Skikkelig skeiv – Ungdom med skoliose

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De fleste som fÄr pÄvist skoliose, er ungdom i en sÄrbar alder. FÞrstelinjetjenesten har lite kunnskap om skoliose, og det kan ta lang tid fÞr man kommer inn til spesialisthelsetjenesten. Dette bidrar til at foreldre og unge googler seg frem til informasjon. Mye av det som kommer opp pÄ disse sÞkene er svÊrt subjektivt, og har ulik grad av verifisert fakta. Per nÄ finnes det ikke info. om skoliose samlet pÄ et sted. Ved hjelp av filmer om skoliose Þnsker SiR Ä samle god og kvalitativ informasjon om diagnosen pÄ et sted, for Ä berolige og hjelpe unge og pÄrÞrende i en sÄrbar situasjon.

MĂ„lsetting for prosjektet

Filmene vil avskrekke ved Ä gi faktabasert informasjon om hva skoliose er, behandling, og hvordan leve med den. Ventetiden fra diagnose stilles til man er ferdig utredet og/eller behandlet, blir mindre belastende for ungdom og pÄrÞrende. Samarbeid med fagmiljÞ sikrer at info. er faglig forankret.

MĂ„lgruppe

Ungdommer som fĂ„r, har og lever med skoliose og deres pĂ„rĂžrende. Årlig fĂ„r ca. 300 ungdommer pĂ„vist skoliose. Det er 30.000 med skoliose i Norge i dag.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

10000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

NĂ„r skoliose blir oppdaget er det mange som opplever det fĂžlsomt Ă„ snakke om det. Til tross for at de ikke Ăžnsker Ă„ ta det innover seg sĂžker de informasjon om skoliose og behandlingsmetoder. I denne fasen sĂžker de fakta. For Ă„ nĂ„ mĂ„lgruppen og etterkomme informasjonsbehovet vil vi lage to faktafilmer. En film om hva skoliose er og en film om de behandlingsmetoder som brukes i dag. Dette vil vĂŠre filmer som bĂ„de henvender seg til ungdom 12-15 Ă„r og deres pĂ„rĂžrende. Etterhvert som man aksepterer diagnosen Ăžnsker en Ă„ vite hvordan andre har det og hvordan andre mestrer utfordringene knyttet til diagnosen. Slik informasjon finnes ikke tilgjengelig noe sted i dag. I “Å leve med skoliose” (6-8 min), vil vi fĂžlge skolioseungdommer hjemme, pĂ„ skole og fritidsaktiviteter. Filmen skal ikke vise en falsk virkelighet eller glansbilde av hverdagen, men vĂŠre opplĂžftende og samtidig ekte. Diagnosen er ikke bare en belastning for ungdommen, det er ogsĂ„ en stor pĂ„kjenning for pĂ„rĂžrende. Foreldre kan akkurat som ungdom oppleve at de er alene med sine utfordringer. Ryggforeningen fĂ„r mange henvendelser fra foreldre til nydiagnostiserte. For Ă„ dekke dette behovet har vi lagt opp til en film “Å vĂŠre foreldre til skolioseungdom” (6-8 min)

Fremdriftsplan for prosjektet

Fase 1. Oppstart, juli-aug. 22 Rekruttering ungdommer og foreldre, fagpersoner pÄ plass. Fase 2. Utvikling, Sept. Medvirkende ungdommer og foreldre pÄ plass. Fase 3. Alle manus og opptak ferdig, Okt.-nov. Fase 4. Postproduksjon/ ferdigstilling Nov.-des. Alle informasjonsfilmer og SoMe kampanjevideoer ferdigstilt, infopakker og nettside klare. Fase 5. Lansering januar 23 Alt materiell klart og lansert Fase 6. Sluttrapportering, juni 23

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

BAKGRUNN: Skoliosegruppa i Ryggforeningen (SiR) har erfart, gjennom mange Är, at det er stor mangel pÄ kvalitetssikret informasjon om skoliose i alle kanaler. De fleste som fÄr pÄvist skoliose, er ungdom i en sÄrbar alder. SiR erfarer at fÞrstelinjetjenesten har lite kunnskap om skoliose, og at det kan ta lang tid fÞr man kommer inn til spesialisthelsetjenesten. Dette bidrar ofte til at foreldre og unge googler seg frem til informasjon i venteperioden. FÞr vi gikk i gang med prosjektet fantes det ikke kvalitetssikret informasjon om skoliose pÄ norsk samlet pÄ et sted. MÄlgruppen for filmene er ungdommer som fÄr, har og lever med skoliose samt deres pÄrÞrende MÄlsettingen med filmene er Ä avskrekke ved Ä gi faktabasert informasjon om hva skoliose er, behandling, og hvordan leve med diagnosen. Vi Þnsker ogsÄ at ungdom, som nylig har fÄtt diagnosen, venter pÄ behandling, eller er i behandling, gjennom filmene, fÄr innsikt i erfaringene til andre som har vÊrt igjennom det samme.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Filmene ligger i sin helhet videre pÄ Ryggforeningens hjemmeside og pÄ YouTube og SiR mener det vil ha stor verdi i lang tid fremover. Vi mener ogsÄ at vi, med disse filmene, har klart Ä lage faglig kvalitetssikrede filmer som kan avskrekke ungdom og pÄrÞrende i en vanskelig situasjon. Videre mener vi at vi har klart Ä samle informasjon om skoliose pÄ norsk pÄ et sted bÄde ved hjelp av filmene, men ogsÄ ved at vi har jobbet mye med Ä redigere hjemmesiden og ta inn mer informasjon. Dette var det vi Þnsket Ä oppnÄ da vi sÞkte om midler fra Stiftelsen Dam. SiR vil fortsette med Ä promotere filmene som et verktÞy for Ä nÄ ut til mÄlgruppen via helsesykepleiere, fastleger og Þvrige behandlere i fÞrstelinjetjenesten da uvitenhet her forÄrsaker unÞdig frykt og engstelse. Vi Þnsker Ä fortsette og promotere filmene fordi vi mener at Þkt bevissthet om skoliose bidrar til at flere unge fÄr skoliosen tidligere oppdaget og diagnostisert og dermed kommer raskere til behandling.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

2423

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Prosjektet ble gjennomfÞrt i perioden august 2022 til februar 2023. De fÞrste to mÄnedene ble brukt til planlegging av filmkampanjen og rekruttering av deltakere. Skoliosegruppa rekrutterte fagfolk fra Rikshospitalet og fra Sophies Mindes ortopedi til Ä medvirke i filmene: «Hva er skoliose» og «Skoliose og behandling». For Ä rekruttere ungdom og pÄrÞrende til filmene ble det sendt ut e-post til medlemmene i tillegg til at vi reklamerte for prosjektet i sosiale media og medlemsbladet «RyggstÞtten». PÄ skoliosetreffet for barn og unge i september 2022 fikk deltakerne informasjon om filmprosjektet. Det meldte seg mange som var interesserte i Ä delta som informanter i prosjektet. For prosjektgruppen var det viktig Ä fÄ frem et bredt utvalg av deltakere med tanke pÄ hvilke typer behandling de hadde gÄtt igjennom, geografisk spredning og interesser. Det var ogsÄ viktig at vi hadde med representanter for begge kjÞnn Filmkonsulentene sto for samtalene med interessentene. Prosjektgruppen avholdt flere mÞter, bÄde digitale og fysiske, for Ä planlegge innhold og omfang av filmene. Filmopptakene ble gjort i oktober og november 2022.

Resultater og resultatvurdering

SiR ser at det har vÊrt Þkt aktivitet pÄ hjemmesiden til Ryggforeningen. 4,5 mÄneder etter lansering er det i alt 2423 som har Äpnet filmene via vÄr hjemmeside. Dette utgjÞr nesten 25% av antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planla Ä nÄ. Vi er sikre pÄ at vi vil nÄ flere enn 10000 personer i mÄlgruppen tilsammen, da filmene vil vÊre relevante i mange Är fremover. SiR har dessuten blitt kontaktet av flere ungdommer med skoliose samt deres pÄrÞrende etter filmlanseringen og Ryggforeningen har fÄtt 18 nye ungdomsmedlemmer siden februar 2023.

Oppsummering og videre planer

Vi mener at vi, med disse filmene, har klart Ä lage faglig kvalitetssikrede filmer som kan avskrekke ungdom og pÄrÞrende i en vanskelig situasjon. Videre mener vi at vi har klart Ä samle informasjon om skoliose pÄ norsk pÄ et sted bÄde ved hjelp av filmene, men ogsÄ ved at vi har jobbet mye med Ä redigere hjemmesiden og ta inn mer informasjon. Vi Þnsker Ä fortsette og promotere filmene fordi vi mener at Þkt bevissthet om skoliose bidrar til at flere unge fÄr skoliosen tidligere oppdaget og diagnostisert og dermed kommer raskere til behandling. .

Prosjektleder

Linn Lindmo Haug

Detaljer
Program
Helse vÄr (2022)
Prosjektnavn
Skikkelig skeiv – Ungdom med skoliose
Organisasjon
Ryggforeningen i Norge
Org.ledd
Filmkonsulentene AS
BelĂžp Bevilget
2022: kr 979 000
Startdato
02.07.2022
Sluttdato
01.07.2023
Status
Under gjennomfĂžring