SEKSUALUNDERVISNINGSFILM FOR MIGRANTER

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Stiftelsen Kirkens bymisjons prosjekt «Forebygge nysmitte blant migranter med sĂ„rbarhet hiv og soi”: I samarbeid med syv andre virksomheter nasjonalt i Kirkens Bymisjon jobber Aksept – Senter for berĂžrte av hiv med mĂ„lrettet forebyggende arbeid blant migranter som er sĂ„rbare for hiv og andre seksuelt overfĂžrbare infeksjoner i et prosjekt finansiert av Helsedirektoratet. Prosjektet jobber forebyggende gjennom kunnskapsformidling, kondomdistribusjon og hivtesting. Flere av virksomhetene har lang fartstid pĂ„ dette feltet, men gjennom faglig samkjĂžring har behovet for film kommet opp.

MĂ„lsetting for prosjektet

Forebygge nysmitte blant migranter med sÄrbarhet for hiv og soi 1: Øke kunnskap og bevissthet om hiv og soi blant migrantmiljÞer i Norge 2: Redusere stigma og diskriminering knyttet til hiv 3: Redusere mÞrketall 4: Hiv- og soi-informasjon til 4800 personer med migrasjonsbakgrunn Ärlig

MĂ„lgruppe

PrimÊrmÄlgruppen er migranter. Vi jobber blant annet mot asylmottak, voksenopplÊringer, religiÞse organisasjoner og forskjellige migrantorganisasjoner.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

4800

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Kirkens Bymisjon har en enkel og kortfattet informasjonsbrosjyre om seksuell helse rettet mot migranter pÄ 12 sprÄk. Brosjyren har en form hvor enkelt sprÄk og symbolbruk tydeliggjÞr budskapet, og har blitt kulturelt kvalitetssikret av alle sprÄkgruppene. Erfaringene, blant annet i asylmottak, viser at denne formidlingsformen er svÊrt nyttig og Äpner opp for dialog. Vi opplever derimot at flere av de mest sÄrbare for seksuell uhelse, mangler leseferdighetene som kreves for Ä forstÄ innholdet. Vi Þnsker derfor Ä viderefÞre brosjyrens enkle og effektive formidlingsform gjennom animasjonsfilm. Produksjonen av filmen vil fÞlge en fremdriftsplan med manusutvikling, produksjon og ferdigstilling. Vi vil sette ned en faggruppe bestÄende av fageksperter, brukerrepresentanter og filmens produsent. Faggruppen gir fÞringer for innholdet i filmen og godkjenner manus. Filmselskapet utarbeider et utkast til filmen for faggruppen, og etter en runde med justeringer ferdigstilles filmen i norsk utgave. Den vil sÄ bli versjonert til de ulike sprÄk gjennom innlesning og underteksting. Vi vil benytte filmene ute pÄ informasjonsoppdrag, dele den med samarbeidspartnere og gjÞre den tilgjengelig for et stÞrre publikum gjennom sosiale medier.

Fremdriftsplan for prosjektet

OppstartsmĂžte, mĂžte med faggruppe, research og manusutvikling: August – september 2018 Animasjonsproduksjon: September – oktober 2018 Redigering: Oktober 2018 Filmer til gjennomsyn hos faggruppe og brukere og pĂ„fĂžlgende ferdigstilling av filmer: Oktober 2018 Lansering av filmene: November 2018 Evaluering av filmene: Mars 2019

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

MÄsetting med prosjektet er Ä forebygge nysmitte blant migranter med sÄrbarhet for hiv og soi gjennom 1) Þke kunnskap og bevissthet om hiv og soi blant migrantmiljÞer i Norge, 2) redusere stigma og diskriminering knyttet til hiv, 3) redusere mÞrketall og 4) nÄ ut med hiv- og soi informasjon til 4800 personer med migrasjonsbakgrunn Ärlig. PrimÊrmÄlgruppen er migranter. Bakgrunn: Andelen hiv-positive med migrantbakgrunn Þker i Norge. Det er derfor et stort behov for Ä spre kunnskap om seksuell helse i denne gruppen. Det kan vÊre utfordrende Ä nÄ ut med god informasjon om seksuell helse til migranter. Dette beror i fÞrste rekke pÄ sprÄklige og kulturelle barrierer. VÄr erfaring er at tolkene ofte synes det er vanskelig Ä formidle seksualundervisning. Dette fÞrer noen ganger til at viktige budskap utelates eller at det rett og slett tolkes feil. Noen av sprÄkene mangler ogsÄ sentrale ord eller begreper knyttet til seksualitet. Vi Þnsket derfor Ä lage korte animasjonsfilmer om dette.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Filmene har blitt testet av ulike sprÄk- og brukergrupper og tilbakemeldingene er at filmene fungerer godt som samtaleÄpnere, som informasjon om hiv og seksuell helse og de motiverer folk til Ä teste seg. Mange Þnsket ogsÄ Ä dele filmen med andre. PÄ bakgrunn av dette kan vi si at mÄlene for prosjektet har blitt nÄdd. NÄr det gjelder mÄlet om Ä nÄ 4800 personer Ärlig, vil filmene bli delt med samarbeidspartnere, bli gjort lett tilgjengelig pÄ vÄre hjemmesider, brukt i sosiale medier og i vÄrt undervisningsarbeid. Vi har derfor stor tro pÄ at vi vil nÄ det mÄlet.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

70

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Det ble etablert en faggruppe som bestod av prosjektleder, personer med erfaring fra seksualundervisning for migranter og filmprodusenten SnÞball Film/Leidar. Den fÞrste skissen som ble presentert ble forkastet da den ble vist for brukergruppen. FÞrste utkast var ikke tilstrekkelig tilpasset mÄlgruppen og innspillene fra brukergruppen ble derfor et viktig bidrag i den videre utviklingen av filmene. Filmene ble vist i to runder i flere bruker- og sprÄkgrupper fÞr det endelig resultatet var ferdig.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom prosjektet har vi produsert tre korte animasjonsfilmer om hiv og seksuelt overfÞrbare infeksjoner som er tilgjengelig pÄ 5 forskjellige sprÄk; norsk, engelsk, amharisk, tigrinja og arabisk. Gjennom brukermedvirkning har filmene blitt kulturelt tolket og tilbakemeldingene er at de fungerer godt til formÄlet. Brukergruppene som har deltatt i prosjektet har fÄtt Þkt kunnskap om hiv og seksuelt overfÞrebare infeksjoner. De har ogsÄ deltatt pÄ frivillig basis. NÄr det gjelder mÄlet om Ä nÄ 4800 personer Ärlig, har vi stor tro pÄ at det vil vÊre mulig pga tilbakemeldingene om at filmene fungerer godt. Dette vil bli fulgt opp i vÄrt Ärlige undervisningsarbeid, bli gjort tilgjengelig pÄ vÄre hjemmesider og filmene vil vÊre ogsÄ vÊre tilgjengelig for vÄre samarbeidspartnere og andre.

Oppsummering og videre planer

Vi vil informere samarbeidspartnere i ideell-, kommunal og offentlig sektor om filmene slik at de kan benyttes til undervisningsformÄl. Filmene vil ogsÄ vÊre lett tilgjengelig pÄ vÄre hjemmesider slik at de kan anvendes av alle som Þnsker Ä benytte seg av disse. Filmene vil blir brukt i sosiale medier og vÊre viktig materiale i vÄrt undervisningsarbeid. Dersom vi fÄr mer midler, vil det kunne vÊre aktuelt Ä oversette filmene til flere sprÄk.

Detaljer
Program
Helse vÄr (2018)
Prosjektnavn
SEKSUALUNDERVISNINGSFILM FOR MIGRANTER
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon
Org.ledd
SnĂžball film
BelĂžp Bevilget
2018: kr 408 000
Startdato
01.08.2018
Sluttdato
01.09.2019
Status
Avsluttet