Psykt Normalt

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

UngData-undersÞkelser viser at en stor andel ungdom sliter og at denne andelen Þker. IfÞlge tall fra TNS Gallup har Youtube passert de store mediehusene og er unge mennesker foretrukne kanal for informasjon. For Ä treffe de ungdommene som sliter og de som trenger god informasjon om psykisk helse vil organisasjonen i samarbeid med youtuber og influencer Malin Nesvoll starte kanalen Psykt Normalt pÄ Youtube og lansere to programmer som tematiserer psykisk helse og uhelse i et sprÄk og visuell drakt som gir resonans hos unge mennesker for Ä Þke helsefremmende kompetanse.

MĂ„lsetting for prosjektet

MĂ„let med prosjektet er Ă„ gi ungdom psykisk helsefremmende kompetanse, et uttrykk som brukes for Ă„ vise hvordan kunnskap kan gjĂžre mennesker i bedre stand til Ă„ ta gode valg til fordel for egen og andres psykiske helse gjennom et medium hvor ungdommer tilbringer mye tid, nemlig Youtube.

MĂ„lgruppe

MÄlgruppa er ungdom mellom 13 og 18 Är som bruker Youtube eller befinner seg pÄ andre relevante digitale flater som Instagram, Snapchat og Facebook.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

100000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

Gjennom utvikling og videreutvikling av programkonsepter skal vi ende opp med to programmer som skal vises jevnlig pÄ Youtube-kanalen Psykt Normalt. Vi har utviklet to grovkonsepter og vil utvikle disse videre i oppstarten av prosjektet. Programmene vil fÄ endelige navn etter videreutviklingsprosessen. Konsept 1: «Q&A med Malin og psykologen». Malin vil ta utgangspunkt i alt det unge lurer pÄ om psykisk helse og bryte det ned til forstÄelige bestanddeler sammen med huspsykolog Benjamin Silseth (kjent fra programmet Trekant, NRK 2011). Konsept 2: «Guttastemning». Til dette programmet ansettes en ung mannlig programleder som har egenerfaring med psykisk uhelse og som kan fungere som en rollemodell for gutter og unge menn. Programkonsepter skal utvikles til endelige konsepter med sendeplaner gjennom medvirkende prosesser med deler av mÄlgruppen utvalgt fra prosjektkoordinator og organisasjonens nettverk fra SoMe i tillegg til fag- og referansegruppe. NÄr endelige konsepter og sendeplaner er utviklet vil Malin Nesvoll og programleder for konseptet «Guttastemning» starte med Ä produsere episoder for programmene som sendes ukentlig pÄ Youtubekanalen Psykt Normalt. Seere, fag- og referansegruppe vil ogsÄ delta i sluttevaluering.

Fremdriftsplan for prosjektet

09/19-11/19: Ansettelse programleder «Guttastemning»/klipper, etablering av gruppe til piloteringer 12/19-03/20: Utvikling av programkonsepter og sendeplan gjennom medvirkning. Etablering av fast referansegruppe. 04/20-09/20: Produksjon av fÞrste sesong Psykt Normalt 05/20-07/20: Midtveisevaluering og mÞter med fag- og referansegruppe 10/20-07/21: Produksjon av andre sesong Psykt normalt 05/21-08/21: Sluttevaluering og sluttrapportering

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

MÄlet med prosjektet er Ä gi ungdom psykisk helsefremmende kompetanse, et uttrykk som brukes for Ä vise hvordan kunnskap kan gjÞre mennesker i bedre stand til Ä ta gode valg til fordel for egen og andres psykiske helse gjennom et medium hvor ungdommer tilbringer mye tid. MÄlgruppa er ungdom mellom 13 og 18 Är som bruker Youtube eller befinner seg pÄ andre relevante digitale flater som Instagram, Snapchat og Facebook. Mental Helse Ungdom Þnsker Ä starte opp en YouTube-kanal hvor vi kan spre kunnskap og kompetanse som barn og ungdom kan benytte seg av. Det skal bidra til psykisk helsefremmende kompetanse,. En slik kompetanse innebÊrer Ä forstÄ hvordan man fremmer og opprettholder god psykisk helse, forstÄelse for hva psykisk sykdom er og at det finnes behandling, Ä redusere stigma knyttet til psykisk sykdom og Ä vite nÄr, hvor og hvordan man kan sÞke hjelp for psykisk sykdom.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Vi har fokusert pĂ„ Ă„ lage innhold som tar for seg og normaliserer bĂ„de tunge og lette fĂžlelser. Et dĂžme pĂ„ dette er at vi har valgt Ă„ ha en episode i “SpĂžr mer” som heter “SpĂžr mer om psykisk helse”, der vi i detalj tar for oss hva psykiske helse er fra en psykolog sitt perspektiv. Psykolog Benjamin Silseth forklarer og deler sin kunnskap i en sprĂ„kform som gjĂžr det forstĂ„elig for mĂ„lgruppen. Ved Ă„ fĂ„ prosjektet inn som en del av e-lĂŠreverket i skolen har vi truffet mĂ„lgruppen mer direkte med det innholdet vi har skapt. I tillegg til at filmene vi har laget har blitt vist til elever, sĂ„ har det ogsĂ„ blitt laget undervisningsopplegg rundt dette. Gjennom bĂ„de “FĂžler’n og SpĂžr Mer har vi hatt et fokus pĂ„ Ă„ normalisere det Ă„ snakke om psykisk helse, i en sprĂ„kdrakt som treffer mĂ„lgruppen. PĂ„ denne mĂ„ten har vi gitt unge ord og utrykk man kan bruke i situasjoner der man mĂ„ snakke, og pĂ„ den mĂ„ten lagt opp til at det er mulig Ă„ fĂ„ helsefremmende kompetanse av Ă„ se pĂ„ vĂ„r YouTube-serie.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

120000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Prosjektet startet med en ansettelsesprosess av prosjektkoordinator og programleder Malin Nesvoll, Guro LepperĂžd pĂ„ film og redigering og Oskar FjĂžrtoft Sandanger som programleder for serien rettet mot gutter og unge menn. Sammen jobbet Malin, Guro og Oskar fra des 2019 – mars 2020 med utvikling av programkonsepter og sendeplan gjennom medvirkningsprosesser. Gjennom medvirkningsprosessene landet vi pĂ„ konseptene “FĂžler’n” og “SpĂžr mer”. Fra og med oktober 2020 publiserte vi fĂžrste episode med Herman Flesvig som gjest, og deretter (med fĂ„ unntak) episoder annenhver uke. Perioden med innspilling, redigering, og markedsfĂžring av FĂžler’n strakk seg frem til april 2021. Vi mĂžtte pĂ„ noen utfordringer knytta til pandemi, sykdom og folk som slutta i prosjektet, men klarte likevel Ă„ levere som avtalt. Produksjonen til “SpĂžr Mer” ble startet opp i mai 2021. Vi ansatte Sofie FrĂžysaa som programleder, Magne HĂ„heim som fotograf og hadde med oss psykolog Benjamin Silseth som huspsykolog i serien. I lĂžpet av mai og juni hadde vi spilt inn 10 episoder av SpĂžr mer, som ble sluppet annenhver uke i perioden mai-juli.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom medvirkende prosesser med fag- og referansegruppe utarbeidet vi to konsepter pĂ„ 21 episoder: “FĂžler’n” og “SpĂžr Mer”. 10 episoder av «SpĂžr mer» og 11 episoder av «FĂžler’n». Til sammen har disse to seriene bidratt til et seertall pĂ„ omtrent 120 000 seere. Vi har gjennom hele prosessen har jevnlig kontakt med seere, og hatt faste mĂžtepunkt med fag- og referansegruppe. Dette har bidratt til brukermedvirkning, og at personer i mĂ„lgruppa har vĂŠrt med Ă„ utvikle konseptet, og Ă„ skape innholdet som vi har produsert. Vi har gjennom Ă„ bruke kjente forbilder, dyktige programledere i Sofie FrĂžysaa og Oskar FjĂžrtoft Sandanger, samt fagpersonell i psykolog Benjamin Silseth bidratt til Ă„ normalisere og gjĂžre det akseptert Ă„ snakke om psykisk helse. Vi har gjennom forskjellige episoder gitt unge gode helsefremmende verktĂžy, samt at vi hele vegen har hatt fokus pĂ„ at det alltid finnes hjelp om du trenger det.

Oppsummering og videre planer

Oppsummert er vi svÊrt fornÞgd med at vi har nÄdd mÄlene vi satt oss for prosjektet, og ikke minst at vi har lykkes i Ä lage vÄr egen YouTube-kanal som kan fortsette Ä vokse ogsÄ etter prosjektslutt. Vi Þnsker Ä fortsette Ä skape kunnskapsbasert innhold pÄ den mest populÊre plattformen for unge i dag. Resultatene vi har nÄdd i dette prosjektet vil fortsette Ä Þke, da filmene blir liggende ute. Vi kommer pÄ denne mÄten til Ä fortsette Ä Þke seertallet, og pÄ den mÄten fortsette Ä kunne spre kunnskap om psykisk helse, og Ä nÄ mÄlene vi har satt oss i potensielt enda stÞrre grad.

Prosjektleder

Oskar FjĂžrtoft Sandanger

Detaljer
Program
Helse vÄr (2019)
Prosjektnavn
Psykt Normalt
Organisasjon
Mental Helse Ungdom
BelĂžp Bevilget
2019: kr 893 000, 2020: kr 868 000
Startdato
03.09.2019
Sluttdato
01.09.2021
Status
Under gjennomfĂžring