SPAGAT #adopsjonshistorier

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I dag er det omkring 20 000 utenlandsadopterte i Norge. UndersÞkelser viser at mange av de adopterte og deres foreldre gir uttrykk for at de ikke fÄr tilstrekkelig hjelp. Mange gÄr gjennom faser med uro, rastlÞshet og tomhet. Noen Þnsker Ä oppsÞke sitt biologiske opphav og fÞdeland for Ä fÄ svar pÄ sine spÞrsmÄl. Andre opplever det som problematisk at de har et utseende som ikke stemmer overens med hvordan de fÞler seg pÄ innsiden. De kan fÞles seg fremmedgjort i eget land, samtidig som de heller ikke fÞler seg hjemme i det landet hvor de er fÞdt. Til nÄ har det vÊrt lite fokus pÄ dette tema.

MĂ„lsetting for prosjektet

20 filmer med 20 hverdagshistorier fra utenlandsadopterte med tema om det Ä vÊre adoptert. Filmene vil bidra til gjenkjenning og vise at det er mulig Ä vÊre Äpne om de vanskelige spÞrsmÄlene. MÄlet er Ä bidra til bedre psykisk helse for denne mÄlgruppen hvor 1 av 3 har psykiske helseplager.

MĂ„lgruppe

HovedmÄlgruppe: Utenlandsadopterte Øvrige mÄlgrupper: Foreldre/foresatte til adopterte Familier som skal adoptere. LÊrere, helsesykepleiere

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

20000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

Deltakerne i prosjektet rekrutteres fĂžrst og fremst via de sosiale mediene til adopsjonsorganisasjonene og fra de mange interessegruppene som er startet av de som er adoptert. Menneskene vi rekrutterer er alle adoptert fra utlandet, og alle har et Ăžnske om Ă„ dele noe av sin historie og noen egne erfaringer og refleksjoner knyttet til det Ă„ vĂŠre adoptert. Filmene blir laget i den enkeltes hjemmemiljĂž og vi vil legge vekt pĂ„ hverdagshistorien og hente fram de tingene som har gjort livet vanskelig for dem men filmene skal ogsĂ„ fortelle om og hvordan de har lĂžst floken. Vi skal ikke lage spektakulĂŠre filmer om gjenforening men fokusere pĂ„ temaer som bla.a.; ‱ Opplevelser knyttet til Ă„ finne sitt biologiske opphav ‱ Opplevelser knyttet til Ă„ IKKE finne sitt biologiske opphav ‱ FĂžlelse av illojalitet mot adoptivforeldre nĂ„r man vil oppsĂžke biologiske foreldre ‱ Tanker rundt Ă„ vĂŠre sĂžsken, uten Ă„ vĂŠre biologiske sĂžsken ‱ FĂžlelsen av Ă„ stĂ„ midt mellom to kulturer – Spagat ‱ FĂžlelsen av Ă„ ha et utseende som ikke stemmer med hvordan man fĂžler seg pĂ„ innsiden ‱ Hvordan leve med vissheten om at man ble forlatt som barn ‱ Forventningen om at man skal vĂŠre takknemlig for Ă„ ha kommet til Norge

Fremdriftsplan for prosjektet

Utvikling og rekruttering av deltagere: juli – september. Brukerpanelet benyttes med tanke pĂ„ temavalg Opptak av 10 historier. September-november Brukerpanel benyttes med tanke pĂ„ om filmene treffer mĂ„l. Supplering/ny rekrutering desember – januar 2022 Opptak 10 historier februar – april 22 Ferdigstilling og programmering av nettside. April-mai 22 Ferdigstilling av egen dokumentarfilm hvor noen av historiene inngĂ„r. Lanseringsklar juni 22.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

I sÞknaden beskrev vi utenlandsadopterte som en gruppe som er overrepresentert i en del negative statistikker som handler om f.eks. psykiske vansker, rusmisbruk og selvmord. I lÞpet av perioden vi har jobbet med prosjektet, har flere saker som bekrefter dette, dukket opp i media. Fra Ä vÊre en gruppe som har opplevd seg som usynlige i det norske samfunn, har nÄ en rekke tydelige stemmer hevet sin rÞst og turt Ä snakke om sine liv og sine opplevelser av Ä vÊre utenlandsadoptert. VÄrt prosjekt har vÊrt ett element i denne prosessen. Gjennom «Spagat» har over 20 personer fÄtt en stemme og en mulighet til Ä dele bÄde positive og negative erfaringer med adopsjon. Med bakgrunn i konkrete tilbakemeldinger vi har fÄtt, og seertall pÄ nettsiden Spagaten.no, fÞler vi oss trygge pÄ at prosjektet har nÄdd ut til mange adopterte, og adoptivforeldre, som var vÄre hovedmÄlgrupper. Vi har langt pÄ vei nÄdd vÄrt mÄl om Ä skape gjenkjenning og Äpne for samtale om temaet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

EffektmĂ„lene vi oppga i sĂžknaden er fĂžlgende: EffektmĂ„l 1 – bidra til at adopterte fĂ„r hjelp EffektmĂ„l 2 – sette i gang tanker og refleksjoner EffektmĂ„l 3 – vĂŠre et verktĂžy for Ă„ redusere psykiske lidelser Mange av mĂ„lene er krevende Ă„ gjĂžre mĂ„lbare. Det foreligger konkrete tilbakemeldinger pĂ„ at adopterte har tatt kontakt med stĂžtteforeninger med Ăžnske om samtale med bakgrunn i tema fra filmene. Vi har gjennom vĂ„rt evalueringsskjema til de medvirkende ogsĂ„ fĂ„tt tydelige tilbakemeldinger pĂ„ at det har betydd mye for dem Ă„ fĂ„ dele sine erfaringer, og Ă„ se de andre filmene og kjenne seg i igjen i historiene. En av filmene er blitt vist pĂ„ en stor fagkonferanse, og i evaluering av konferansen fikk vi bekreftet at den ogsĂ„ satte i gang refleksjoner hos fagpersoner, som var en sekundĂŠr mĂ„lgruppe for prosjektet. Vi opplever at prosjektet har nĂ„dd mange av sine effektmĂ„l, og spagaten.no vil fortsette Ă„ berĂžre.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

9500

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Prosjektet er gjennomfĂžrt i henhold til planen og med de planlagte ressursene. Vi har laget historier som ‱fortelles fra den adoptertes stĂ„sted ‱er ĂŠrlige og speiler bĂ„de positive og negative sider ved Ă„ vĂŠre adoptert ‱har et bredt fokus og speiler tema som adopterte selv er opptatt av VI har rekruttert deltakere fra ulike nettverk med ulike utgangspunkt. NĂ„r det gjelder brukerrepresentanter valgte vi en litt annen lĂžsning enn det vi sĂ„ for oss. Istedenfor et stort brukerpanel, valgte vi Ă„ jobbe med en mindre gruppe. Vi kom tidlig i kontakt med Diana Fynbo og Christina Violeta Thrane og Diana Fynbo i stiftelsen Adopsjon i endring. De er begge adoptert, og ble en viktig ressurs gjennom prosjektet. Vi samarbeidet ogsĂ„ tett med tjenesten Etteradopsjon, og Angelica Lauvsland Haages som ogsĂ„ er adoptert. I tillegg benyttet vi oss av fotograf Tarald Aaby som ogsĂ„ er adoptert. I siste del av prosessen brukte vi alle de medvirkende som et brukerpanel for Ă„ evaluere prosjektet. Alle medvirkende fikk se filmen fĂžr den ble publisert og fikk mulighet til Ă„ endre pĂ„ filmen eller trekke seg. Psykiater Anne Kristine Bergem og RĂ„det for Psykisk Helse vurderte alle filmene fra et etisk stĂ„sted.

Resultater og resultatvurdering

Filmene er allerede blitt brukt i mange sammenhenger, bla.a. i regi av PÄrÞrendesenteret/PÄrÞrendekonferansen, Adopsjon i endring, Adopsjonsforum, Etteradopsjon, Verdens Barn, m.fl. Formatet pÄ visningene varierer. Noen ganger er det som del av et stÞrre program, andre ganger er det i kombinasjon med et innlegg/foredrag av den som er deltager i filmen. Vi som filmskapere har ogsÄ medvirket pÄ bl.a. frokostmÞte pÄ teams hos en adopsjonsorganisasjon med over 30 deltakere og fine diskusjoner. Antall deltagere/seere: ca 2.500. NÄr det gjelder konkrete tall pÄ visninger pÄ www.spagaten.no pr. mars 2023, er status fÞlgende: 7.080 unike brukere/seere 25.800 filmvisninger For Ä markedsfÞre denne siden har vi kjÞrt kampanjer pÄ Facebook og pÄ vg.no. VI hadde ogsÄ en del presseoppslag om siden i forbindelse med lanseringen, bl.a. i Klassekampen, Utrop og VÄrt Land. TV-visning vil i et forsiktig anslag gi 100.000 seere

Oppsummering og videre planer

Det foreligger en rekke planer for prosjektet videre. Vi kan nevne fĂžlgende: ‱ En av filmene planlegges inn som en del av et program som skal ut i Den kulturelle skolesekken. ‱ Vi er i dialog med TVL / Altibox om Ă„ sende filmene pĂ„ deres TVplattform ‱ Det arbeides videre med Ă„ fĂ„ inn temaer knyttet til adopsjon i ulike sammenhenger – knyttet til skole, helse og samfunn. Dette vil vĂŠre pĂ„gĂ„ende arbeid som vil foregĂ„ i 2023/24. Dette vil ogsĂ„ vĂŠre ressurser som vi Ăžnsker skal brukes som samtaler i den enkelte adopsjonsfamilie, forberedelse for nye familier som skal adoptere.

Prosjektleder

Livar HĂžlland

Detaljer
Program
Helse vÄr (2021)
Prosjektnavn
SPAGAT #adopsjonshistorier
Organisasjon
RĂ„det for psykisk helse
Org.ledd
Sanden Media
BelĂžp Bevilget
2021: kr 1 150 000
Startdato
02.07.2021
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet