Tabukvelder om bipolare lidelser

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er visse temaer som fremdeles er tabu. Vi opplever at selvmord, skam og vanskelige familierelasjoner er blant disse. Temaene kan vĂŠre vanskelige Ă„ snakke om, noe som gjerne fĂžrer til at folk lar vĂŠre – i samfunnet som sĂ„dan, men ogsĂ„ blant personer med bipolare lidelser. Dette til tross for at selvmordsraten blant personer med diagnosen er 20 ganger hĂžyere enn i resten av befolkningen og at skam og vanskelige familierelasjoner er svĂŠrt aktuelle temaer for mange med lidelsen og pĂ„rĂžrende. Vi tror den beste mĂ„ten Ă„ motarbeide tabuer og stigma pĂ„ er Ă„ snakke om dem.

MĂ„lsetting for prosjektet

Tre kvelder som arena for Ä snakke om de vanskelige, tabubelagte temaene. Bekjempe at skam, selvmord og vanskelige familierelasjoner forblir tabu. Tilby hÄp, ny kunnskap, fellesskap. 100 pers pr Tabukveld. 400 pers pr gang som fÞlger streaming eller ser opptakene innen sluttrapporten skrives.

MĂ„lgruppe

PrimÊrmÄlgruppen er personer med en bipolar lidelse og deres pÄrÞrende.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

1500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

BfN har hovedansvaret for Ă„ planlegge og gjennomfĂžre tre temakvelder; “Tabukveld: Selvmord”, “Tabukveld: Skam” og “Tabukveld: Vanskelige familierelasjoner”. Kveldene skal vare fra 18:00-20:30 pĂ„ Litteraturhuset i Oslo. Hvert tema vil fĂžlge det samme programmet: kort intro om hva bipolare lidelser er, kombinasjon av fagforedrag av forskere som presenterer forskning pĂ„ temaet, behandlere, erfaringsforedrag fra brukere og pĂ„rĂžrende, panelsamtale med alle innledere, og samtale med salen. Vi er i kontakt med Avia for streaming av kveldene. Slik skal informasjonen spres til alle vĂ„re medlemmer, og andre interesserte. MĂ„let er Ă„ nĂ„ ut til et bredt publikum. Som trekkplaster vil vi invitere Pia Pedersen fra podcasten Pia og Psyken til Ă„ vĂŠre konferansier. Vi oppretter en side pĂ„ hjemmesiden vĂ„r med opptakene og utfyllende info om tematikken. Det vil settes ned en prosjektgruppe tidlig i prosessen bestĂ„ende av tre frivillige i foreningen (to brukere og en pĂ„rĂžrende), en ansatt i BfN og en ansatt hos i NORMENT. Gruppen skal finne foredragsholdere, diskutere tematikk, datoer for temakveldene, utvikle en markedsfĂžringsplan og evalueringsskjemaet. Administrasjonen har ansvaret for Ă„ gjennomfĂžre.

Fremdriftsplan for prosjektet

Juni: Sette ned prosjektgruppe, avklare dato for fĂžrste mĂžte. Aug-okt: Booke lokale, konferansier, innledere, mikrofoner og streaming. Utarbeide evalueringsskjemaet og ferdigstille program for den fĂžrste tabukvelden. Promotere. 30. okt: “Tabukveld: skam” Nov-Jan: Evaluere, tilpasse ferdigstille program. Jan 2020: “Tabukveld: Selvmord” Januar – mars: Evaluere og tilpasse programmet deretter. 30. mars: “Tabukveld: Familierelasjoner”. Evaluere.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mål: 1) Bekjempe at temaene skam, selvmord og vanskelige familierelasjoner forblir tabubelagte og tilby ny kunnskap om disse temaene. 2) Skape en arena hvor deltakere med en bipolar lidelse og pårĂžrende som bĂŠrer på negative fĂžlelser i forbindelse med temaene fĂžler seg mindre alene. 3) Bekjempe stigma og fordommer i samfunnet knyttet til bipolare lidelser ved å opplyse om sykdommen og holde erfaringsforedrag. Kvantifiserbare mål: 1) Arrangere tre temakvelder som fysisk arena for å snakke om de vanskelige, tabubelagte temaene hĂžsten/vinter 2019/2020. 2) Etter hver temakveld skal deltakerne sitte igjen med fĂžlelsen av at temaer de har båret på selv har blitt lĂžftet frem i lyset og snakket om. 3) 100 oppmĂžtte per temakveld. 4) 400 personer per gang som fĂžlger temakveldene på streaming eller ser opptakene innen sluttrapporten skrives. PrimĂŠrmĂ„lgruppen for temakveldene var personer med bipolare lidelser og pĂ„rĂžrende.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Temakveld nr. 1 om skam, 29. oktober 2019: 150 deltagere pĂ„ VEGA scene i Oslo (full sal). Opptaket er per 12. april 2021 sett 2189 ganger. Temakveld nr. 2 om selvmord, 30. januar 2020: 170 deltagere pĂ„ Litteraturhuset i Oslo (full sal). Opptaket er per 12. april 2021 sett 1332 ganger. Temakveld nr. 3 om vanskelige familierelasjoner ble avholdt digitalt som et webinar pga korona, den 3. desember 2020. Rundt 700 deltagere fulgte webinaret “live”, mens opptaket per 12. april 2021 er sett 2653 ganger. Vi nĂ„dde med andre ord mĂ„lsettingene om 100 deltagere og 400 visninger av opptakene med svĂŠrt god margin for alle temakveldene. NĂ„r det gjelder mĂ„lsettingene som var mindre kvantifiserbare benyttet vi oss av evalueringsskjemaer etter hver temakveld/webinar. Disse viser at deltagerne jevnt over har vĂŠrt svĂŠrt fornĂžyde med innholdet og at vi bĂ„de har nĂ„dd mĂ„let om at “man etter temakvelden skal fĂžle seg mindre alene” og at temaene har vĂŠrt aktuelle Ă„ lĂžfte frem i lyset.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

7000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Bipolarforeningen har hatt hovedansvaret for prosjektet. Tidlig i prosjektperioden satt prosjektleder Nina Antonov ned en arbeidsgruppe bestĂ„ende av brukere/frivillige i organisasjonen og en representant fra Norsk senter for forskning pĂ„ mentale lidelser (NORMENT). NORMENT var med som samarbeidspartner pĂ„ alle kveldene. Sammen lagde vi fremdriftsplan, fastsatte datoer for kveldene, lokaler, program, satte opp markedsfĂžringsplan og fordelte arbeidsoppgaver mellom oss i gruppen. Oppsettet/strukturen for hver temakveld var satt og lik for alle kvelder; Velkomst av daglig leder og konferansier, Innledning om bipolare lidelser og bipolarforeningen, innlegg av forsker for Ă„ legge bakteppe for temaet, erfaringsforedrag om temaet, innlegg fra behandler/psykolog/fagperson og en avsluttende panelsamtale. Arbeidsgruppen jobbet med Ă„ finne dyktige innledere til programmene. Pia Pedersen fra podcasten “Pia og psyken” var med som konferansier pĂ„ alle kveldene. Etter hver temakveld ble det sendt ut evalueringsskjemaer til deltagerne. Basert pĂ„ resultater justerte vi programmet noe til neste gang. Gruppa har i snitt hatt tre mĂžter per temakveld; to fĂžr og ett evalueringsmĂžte etter hver kveld.

Resultater og resultatvurdering

Med 150, 170 og 700 deltagere pĂ„ temakveldene, var vi godt over mĂ„let om 100 oppmĂžtte per kveld. Vi hadde ogsĂ„ et mĂ„l om 400 visninger av opptakene i etterkant, som vi med mellom 1300 – 2600 visninger for kveldene overgitt. Gitt den store responsen, ble det ble fort tydelig at det er en stor etterspĂžrsel etter mer kunnskap og informasjon om bipolare lidelser. VĂ„r antagelse om at temaene skam, selvmord og vanskelige familierelasjoner er temaer som angĂ„r mange med diagnosen, men som det blir snakket for lite om, stemte godt overens med resultatene av evalueringsskjemaene vi mottok etter temakveldene. Mange skriver at de Ăžnsker flere temakvelder. I lĂžpet av 2020 hadde BfN en medlemsvekst pĂ„ hele 42%. Dette skyldes ikke temakveldene alene, men det har vĂŠrt et viktig bidrag i Ă„ fĂ„ spredd ordet om at foreningens tilbud finnes. I tillegg til stĂžrre oppmerksomhet i mĂ„lgruppen har prosjektet ogsĂ„ bidratt til tettere samarbeid med bl.a. NORMENT, PiO, LEVE, NFSS, RĂ„det og Kirkens SOS.

Oppsummering og videre planer

Oppsummert har temakveldene bÄde vÊrt en stor suksess ved at vi har nÄdd mÄlene om Ä nÄ ut bredt og tatt opp temaer vi vet er vanskelig, men viktige, for mange. Opptakene vil leve videre og fortsette Ä promoteres og deles pÄ relevante merkedager. Konseptet med webinarer er noe vi allerede har tatt videre ved Ä ha fÄtt innvilget midler til 6 webinarer i 2021 gj. stimuleringsprogrammet til Stiftelsen Dam. Formatet funker godt for vÄr mÄlgruppe. Vi nÄr bÄde de som av ulike grunner ikke vil mÞte opp fysisk (frykt for Ä bli gjenkjent osv.) og som av geografiske grunner ikke har fysiske tilbud.

Prosjektleder

Nina Antonov

Detaljer
Program
Helse vÄr (2019)
Prosjektnavn
Tabukvelder om bipolare lidelser
Organisasjon
RĂ„det for psykisk helse
Org.ledd
Bipolarforeningen Norge
BelĂžp Bevilget
2019: kr 150 000
Startdato
02.08.2019
Sluttdato
18.12.2020
Status
Under gjennomfĂžring