Trygghet trumfer tvang

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I Norge er det et uttalt mÄl at omfanget av tvangsbruk skal reduseres, og at det er behov for Ä utvikle alternativer til bruk av tvang. Allikevel finnes det nesten ikke dokumentert kunnskap om barn og unge som utsettes for tvang. Forandringsfabrikken har gjennom ulike prosjekter mÞtt ungdommer som har erfaring fra tvangsbruk i psykisk helsevern. De unge har mange tanker om hvordan tvangsbruk kjennes, og hvilke konsekvenser det kan fÄ. Mange har ogsÄ tanker om alternativer til tvang, som det vil vÊre nyttig Ä gÄ dypere inn i dersom vi skal fÄ mer hjelpsomme og effektive hjelpesystemer.

MĂ„lsetting for prosjektet

De som jobber med og rundt psykisk helsevern skal fÄ rÄd og kunnskap om hvordan tvang kjennes for barn og unge. Presentere gode alternativer til bruk av tvang, slik at nasjonale myndigheter, fagfolk og media lÊrer om hvordan helsepersonell kan unngÄ Ä bruke tvang ved innleggelse pÄ BUP.

MĂ„lgruppe

HovedmÄlgruppe er nasjonale myndigheter og ledelsen for psykisk helsevern pÄ sykehusene. MÄlgruppe for endringene er barn og unge i psykisk helsevern i Norge

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

100

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Forandringsfabrikken (FF) vil legge til rette for at 25-30 unge fra 16-20 Ă„r formidler erfaringer og rĂ„d om tvangsbruk i forbindelse med innleggelse pĂ„ BUP. De er jenter og gutter fra fem steder i landet. De har bĂ„de majoritets- og minoritetsbakgrunn – og de er enten innlagt nĂ„ eller har vĂŠrt innlagt i lĂžpet av det siste halvĂ„ret. De unge inviteres til samlinger. PĂ„ samlingene vil prosjektmedarbeidere i Forandringsfabrikken jobbe for Ă„ skape trygge rom, og legge til rette for at de unge skal jobbe sammen med rĂ„d til hvordan tvangsbruk i BUP kan unngĂ„s, og hvilke alternativer som finnes. Fabrikkarbeidere samler svar fra alle samlinger, og oppsummerer i samarbeid med unge ”hovedsvarene” – de svarene mange har gitt til hvordan systemet kan bli bedre. Hovedsvarene samles i et resultatmagasin – pĂ„ FFs nettsider og i trykket versjon. Resultatene presenteres i en nasjonal lansering for myndigheter, helseforetak og politikere, og formidles til fagfolk gjennom foredrag og samarbeidsprosjekter som Forandringsfabrikken har med sykehus over hele landet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Sept-nov 2017: Oppstart og etablering av prosjekt- og ressursgruppe Des 2017-april 2018: Samlinger gjennomfĂžres Mai 2018-juni 2018: Oppsummering av resultater og utarbeidelse av resultatmagasin Aug 2018: Lansering av resultater Okt-des 2018: Resultatformidling Nov-des 2018: Sluttrapport og viderefĂžring

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet er at de som jobber med og rundt psykisk helsevern skal få råd og kunnskap om hvordan tvang kjennes for barn og unge samt gode alternativer til bruk av tvang. Slik at nasjonale myndigheter, fagfolk og media lĂŠrer om hvordan helsepersonell kan unngå å bruke tvang ved innleggelse på BUP. Vi jobber for at resultatene fra dette bidrar til å redusere tvangsbruk ved innleggelser. Hovedmålgruppe er nasjonale myndigheter og ledelsen for psykisk helsevern på sykehusene. MĂ„lgruppe for endringene er barn og unge i psykisk helsevern i Norge. Det er lite kunnskap i Norge i dag om hvordan tvang kjennes for barn og unge. Noen fĂ„ aktĂžrer har tidligere snakket med barn og unge som har opplevd tvang, men vi finner ingen som systematisk har hentet inn svar om hvordan det oppleves og kjennes pĂ„ kroppen, og hva unge mener bĂžr gjĂžre annerledes.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Kunnskapen innhentet i undersÞkelsen har blitt publisert og lansert for nasjonale myndigheter og fagpersoner 18.februar 2019. I tillegg har rapporten blitt lagt frem for Helseminister Bent HÞie tidlig i april 2019, etter invitasjon fra han. HÞie har ogsÄ vist til rapporten i avisinnlegg. Proffer har formidlet kunnskapen til tvangslovsutvalget, kontrollkommisjonen sitt ledernettverk (kontrollkommisjonen for BUPer) samt sivilombudsmannen. I NoU 2019:14, Tvangsbegrensningsloven, har denne rapporten blitt brukt som en av fire rapporter i kunnskapsgrunnlaget om hvordan tvang virker inn pÄ barn. Funnene og rÄdene fra rapporten ble ogsÄ formidlet til BioingeniÞrkongressen samt til presidenten i psykologforeningen. FF kommer til Ä fortsette Ä formidle funnene i undersÞkelsen til myndigheter og fagpersoner pÄ BUPer rundt om i landet.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

200

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

63 unge i alderen 13-21 Är, har deltatt i undersÞkelsen. De kommer fra nord, midt, vest og Þst i landet. De har alle blitt utsatt for tvang, blitt truet med tvang eller vÊrt vitne til at noen andre har blitt brukt tvang mot. De fleste var innlagt pÄ en sengepost eller hadde vÊrt innlagt for kort tid siden. Det ble gjennomfÞrt samlinger rundt i landet, hver med 5-8 unge deltakere. 12 samlinger hvor Forandringsmetodikk, en deltagende metodikk, ble brukt har blitt gjennomfÞrt, fem av samlingene var pÄ sengeposter for unge i psykisk helsevern. Svar fra enkeltpersoner ble ogsÄ hentet inn, nÄr ungdommene foretrakk det. Dette ble gjort gjennom dybdesamtaler og samtaler pÄ Facebook og telefon. De fleste er snakket med to ganger, og mange er snakket med flere ganger. Dette ble gjort for Ä sikre nok trygghet og tillit til Ä komme inn til dybdesvar. Ungdommene fÄr god tid til Ä tenke og mulighet til Ä svare pÄ nytt eller mer utdypende i neste prat eller samling. Dette har gjort at undersÞkelsen lÞfter frem noen grunnleggende utfordringer til psykisk helsevern. Den enkeltes historie har ikke vÊrt i fokus, tema har vÊrt ungdommenes mÞte med tjenestene.

Resultater og resultatvurdering

UndersÞkelsen hvor 63 unge delte erfaringer og rÄd om tvang i psykisk helsevern har blitt oppsummert som kunnskap om hvordan tvang oppleves og konkrete rÄd om hvordan heller stoppe trygt. Kunnskapen har blitt publisert i en rapport som har blitt lansert for nasjonale myndigheter og fagpersoner. Kunnskapen har ogsÄ blitt formidlet til blant annet helseministeren og tvangslovsutvalget.

Oppsummering og videre planer

De oppsummerte erfaringene, kunnskapen, om hvordan tvang oppleves for unge og deres rÄd til hvordan det heller kan stoppes trygt kommer Forandringsfabrikken til Ä fortsette Ä spre pÄ relevante utdanninger, til fagpersoner og myndighetene. Proffene i Forandringsfabrikken skal blant annet fortsette Ä fÄ inn denne kunnskapen til Tvangslovsutvalget fremover. RBUP Þnsker Ä skrive om rapporten Trygghet trumfer tvang til en artikkel i forskningstidskrift slik at kunnskapen kan nÄ flere.

Prosjektleder

Kathrine Olsen FlÄte

Detaljer
Program
Helse vÄr (2017)
Prosjektnavn
Trygghet trumfer tvang
Organisasjon
RĂ„det for psykisk helse
Org.ledd
Forandringsfabrikken
BelĂžp Bevilget
2017: kr 580 000
Startdato
01.09.2017
Sluttdato
01.04.2019
Status
Under gjennomfĂžring