Tystnaden i Sápmi

«Ikke lenger stille» er målet med den sterke filmen som tar for seg overgrep og fortielseskultur.

I samarbeid med

– Vi har jo laget filmen fordi vi ønsker å skape en endring. Vi ønsker å gi publikum kunnskap om overgrep og psykisk helse i Sápmi, og på denne måten sjansen til å være med på å forebygge og endre fremtiden gjennom forståelse, åpenhet og dialog, sier produsent og prosjektleder Linn Henriksen.

Høsten 2022 hadde filmen «Tystnaden i Sápmi» premiere på norske kinoer. Det er Liselotte Wajstedt som har regien på dokumentaren, som forteller historien til to unge kvinner, Marion Anne Rimpi og Ida Labba Persson.

Ble ikke trodd

For Ida startet marerittet på påskefestivalen i Kautokeino. Der ble hun voldtatt. Men saken hennes ble henlagt.

Til Nrk forteller hun at det har vært verdt å stå fram med historien, selv om det tidvis har vært enormt krevende.

– Akkurat det å ikke bli trodd, og å bli betvilt. At ordene til han som utførte handlingene mot meg har veid mer enn mine. Rettssaken ble ingenting. Da var det som at jeg ble en «drama queen», fordi jeg fortalte det som det var, sier hun i intervjuet.

Se trailer for Tystnaden i Sápmi her:

Taushetskultur

Den andre kvinnen i filmen, Marion Anne Rimpi, representerer pårørendeperspektivet i filmen. Moren hennes var en av ofrene i den så kalte Tysfjord-saken, der totalt elleve kvinner sto fram og fortalte om overgrep. De var alle lulesamer, og fortalte også om en taushetskultur, der man ikke skulle snakke om overgrepene.

Saken ble først kjent gjennom media, men har i ettertid resultert i en storstilt etterforskning og flere av overgriperne er nå dømt.

Likevel er det mange som blir utsatt for overgrep, som opplever å ikke bli trodd, eller at overgrepene blir dysset ned.

Håper filmen kan engasjere publikum

Det håper produsent Linn Henriksen at filmen kan bidra til å endre.

– Problematikken filmen tar opp skjer jo ikke bare i Sápmi, så dette er en film alle burde se, sier hun, og legger til:

– Vi håper at filmen skal kunne aktivere engasjement hos publikum, slik at vi alle kan jobbe sammen mot overgrep og psykisk uhelse, som er et folkehelseproblem. Og vi må stå sammen for å klare dette – hele samfunnet må bidra. 

På turné

Våren 2023 er Tystnaden i Sápmi på turné rundt i Norge, og det blir satt opp spesialvisninger for både hjelpeapparatet og andre.

Torsdag 30. mars blir det to visninger i Oslo. Den første er en spesialvisning for hjelpeappratet, mens den andre er en ordinær visning for alle. På begge arrangementene blir det innlegg og mulighet for å stille spørsmål.


Prosjektleder/forsker

Linn Henriksen

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Tystnaden i Sápmi – IKKE LENGER STILLE
Organisasjon
Mental Helse
Org.ledd
Paranord Film As
Beløp Bevilget
2021: kr 400 000, 2022: kr 600 000
Startdato
20.08.2021
Sluttdato
20.08.2023
Status
Under gjennomføring