Pilotgrupper for vektreduksjon hos overvektige

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

SORFO (Selvhjelp- og ressurssenter for overvektige) sitt hovedmål er å etablere et eget senter for fedmerammede, (BMI/KMI over 30). Med gode gratistilbud med fokus på- hjelp til selvhjelp/likepersonsarbeid, for å mestre vektreduksjon. Hovedmålet for pilotgrupperprosjektet er at ca. 30 mennesker med fedme, klarer å gå ned i vekt og innfører gode livsstilsendringer, gjennom likepersonsarbeid i grupper og veiledning med mer. I befolkningen lider ca. 16-17 % av fedme, (over 800.000 mennesker). Tallene er stadig stigende. Tilbudene som finnes om gratis støtte til vektnedgang er ikke spisset i henhold til behovet og tematikken, og/eller mangler tilbud om langtidsoppfølging og møteplasser. Fedme kan forårsake komplekse helseutfordringer både på et fysisk, psykisk, emosjonelt og relasjonelt nivå. Vi trenger mer forebygging og spissede gratis tiltak rettet mot menneskene som ønsker å gå ned i vekt, og som lider av fedme. Gjennom å starte pilotgrupper, ønsker vi å vise at likepersonsarbeid og gruppesamlinger kan være en effektiv metode for å lykkes med vektreduksjon. Driften av et SORFO-senter er ment å bli fullfinansiert over offentlige budsjetter. Før vi kommer dit må vi vise til gode resultater, som vi håper pilotgruppene vil kunne gi oss.

Aktivitet/tiltak/metode

Aktiviteter som inngår i prosjektet er: Telefontjeneste. Rekruttering av deltagere til grupper og kurs fra målgruppen, (over 30 i BMI/KMI). Informasjonsmøter. Inntakssamtaler for de som ønsker å gå i gruppe, informere om viktige regler, taushetsplikt, veierutiner, kursinnhold osv. Finne ut hva brukergruppen ønsker/trenger. Sette sammen passende grupper, utifra deltageres ønsker, der det er mulig å etterkomme. (eks unge, minoritetskvinner osv) Drive kontinuerlig informasjonsarbeid, til folk som er aktuelle til grupper eller kurs. Starte grupper, delta på alle samlinger, veie alle hver gang. Oppsummere og evaluere resultater. Rapportere og publisere. Innhold: Gruppene skal i stor grad være brukerstyrte, med mulighet for å snakke om ulike tema: Eksempel: Egen fedmehistorie, tidligere slankeforsøk, mat, fristelser, avhengighet, ensomhet, stigmatisering, fysisk aktivitet, kropp, mental helse, seksualitet osv. De ansatte / frivillige er veievakter, observatører og referenter. Kurs vil ha ulike tema, f.eks: Dietter, fysisk aktivitet, helseplager, regulering av følelser. osv. Hvert kurs og hver gruppe skal evalueres anonymt og skriftlig både av deltagere, frivillige, ansatte eller engasjerte. Sikkerhet: Vi har egnede lokaler for aktivitetene hos Link Oslo på Lilletorget 1. Vi vil alltid være to ansatte i lokalene ved kurs og gruppesamlinger om noe skulle oppstå. I inntakssamtalene vil vi forsøke å sile ut mennesker som kan ha problemer med å fungere i felleskap med andre i prosjektet. (eks, rus, psykiatri, aggressiv adferd). Personvernhensyn: Personopplysninger behandles Ihht. GDPR-lovgivningen og registreres enkeltvis i inntaksamtalene. Hver deltager får sitt eget nummer. Nummeret vil brukes ved hvert oppmøte, og føres inn i egen veie- og helselogg. Utfordringer kan være frafall av deltagere midt i prosjektet, irregulært oppmøte, at hver deltager krever mer oppfølgning og hjelp enn beregnet utifra kapasitet og dermed press på ansatte og frivillige.

Antall deltakere

30

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Deltagernes positive virkninger er å oppnå vektnedgang for å bedre helsen og/eller forebygge fedmerelaterte helseplager. De kan gjennom grupper og kurs, knytte kontakter og utvide nettverket sitt. Deltagerne vil kunne lære av hverandre og både gi og få inspirasjon og motivasjon for videre vektnedgang, eller for å holde vekten nede over tid. Deltagere vil kunne lære om sunn ernæring, fysisk aktivitet, fornuftig økonomistyring, de psykiske og fysiske belastningene fedmerammede kan ha med seg, eller stå ovenfor. Deltagerne kan erfare at det er godt å ikke stå alene i kampen mot kiloene. I et samfunnsperspektiv kan hver enkelt deltager som reduserer vekten gi økonomisk gevinst i helse- velferdsbudsjettene. For eks: Et ungt menneske vil kunne føle seg vel i egen kropp etter vektnedgang. Det kan løfte selvbilde både i en jobbsøkersituasjon og på kjærlighetsfronten. De verste scenarioene kan resultere i isolasjon, ung ufør og selvmord. En eldre person vil ofte klare å stå lengre i jobb med færre kilo å dra på, de vil kunne unngå diagnoser og medisinering av eksempelvis diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerteinfarkt osv. Disse eksemplene kan i seg selv gi store personlige gevinster, samt økonomiske besparelser i de statlige budsjettene. Minoritetskvinner er ofte sentrale i familien hva gjelder kosthold, og fedme kan dermed ramme hele familier. Mødre i slike familie som får kunnskap og erfaring med vektnedgang, kan dermed gi familien bedre kosthold og vektnedgang.

Plan for gjennomføring

Vi vil begynne å jobbe frivillig med planlegging og rekruttering fra august 2024 og avholde informasjonsmøter. Får vi innvilget vår søknad fra stiftelsen Dam, så har vi allerede avtalt med de som ønsker å tre inn i deltidsstillingene. 1. milepæl: Oktober: Inngå halvtårskontrakt med de som skal ansettes. Innkjøp av utstyr. Åpne landsdekkende telefontjeneste, rekruttering til grupper, gjennomføre inntakssamtaler, holde informasjonsmøte, ha stand på blant annet “Verdensdagen for psykisk helse” 10. okt. Prosjektleder er til enhver tid ansvarlig for delegering og tilse at arbeidet i prosjektperioden blir gjennomført. 2. milepæl: Oktober/nov. 2024 – Oppstart av 1 til 2 pilotgrupper (6-8 deltagere), fortsette med mye av det som står omtalt under milepæl 1. 3. milepæl: November/desember. Planlegge og gjennomføre første kursdag, hvor både fedmerammede, fedmeopererte, fagfolk og andre interesserte kan delta. Tema for kurset vil bli avklart etter innspill fra deltagerne. Oppstart av pilotgruppe 3-4 og 5. Julemarkering med alle som vil delta fra grupper og kurs. Enkel servering av, sunt, velsmakende og lite kostnadskrevende koldtbord. Hovedvekt på rene råvarer. Delta på innspillsmøte på Rådhuset i Oslo (Helse- og sosialutvaget), og formidle hva vi har fått til så langt. Oslo kommune vil der vurdere om vi skal få tilskudd til å arbeide videre i SORFO. Nåløyet er lite for nye søkere, derfor ville det vært fint å ha noe å vise til der. 4. milepæl: Jan. Avslutte og evaluere gruppe 1 og 2, samt skrive oppsummerende rapport. Fortsette med gruppesamlinger. Gjennomføre et nytt temakurs. 5. milepæl: feb/mars. Avslutte, evaluere og oppsummere alt vi har gjort. Komprimere resultatene og rapporter til Dam m.fl. Mars: Begynne på ny søknad til Velferdsetaten om tilskudd for 2026.

Prosjektleder

Kine Pretorius

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Pilotgrupper for vektreduksjon hos overvektige
Organisasjon
Norsk Forening for Folkehelse – Folkehelseforeningen
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 200 000
Startdato
01.10.2024
Sluttdato
31.03.2025
Status
Under gjennomføring