Min Stemme Teller

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det kan vÊre vanskelig for barn og unge Ä fÄ formidlet sine erfaringer og opplevelser i mÞte med ulike behandlings- og hjelpetjenester. Tjenestene har ofte vanskeligheter med Ä erkjenne behov for endring basert pÄ generelle rÄd og tilbakemeldinger. Det trengs mer erfaring med hvordan unge kan bidra til Ä pÄvirke tjenestene de selv benytter seg av pÄ en annen mÄte enn standariserte spÞrreskjema og tilfredshetsundersÞkelser. KBT Midt-Norge ser det som viktig Ä finne fram til alternative tilnÊrminger som kan ivareta et barne- og ungdomsperspektiv pÄ en systematisk og metodisk forsvarlig mÄte.

MĂ„lsetting for prosjektet

Utvikle en metodikk der barn og unge fÄr formidlet sine erfaringer med hjelpetjenestene de mottar. MÄlet er at de aktuelle hjelpetjenestene skal ta i bruk brukernes kunnskap og erfaringer, og at tjenestene kontinuerlig utvikler seg etter brukernes synspunkter og erfaringer.

MĂ„lgruppe

HovedmÄlgruppe: Barn og unge i pasient eller klientrolle som benytter seg av ulike hjelpe tjenester innenfor spesialist helsetjenesten og kommunale tjenester.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

80

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Metoden Bruker SpÞr Bruker (BSB) vil bli brukt til Ä innhente data. Metoden gÄr ut pÄ at man lar tidligere brukere av et helsetilbud vÊre de som utfÞrer intervjuene og evalueringen. Metoden har blitt mye anvendt til Ä evaluere tjener til voksne. Vi vil nÄ prÞve ut og tilrettelegge denne metoden for barn og unge. Prosjektet vil knytte til seg ungdom med tidligere brukererfaring som vil vÊre med i hele prosjektperioden. De vil fÄ grundig opplÊring i BSB som metode, og det vil vÊre de som utfÞrer intervjuene. Intervjuene vil bli transkribert, og deretter blir det skrevet en prosessrapport og avholdt en dialogkonferanse mellom tjenestested og brukere. Hensikten med dialogkonferansen er at man skal oppnÄ en felles virkelighetsforstÄelse og se pÄ muligheter til forbedringer. Prosjektet er beregnet til Ä vare i 3 Är. De to fÞrste Ära vil to kommunale tjenester og to tjenester innen spesialisthelsetjenesten vil bli evaluert. Aldersgruppene vil variere fra Är til Är. Det tredje Äret vil bli brukt til oppfÞlging av tjenester, evaluering, dialogkonferanse og skriving av avsluttende rapport. Etter hver enkelt evaluering vil vi fÄ grunnlag til Ä justere metoden etter hvilke erfaringer vi har gjort oss.

Fremdriftsplan for prosjektet

År 1: -Evaluering av Avdeling for psykisk helsevern for barn og unge, MĂžre og Romsdal -Evaluering av en kommunal tjeneste i Midt-Norge År 2: – Evaluering av det Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk St.Olavs Hospital. – Evaluering av en kommunal tjeneste i Midt-Norge. – OppfĂžlging av tjenestene som ble evaluert i Ă„r 1. År 3: – OppfĂžlging av tjenester som ble evaluert i Ă„r 2 – Arrangere avsluttende konferanse – Skrive avsluttende rapport

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Min Stemme Teller er et prosjekt som omhandler brukermedvirkning for barn- og unge i en pasientrolle. Det kan vÊre vanskelig for barn og unge Ä fÄ formidlet sine erfaringer i mÞte med ulike behandlings- og hjelpetjenester. Prosjektets formÄl har vÊrt Ä utvikle og prÞve ut en metodikk for Ä fremme reel brukermedvirkning for denne gruppen. Metoden bygger pÄ en Bruker SpÞr Bruker -metodikk der ungdom med egenerfaring intervjuer nÄvÊrende brukere av en tjeneste. Deretter blir det skrevet en rapport med anbefalinger til tjenesten. MÄlet er at metoden skal bidra til at brukerne fÄr formidlet den erfaringen de har direkte til tjenesteapparatet de benytter seg av, og at tjenestene utvikler seg etter brukernes synspunktet og erfaringer. Prosjektet har hatt flere mÄlgrupper 1. Barn og unge som er brukere av ulike hjelpetjenester 2. Ledere og ansatte ved de aktuelle tjenestene som blir evaluert. 3. Ungdom/ unge voksne som tidligere har mottatt hjelp for psykiske helseutfordringer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

I lÞpet av prosjektperioden har vi gjort flere evalueringer, bÄde questbackundersÞkelser og fysiske og digitale mÞter der vi har kartlagt de ulike mÄlgruppenes erfaringer med metoden underveis i prosjektet. NÄr det gjelder mÄlgruppen barn og unge som er brukere av tjenestene vi har evaluert, oppga de at de synes det var fint Ä bli intervjuet og at det var nyttig at deres erfaringer kunne hjelpe andre. Ledere og behandlingspersonell var ogsÄ positive til metoden og sÄ pÄ det som svÊrt nyttig Ä fÄ tilbakemeldinger om pasientbehandling direkte fra de som har erfaring. Enkelte av tjeneste utarbeidet selv forslag til spesifikke ting og omrÄder de ville jobbe videre med for Ä Þke kvaliteten i tjenesten deres. Flere av de unge prosjektmedarbeiderne fortalte at deltakelse i dette prosjektet har bidratt til Þkt selvfÞlelse, mestring og at de har blitt tÞffere sosialt sett, og at det har vÊrt godt Ä bruke sine egne erfaringer til noe positivt.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

150

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

I lÞpet av prosjektperioden har til sammen 9 unge voksne med egenerfaring bidratt som prosjektmedarbeidere. Disse har fÄtt opplÊring i BSB, og vÊrt med i gjennomfÞringen av evalueringer av brukernes erfaringer med hjelpen de mottar ved BUP Sykehuset Levanger, BUP St. Olavs Hospital, og Stangehjelpa Team Barn og Unge. Prosjektmedarbeiderne har sammen med prosjektleder gjennomfÞrt intervjuer med brukere, for deretter Ä skrive en prosessrapport som beskriver funnene fra disse intervjuene. Rapporten har blitt presentert pÄ en dialogkonferanse der bÄde tjenesten og de som har utfÞrt undersÞkelsen mÞttes og diskuterte funnene. Nye vinklinger og fokus som kom fram, ble innarbeidet i en endelig sluttrapport som ogsÄ ga anbefalinger til hva tjenesten bÞr jobbe med. I lÞpet av prosjektperioden har vi stÞtt pÄ flere utfordringer. Deriblant at det har vÊrt vanskelig Ä rekruttere brukere Ä intervjue, og at enkelte tjenester ikke fulgte opp deltakelse i prosjektet. Dette fÞrte til at vi ikke fikk gjennomfÞrt en av de planlagte evalueringene og at vi ogsÄ mangler tilbakemeldinger fra en av tjenestene pÄ hvorvidt de har opplevd prosjektet og tilbakemeldingene fra brukene som nyttige.

Resultater og resultatvurdering

Vi mener Ä kunne si at prosjektet har vÊrt vellykket til tross for flere utfordringer som oppstod underveis i prosjektet. BÄde ungdommene som ble intervjuet, de unge prosjektmedarbeiderne og tjenestene som ble evaluert ga gode tilbakemeldinger bÄde pÄ metoden og pÄ at tilbakemeldingene var nyttig for dem. MÄlet med at de aktuelle tjenestene skal ta i bruk brukernes kunnskap og erfaringer og at tjenesten utvikler seg etter brukernes synspunkter og erfaringer krever dog en innsats fra de ulike tjenestene. For at reell medvirkning skal skje mÄ tjenesten sette av tid og ressurser til aktivt Ä jobbe med tilbakemeldingene de fÄr. Vi anser ogsÄ prosjektet som vellykket i den forstand at resultatene som har fremkommet gjennom evalueringsrapportene vi har publisert har fÄtt mye oppmerksomhet i lÞpet av prosjektperioden. Vi har holdt flere foredrag og undervisning. I sÄ mÄte har prosjektet hatt nytteverdi for langt flere enn de tjenestene som har blitt evaluert.

Oppsummering og videre planer

Min Stemme Teller vil ikke lenger viderefÞres som et eget prosjekt. Metoden er utviklet og vi vil kunne tilby ulike tjenester som henvender seg til oss Ä gjennomfÞre slike evalueringer. Resultatene med ungdommers erfaringer med tjenestene de mottar vil bli sammenstilt og vi vil utarbeide en egen rapport med anbefalinger til hvordan fagfolk best mulig kan jobbe for Ä ivareta brukernes behov i mÞte med tjenestene de mottar. I tillegg vil de ulike evalueringsrapportene og denne sluttrapporten vÊre nedlastbar Vi vil fortsette Ä spre resultatene fra prosjektet pÄ ulike relevante arenaer.

Prosjektleder

Juni Raak HĂžiseth

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2016)
Prosjektnavn
Min Stemme Teller
Organisasjon
RĂ„det for psykisk helse
Org.ledd
Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling i Midt-Norge (KBT)
BelĂžp Bevilget
2017: kr 564 000, 2018: kr 554 000, 2019: kr 344 000
Startdato
02.01.2017
Sluttdato
31.12.2020
Status
Avsluttet