gjort i 2020 og 2021 har skapt et godt grunnlag. Vi har etablert kontakt med en rekke skoler og gjort prosjektet kjent. Vi har gjort oss erfaringer pĂ„ hvordan foredraget fungerer best og hvordan forbedre kampanjen “Ja betyr ja”. Viktigst av alt har vi erfart at dette er et foredrag som trengs, for det er svĂŠrt lite elevene lĂŠrer om voldtekt pĂ„ skolen ellers. Et grunnelement for Ă„ forebygge voldtekt er nettopp Ă„ gi ungdom kunnskap om voldtekt og grensesetting. Videre gir vi dem verktĂžy for Ă„ sette seg inn andre situasjon og lĂŠre viktigheten av Ă„ fĂ„ et klart samtykke.

Prosjektleder

Cathrine Linn Kristiansen

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2019)
Prosjektnavn
“Men hun sa jo ikke nei…” Voldtektsforedrag
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
BelĂžp Bevilget
2020: kr 445 000, 2021: kr 215 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet