Norges Skiforbund paraalpint

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det har vist seg å være en utfordring å rekruttere bevegelseshemmede alpinister til fast aktivitet. Norges Skiforbund har klubber som jobber med aktivitetstilbud for barn og unge over hele landet, men det er dessverre få personer med funksjonsnedsettelser som er aktive i klubb og kretsaktivitet. Personer som er født med funksjonsnedsettelser står ofte utenfor den ordinære aktiviteten i klubb. Med tilrettelegging og riktig kompetanse er alpint er en aktivitet bevegelseshemmede og synshemmede kan delta på lik linje som alle andre – sammen med alle andre. Vi ønsker alle med!

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet med prosjektet er å gi bevegelseshemmede og synshemmede barn, ungdommer og unge voksne muligheten til å delta i ordinær alpinaktivitet i sitt lokalmiljø. At ressurspersoner i lokalmiljøet (heispersonell, trenere, ledere, ledsagere) får kompetanse til å møte målgruppen i lokalanlegget.

Målgruppe

Stående bevegelseshemmede Sittende bevegelseshemmede (rullestol) Synshemmede og blinde

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

350000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektleder i Norges Skiforbund leder prosjektet med rådgiving fra alpinledelsen. Det opprettes et samarbeid med fagpersoner fra ulike fagmiljø. Det etableres også et tett samarbeid med hjelpemiddelfirma, helsesportsenter, rehabiliteringsenter, interesseorganisasjoner og NAV hjelpemiddelsentralen for å nå ut til flest mulig i målgruppen. Utøverne samles på nasjonale samlinger for å heve ferdigheten på utøverne, og deretter hjelpe dem inn i aktivitet i sitt nærmiljø. Her vil vi hjelpe utøverne med første kontakt/ møte med klubb samt kompetanseoverføring til ressurspersoner i klubb. Det opprettes et Paraalpint Kompetansesenter i og ved Skihallen i Lørenskog. Her bygger vi et utstyrslager som har alle aktivitetshjelpemidler som trengs til målgruppen. -Utstyrslager (NSF Alpint stiller lager av aktivitetshjelpemidler. Verdi ca 1,5 mill) -Brukerkurs – nybegynner og viderekommende -Ledsagerkurs -Trenerkurs Kontakt med skisenter for å sørge for nødvendig tilrettelegging og kompetanseoverføring til personell i skiheisen. Prosjektleder vil også ha hovedtreneransvaret og kurslederansvaret. Herunder engasjere kompetente trener, utvikle/ holde kurs, planlegge/gjennomføre samlinger og være ansvarlig for det sportslige opplegget.

Fremdriftsplan for prosjektet

År 1: -Formalisere samarbeid med fagmiljøer/samarbeidspartnere om felles aktiviteter -Opprette Kompetansesenter Lørenskog med utstyrspark -Utvikle/ gjennomføre kurs -4 nasjonale samlinger År 2: -Inkludere synshemmede -Videreutvikle kurs ledsaging/trening synshemmede -5 nasjonale samlinger -Introduksjon i klubb/krets -Deltagelse nasjonal konkurranse År 3: -6 nasjonale samlinger -Kursing av trenere/ledsagere -Overføring til ordinær aktivitet

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Det har vist seg å være en utfordring å rekruttere bevegelseshemmede alpinister til fast aktivitet. Norges Skiforbund har klubber som jobber med aktivitetstilbud for barn og unge over hele landet, men det er dessverre få personer med funksjonsnedsettelser som er aktive i klubb og kretsaktivitet. Personer som er født med funksjonsnedsettelser står ofte utenfor den ordinære aktiviteten i klubb. Med tilrettelegging og riktig kompetanse er alpint er en aktivitet bevegelseshemmede og synshemmede kan delta på lik linje som alle andre – sammen med alle andre. Vi ønsker alle med!

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har nådd alle mål vi satte oss, og har hatt stor deltagelse fra utøvergruppen, men også på opplæringstiltak av ledsagere og trenere/ instruktører. Paradagene som vi arrangerte, for deltagere på alle nivåer har vært en kjempesuksess. Bare en dag på SNØ (skihallen i Lørenskog samlet 139 deltagere med funksjonsnedsettelse, i tillegg kommer ledsagere som får opplæring

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

427

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet opprettet samarbeid med bla hjelpemiddelfirmaene Banolifte, Sitski Norway, Nav Hjelpemiddelsentralen, Beitostølen Helsesportsenter, Vestfold og Telemark Skikrets, Oslo Skikrets, Buskerud Skikrets, Nordland Skikrets, Trøndelag Skikrets, Møre & Romsdal Skikrets, Albinistmeforeningen, Dysmeliforeningen, Asker Seilforening, Ready Alpin, Freidig Alpin, Skihallen i Lørenskog med flere for å skape en størst mulig arena og samle flest mulig i målgruppen. Vi erfarte at vi fikk samle erfaringer, kompetanse samt samkjøre ressurser på å gjøre det på denne måten. Vi har gjennomført samlinger, kurs og paradager på følgende steder: Kongsberg, Geilo, Beitostølen, Sulijelma, Vassfjellet (Trondheim), Oslo Vinterpark, Brattbakken (Nesodden), Tusten (Molde), Beitostølen, Skihallen i Lørenskog. Vi har fokusert på å lære opp ledsagere og personer nært deltagerne, for å sørge for at disse kan dra i alpinbakken i sitt nærmiljø etter at de kommer hjem fra opplæring hos oss. Dette har vært veldig vellykket.

Resultater og resultatvurdering

RESULTATER: Vi har nådd alle våre mål og vi har hatt fantastisk oppmøte på våre paradager. Bare 1 av paradagene på SNØ ga 139 unike deltagere. Vi har også lært opp flere ledsagere, trenere og fagpersonell rundt målgruppen. Her er noen av resultatene: Mål Resultat Antall som som deltok på nasjonal samling og paradager 417 Utøvere i ordinær klubbaktivitet 17 -Antall klubber som har funksjonshemmede utøvere i aktivitet i sin klubb 7 Andre mål: Utøvere på nasjonal konkurranse 15 Trenere på kompetansehevende tiltak og trenerkurs Paratrener1 27 Antall personer ledsageropplæring for synshemmede/ blinde 67 Antall som gjennomfører ledsagesopplæring for bevegelseshemmede 86 Brukere på nybegynneropplæring sitski 42

Oppsummering og videre planer

Vi har nådd våre mål om deltagelse og kompetansehevende tiltak/ opplæring av ledsagere trenere. Paradagene og flere av Parahelgene har vært en sukses. Mange bevegelseshemmede og synshemmede har fått godt opplæring og opplever mestring og skiglede i anleggene. Men vi ønsker en større andel av disse deltagerne i varig aktivitet i sitt nærmiljø. Derfor har vi søkt midler til et nytt prosjekt som foluserer på å skape flere miljø lokalt. Ready Alpin har fast aktivitet for målgruppen. Freidig Alpin starter tilbud nå i 2024. Narvik har hatt tilbud. Vi ønsker flere tilbud som dette.

Prosjektleder

Beate Cathrin Haugen

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Norges Skiforbund paraalpint
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2020: kr 1 000 000, 2021: kr 1 000 000, 2022: kr 1 000 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet