Norsk film om endometriose og ademyose

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det har i lengre tid vÊrt et Þnske fra Endometrioseforeningen Norge om Ä lage en norsk film om endometriose og ademyose. For Endometrioseforeningen er det svÊrt viktig Ä eie sitt eget informasjonsmateriell, og da spesielt nyttig om vi kunne fÄtt til en egen film. Med denne filmen Þnsker vi Ä fÄ sykdommen endometriose og ademyose mer kjent. Den skal brukes som informasjonsmateriell, og gjerne vises pÄ skoler , youtube m flere steder hvor vi kan nÄ ungdom. Dette skal vÊre en informasjonsfilm som skal gi jenter kunnskap og informasjon om hva som er normale og ikke normale menssmerter.

MĂ„lsetting for prosjektet

FÄ endometriose og ademyose mer kjent blant folk flest. Informasjonsfilm for Ä gi kunnskap om hva som er normale og ikke normale mensproblemer. Filmen har ogsÄ som mÄl Ä Þke kompetansen hos helsepersonell. Økt kunnskap,vil kunne bidra til tidligere diagostisering enn hva som er vanlig idag!

MĂ„lgruppe

MÄlgruppen skal vÊre 14-60. MÄlgruppen bÞr vÊre unge jenter, helsepersonell, lÊrere, foreldre, og andre pÄrÞrende. HovedmÄlgruppen skal vÊre fra 14-25 Är.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

100000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Vi starter opp med filming senest 1 august dersom vi fÄr midler. Vi har satt opp en plan for filmingen, og har tatt kontakt med endel av de vi Þnsker skal delta i filmen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Planen er Ä starte opp senest 1 august. Vi tenker oss ulike tema i filmen: behandling av sykdommene, utfordringer med jobb, skole, familie og venner nÄr man han endometriose og ademyose, tarm/urinveis problematikk, infertilitet, smertebehandlin, stressmestring, hvordan leve best mulig med sykdommen.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Filmen formidler informasjon om endometriose og adenomyose. Endometriose rammer 10 % av alle kvinner i fruktbar alder. Mangel pÄ kunnskap gjÞr at det gjennomsnittlig gÄr 6-7 Är fÞr diagnosen settes. Dette er en informasjons-/ og opplysningsfilm som skal kunne bidra til at flere fÄr kjennskap, kunnskap og fokus til diagnosene. Gjennom intervju med ulike pasienter som har sykdommene, samt helsepersonell, setter filmen fokus pÄ diagnosene pÄ en helt ny mÄte. Tittelen pÄ filmen valgte vi fordi vi synes at sykdommen endometriose pÄ mange mÄter virkelig kan vÊre et blodig alvor. MÄl: Ä gi kvinner med endometriose den hjelpen de trenger, men da er det helt nÞdvendig med et kunnskapslÞft. Informasjon om endometriose bÞr inn som pensum i skolen. P.MÄlgruppe: jenter i ung alder, 14 -25 Är + sykepleiere, helsesÞstre og allmennpraktiserende leger. S.mÄlgruppe: foreldre, lÊrere, pÄrÞrende til jenter som har sterke menssmerter utover «det vanlige».

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Endometrioseforeningen opplever stor effekt av denne filmen. Det er helt klart stÞrre bevissthet og Þkt kompentanse rundt endometriose. Det er flere artikler i media enn noen gang. Filmen har blitt vist av vÄre likepersoner pÄ flere sykehus og i januar var vi pÄ Stortinget og viste filmen for politikere. MÄlsetningen er gjennom Ä skape stÞrre bevissthet rundt sykdommen Ä begrense omfanget og tiden det tar fÞr den oppdages. Resultatet er vanskelig Ä mÄle, men vi har en jevn strÞm av jenter fra hele landet som har kontaktet oss pÄ telefon med ulike spÞrsmÄl.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

12000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

HĂžsten 2017 startet Endometrioseforeningen Norge med å lage en Norsk opplysningsfilm om Endometriose og Adenomyose. Denne filmen ble ferdig og hadde premiere med fullsatt sal lĂžrdag 20. oktober 2018 på Gimle kino i Oslo . Bakgrunnen for at vi ville lage en slik film var at vi ville spre informasjon som kan bidra til at jenter får diagnosen på et tidlig tidspunkt. Målet er at jenter med unormalt sterke menstruasjonssmerter må få den hjelpen de trenger i mĂžte med helsepersonell. Videre håper vi at filmen forhĂ„pentligvis vil det bidra til at både befolkningen generelt og helsepersonell som ikke vet hva dette er til å forstå alvoret i denne sykdommen. Det viktigste filmen skal formidle er Ă„ forklare unge jenter pĂ„ en lettfattelig mĂ„te om endometriose og ademyose. Det er viktig Ă„ fĂ„ frem at sterke menssmerter ikke er normalt! Vi hĂ„per unge jenter tĂžr Ă„ sĂžke hjelp og spĂžrre dersom de lurer pĂ„ noe. Dette har vĂŠrt en meget spennende og lĂŠrerik film prosess.

Resultater og resultatvurdering

Vi anser vi prosjektet som vellykket og avsluttet som det i utgangspunktet var planlagt. Vi er svÊrt takknemlig for at en erfaren filmskaper som Steinar Hybertsen ville fullfÞre dette prosjektet sammen med Endometrioseforeningen. Filmen har blitt svÊrt godt mottatt blant de som har sett filmen. Vi vet at altfor mange fÄr en diagnose sent i 20 Ärene, ogsÄ kanskje enda senere. VÄrt mÄl med denne filmen er at det blir Þkt fokus, Þkt kjennskap og Þkt kunnskap rundt endometriose og ademyose. PÄ denne mÄten vil helsepersonell pÄ et tidligere tidspunkt kunne hjelpe unger jenter og sende de videre hvor de kan fÄ hjelp.

Oppsummering og videre planer

Endometrioseforeningen mener at filmen Blodig Alvor har hatt stor verdi for mÄlgruppen. MÄlsetningen er gjennom Ä skape stÞrre bevissthet rundt sykdommen Ä begrense omfanget og tiden det tar fÞr den oppdages. Resultatet er vanskelig Ä mÄle, men vi har en jevn strÞm av jenter fra hele landet som har kontaktet oss pÄ telefon med ulike spÞrsmÄl. Det har vÊrt flere artikler i media og dette er bra. Vi kommer til Ä fortsette Ä jobbe med ungdom som mÄlgruppe, og startet i januar opp med filmopptak til film del 2, som heter «NÄr mensen virkelig gjÞr vondt» Denne skal vÊre ferdig ila hÞsten 2019.

Prosjektleder

Anja Stenslette

Detaljer
Program
Helse vÄr (2017)
Prosjektnavn
Norsk film om endometriose og ademyose
Organisasjon
Endometrioseforeningen
Org.ledd
Det vil bli filmet flere steder: Ullvaal sykehus, helsestasjon, Hausken klinikk
BelĂžp Bevilget
2017: kr 140 000
Startdato
01.08.2017
Sluttdato
03.06.2019
Status
Under gjennomfĂžring