Stoffskifteforbundet: foreldreseminar

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Stoffskiftesykdommer er kroniske og alvorlige. De kan vĂŠre medfĂždt eller ervervet, og pasienter er avhengig av medisin livet ut. Med riktig medisinering kan de fleste leve et godt liv, uansett alder. Dette er viktig kunnskap Ă„ formidle til foreldre med barn med stoffskiftesykdom. Stoffskiftesykdommer er lite synlig i samfunnet generelt, og helsedebatter spesielt. Dette til tross for at det er ca. 240 000 pasienter i Norge i dag. Familieseminaret er et ledd i en stĂžrre satsning pĂ„ barn og unge blant disse pasientene, og pĂ„ deres pĂ„rĂžrende. Kunnskap om stoffskiftesykdom blant barn og unge er i utvikling, og det etableres nye forskningsprosjekter. Vi Ăžnsker Ă„ bistĂ„ til at denne kunnskapen nĂ„r mĂ„lgruppen – barn, unge og deres pĂ„rĂžrende – ved Ă„ vĂŠre en faglig, forskningsbasert og trygg aktĂžr. De pĂ„rĂžrende kan oppleve en dobbel usynlighet ved at pĂ„rĂžrendeinnsats i seg selv er lite synlig, samtidig som de er pĂ„rĂžrende for noen med en usynlig sykdom. Å fremme og styrke denne pĂ„rĂžrendegruppen er viktig for oss fremover. VĂ„re mĂ„l med prosjektet er: 1. Å fremme barn og unge med stoffskiftesykdom 2. Å belyse pĂ„rĂžrendes rolle og den doble usynligheten 3. Å bidra med forskningsbasert og oppdatert kunnskap til a) barn, unge, pĂ„rĂžrende spesielt og b) til medlemmer og samfunnet generelt

Aktivitet/tiltak/metode

Tiltak: seminar, informasjonsformidling MĂ„lgruppe: foreldre/pĂ„rĂžrende, barn/unge MĂ„ltall: 30 deltakere (medlem og ikke-medlem) Evaluering: digitalt skjema til deltakere og foredragsholdere etter gjennomfĂžrt seminar Vi i Stoffskifteforbundet Ăžnsker en Ăžkt satsning pĂ„ barn, unge og pĂ„rĂžrende. Dette arbeidet fordeles pĂ„ intern og ekstern satsning: internt Ăžnsker vi Ă„ styrke representanter fra nevnte grupper, samt jobbe for Ăžkt kunnskap blant frivillige. Dette arbeidet inngĂ„r i ordinĂŠr drift og er ikke del av sĂžknaden. I vĂ„rt eksterne arbeid stĂ„r mĂžte med nevnte grupper sentralt. Denne sĂžknaden speiler satsningen pĂ„ barn og pĂ„rĂžrende. VĂ„rt fĂžrste mĂ„l er et foreldreseminar. Et liknende seminar har vĂŠrt gjennomfĂžrt tidligere (2019), men da uten rammeverket som vi Ăžnsker Ă„ etablere for kommende Ă„r. VĂ„re konkrete mĂ„l med seminaret er: 1. Å bidra med forskningsbasert informasjon til pĂ„rĂžrende av barn med stoffskiftesykdom 2. Å etablere et mĂžtepunkt for foreldre/pĂ„rĂžrende 3. Å bidra med informasjon til vĂ„re medlemmer via omtale av seminaret i flere kanaler Vi har to foredragsholdere som vil bidra med fagkunnskap fra henholdsvis avdeling for nyfĂždtscreening og fra arbeid med barns kognitive utvikling. I tillegg vil frivillige bidra med sine historier. Det vil ogsĂ„ vĂŠre rom for erfaringsdeling blant pĂ„rĂžrende. Vi hĂ„per deltakere opplever Ăžkt kunnskap og nye mestringsteknikker som er nyttig for seg selv og egne barn – bĂ„de de med stoffskiftesykdom og eventuelle sĂžsken. Seminaret har varighet pĂ„ Ă©n dag. Vi har lansert seminaret i vĂ„re kanaler og ser det nĂždvendig med en inngangspris som balanserer utgiftene til gjennomfĂžring. Dette er noe vi Ăžnsker Ă„ unngĂ„ da det skaper et skille mellom de som kan betale en inngangspris og de som ikke kan. MĂ„let med sĂžknaden er altsĂ„ Ă„ kunne tilby gratis deltakelse. PrisnivĂ„et er vĂ„r utfordring for gjennomfĂžring av seminaret. Skulle vi fĂ„ godkjent sĂžknaden vil vi refundere billettprisen til de som velger Ă„ kjĂžpe billett tidlig.

Antall deltakere

30

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Foreldreseminaret vil ha stÞrst virkning for deltakerne. Deretter vil mÄlgruppen vÊre den som kan oppleve en virkning fremover ettersom arbeidet utvikles. En virkning pÄ samfunnet/befolkningen kan vÊre mÄlbart i et lengre perspektiv. Deltakerne: Deltakerne pÄ seminaret vil vÊre foreldre som har barn med stoffskiftesykdom. Det er omtrent 17 barn som fÞdes med lavt stoffskifte Ärlig, og videre er det noen som fÄr ervervet lavt stoffskifte de fÞrste leveÄrene. Dette oppstÄr oftest i forbindelse med en betennelse i skjoldkjertelen. Utover dette er det flere som fÄr stoffskiftesykdommer i barndommen/tenÄrene, men diagnosen er likevel ikke vanlig blant barn/unge. Siden stoffskiftesykdom ikke er utbredt blant barn, kan mange foreldre oppleve at de stÄr alene om Ä ha et barn som lever med sykdommen og i utfordringer de mÞter. Med seminaret Þnsker vi Ä tilby en arena hvor foreldre fÄr mÞte fagpersoner som kan gi forskningsbasert informasjon som kan trygge de i rollen som foreldre og pÄrÞrende, og som kan gjÞre de mer forberedt pÄ eventuelle utfordringer en barndom med kronisk sykdom kan innebÊre. Vi vil ogsÄ gi de historier via vÄre frivillige som viser at det kan ogsÄ gÄ helt fint for bÄde barn, sÞsken og foreldre tross sykdom. MÄlgruppen: Som helhet vil mÄlgruppen fÄ gevinst av at tematikken settes pÄ agendaen og at informasjonen spres i vÄre kanaler. En Þkt oppmerksomhet rundt barn med stoffskiftesykdom og deres pÄrÞrende som fÞlge av dette seminaret kan muliggjÞre flere arenaer for informasjonsdeling og lÊring for bÄde voksne og barn. Samfunnet/befolkningen: Samfunnet kan vÊre tjent med Þkt kunnskap om barn med kronisk sykdom og pÄrÞrendes rolle. Her er det mange organisasjoner som gjÞr et godt arbeid og vÄrt fremtidige arbeid kan vÊre et bidrag inn i denne helheten.

Plan for gjennomfĂžring

Den praktiske gjennomfĂžringen av prosjektet er todelt: Fase Ă©n er informasjonsformidling og rekruttering av deltakere. Dette ble pĂ„begynt i september via ulike kanaler; nettside, sosiale medier, medlemsblad og SMS. Dette arbeidet vil fortsette frem mot selve arrangementet, og det vurderes i tillegg kampanjer i samme periode. (MilepĂŠl 1-3) Fase to er selve arrangementet, lĂžrdag 04.02.23 i Drammen. Dette gjennomfĂžres i samarbeid med vĂ„rt lokallag og de frivillige er vertskap, og er det vi sĂžker stĂžtte til. (MilepĂŠl 4) Utover dette har vi frivillige som foredragsholdere, og vi vil bruke arenaen til Ă„ fremme vĂ„rt ung-organisasjon STOFO Ung, som offisielt etableres pĂ„ vĂ„rt landsmĂžte 22-23 oktober i Ă„r. Dersom evalueringen av arrangementet gir rom for viderefĂžring, vil vi legge arrangementet til andre byer og tettsteder senere Ă„r. MĂ„let er Ă„ vĂŠre tilgjengelig for mĂ„lgruppen og medlemmer i stĂžrre grad fremover. Til selve arrangementet har vi booket et konferanselokale pĂ„ et hotell som da hjelper oss med det praktiske pĂ„ selve dagen. Kontakt med foredragsholdere, programutvikling og planlegging, formidling i egne – og forhĂ„pentligvis eksterne – kanaler, er arbeid som holdes i av administrasjonen. Utover disse to fasene har vi planlegging i forkant og evaluering i etterkant. Evalueringen vil gi oss en pekepinn pĂ„ om dette er en god tilnĂŠrming i mĂžte med mĂ„lgruppen og en god mĂ„te Ă„ nĂ„ vĂ„re mĂ„l pĂ„. For Ă„ gjenta, sĂ„ er vĂ„re mĂ„l med prosjektet: 1. Å fremme barn og unge med stoffskiftesykdom 2. Å belyse pĂ„rĂžrendes rolle og den doble usynligheten 3. Å bidra med forskningsbasert og oppdatert kunnskap til a) barn, unge, pĂ„rĂžrende spesielt og b) til medlemmer og samfunnet generelt Evalueringen og rapport vil fullfĂžres innen utgangen av februar 2023 (MilepĂŠl 5).

Sluttrapport

Bakgrunn, mÄlsetting og metode

Stoffskiftesykdommer er kroniske og alvorlige. De kan vĂŠre medfĂždt eller ervervet, og pasienter er avhengig av medisin livet ut. Med riktig medisinering kan de fleste leve et godt liv, uansett alder. Dette er viktig kunnskap Ă„ formidle til foreldre med barn med stoffskiftesykdom. Stoffskiftesykdommer er lite synlig i samfunnet generelt, og helsedebatter spesielt. Dette til tross for at det er ca. 240 000 pasienter i Norge i dag. Familieseminaret er et ledd i en stĂžrre satsning pĂ„ barn og unge blant disse pasientene, og pĂ„ deres pĂ„rĂžrende. Kunnskap om stoffskiftesykdom blant barn og unge er i utvikling, og det etableres nye forskningsprosjekter. Vi Ăžnsker Ă„ bistĂ„ til at denne kunnskapen nĂ„r mĂ„lgruppen – barn, unge og deres pĂ„rĂžrende – ved Ă„ vĂŠre en faglig, forskningsbasert og trygg aktĂžr. De pĂ„rĂžrende kan oppleve en dobbel usynlighet ved at pĂ„rĂžrendeinnsats i seg selv er lite synlig, samtidig som de er pĂ„rĂžrende for noen med en usynlig sykdom. Å fremme og styrke denne pĂ„rĂžrendegruppen er viktig for oss fremover. VĂ„rt mĂ„l med prosjektet var: 1. Å fremme barn og unge med stoffskiftesykdom 2. Å belyse pĂ„rĂžrendes rolle og den doble usynligheten 3. Å bidra med forskningsbasert og oppdatert kunnskap til a) barn, unge, pĂ„rĂžrende spesielt og b) til medlemmer og samfunnet generelt

GjennomfĂžring

GjennomfĂžringen av prosjektet var som omsĂžkt.

Resultater og virkninger

MĂ„loppnĂ„elsen for prosjektet var sĂŠrs god og i trĂ„d med de 3 hovedmĂ„lene vi hadde satt oss: 1. Å fremme barn og unge med stoffskiftesykdom 2. Å belyse pĂ„rĂžrendes rolle og den doble usynligheten 3. Å bidra med forskningsbasert og oppdatert kunnskap til a) barn, unge, pĂ„rĂžrende spesielt og b) til medlemmer og samfunnet generelt. Samarbeidet med lokallag, frivillige og hovedforbundets administrasjon fungerte godt. Vi ser Ăžkt antall fĂžlgere pĂ„ vĂ„re SoMe kanaler i forbindelse med dette arrangementet.

Prosjektleder

Carita Teien

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Stoffskifteforbundet: foreldreseminar
Organisasjon
Stoffskifteforbundet
BelĂžp Bevilget
2023: kr 47 000
Startdato
04.02.2023
Sluttdato
28.02.2023
Status
Avsluttet