Slik har jeg det

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Over 500 000 barn og unge lever med allergi og / eller astma i Norge. Noen har lette matallergier, mens andre kan oppleve livstruende allergisjokk bare ved Ă„ fĂ„ i seg spor av nĂžtter. Hele 25% av barn i Norge har eller har hatt astma fĂžr de fyller 16 Ă„r. Det er uttrykt et stort behov, bĂ„de fra privatpersoner og organisasjoner, for informasjonsfilmer som kan bidra til Ăžkt kunnskap pĂ„ dette feltet. SĂŠrlig i mĂ„lgruppa skolebarn er nytten av slike filmer stor – ikke minst mtp. aksept og forstĂ„else for utfordringene knyttet til allergi og astma.

MĂ„lsetting for prosjektet

MÄlsettingen er Ä lage en filmserie for nett som skal bidra til Þkt forstÄelse for hvordan det er Ä leve med astma og allergi, og samtidig gi opplÊring og informasjon om viktige temaer pÄ omrÄdet, for eksempel i bruk av EPI-Pen.

MĂ„lgruppe

PrimÊrmÄlgruppen er barn i skolealder, bÄde de som lever med allergi og / eller astma, og de som lever rundt dem.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

500000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

NAAF har i dette prosjektet inngÄtt samarbeid med Film Föniks AS.Film Föniks har produsert dokumnetar- kort- og undervisningsfilmer i over 15 Är. Selskapet har spesialisert seg i Ä lage filmer som kommuniserer ofte komplekse problemstillinger, pÄ en nyttig, morsom og forstÄelig mÄte, og selskapet har laget mye innhold for skolebarn, sÊrlig gjennom samarbeid med Gyldendal Undervisning (salaby.no). Film Föniks vil ha hovedansvaret for produsere filmene, mens NAAF vil ha hovedansvaret for det faglige innholdet og distribusjon av filmen. Det er nedsatt en prosjektgruppe bestÄende av fire personer fra fagmiljÞet, som vil fÞlge prosjektet tett gjennom hele perioden.

Fremdriftsplan for prosjektet

JAN 18: OppstartsmÞte, manusutvikling, casting og forarbeid. FEB 18: Opptak og klipp. MARS: 18 Etterarbeid og ferdigstilling. OKT 18: SpÞrreundersÞkelse kvalitativ mÄloppnÄelse NAAF

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Over 500 000 barn og unge lever med allergi og/eller astma i Norge. Hele 25% av barn i Norge har eller har hatt astma fĂžr de fyller 16 Ă„r. Det er uttrykt et stort behov bĂ„de fra privatpersoner og organisasjoner for informasjonsfilmer som kan bidra til Ăžkt kunnskap pĂ„ dette feltet. Behovet for – og ideen til – denne filmserien har blitt meldt inn fra fire sentre i RAAO (Regionalt senter for astma, allergi og overfĂžlsomhet), som er en regional kompetansetjeneste og et regionalt behandlingssenter innenfor fagomrĂ„det astma, allergi og overfĂžlsomhet. MĂ„let med prosjektet har vĂŠrt Ă„ lage god og lett tilgjengelig informasjon om disse sykdommene, fortalt av barna selv. I tillegg hĂ„per vi at skoler kan benytte seg av filmene, bĂ„de for egen lĂŠring og som informasjon til elevene.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

De ferdige filmene formidler det Þnskede budskapet pÄ en lettfattelig mÄte for mÄlgruppen. Prosjektets effekt vil fÞrst vise seg fullt etter noe tid. Filmene ble produsert i lÞpet av 2018, men vil fÞrst distribueres og nÄ ut til publikum i 2019 og pÄfÞlgende Är.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

50000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Prosjektet har lÞpt i hele 2018, med oppstart i januar. Gjennom gode dialoger mellom Filmkonsulentene og NAAF valgte man Ä benytte seg av et virkemiddel hvor barna selv skulle fortelle om sin hverdag. Det var derfor viktig Ä finne passende hovedpersoner til filmen, innen alle sykdomsgruppene. Det ble tidlig lagt en tidsplan, skrevet manus og gjort avtaler med barn og foreldre om intervjuer og filming. Prosjektet har hele veien vÊrt preget av god dialog, slik at alle har blitt holdt oppdatert og informert i henhold til tidsrammen. Etter at filming var gjennomfÞrt ble det klippet et fÞrste utkast til filmen, basert pÄ manus. Ettersom dette skal fungere som en informasjonsfilm var det viktig at informasjon om utredning, medisin og behandling som vises i filmene ble fremstilt pÄ korrekt mÄte.

Resultater og resultatvurdering

De ferdige filmene formidler et viktig budskap om allergi og astma. Hovedpersonene forteller pĂ„ en lettfattelig mĂ„te hvordan de mestrer hverdagene. Å benytte barna som formidlere vil gjĂžre filmene mer tilgjengelige for mĂ„lgruppen.

Oppsummering og videre planer

Filmene vil ligge tilgjengelig pÄ NAAFs nettsider, og vil ogsÄ bli publisert pÄ Gyldendals opplÊringsportal, Salaby. Her vil elever, lÊrere og foresatte kunne se filmene og lÞse tilhÞrende oppgaver, for pÄ den mÄten Ä lÊre mer om sykdommene som filmene forteller om.

Prosjektleder

Hogne Skogesal

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2017)
Prosjektnavn
Slik har jeg det
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Org.ledd
Filmkonsulentene AS
BelĂžp Bevilget
2018: kr 695 000
Startdato
02.01.2018
Sluttdato
30.12.2018
Status
Under gjennomfĂžring