Uten melk, gluten, egg? Ingen problem!

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Matallergi angÄr nÊr 8 prosent av barn under tre Är. I befolkningen for Þvrig er det omkring 5 prosent voksne som har matallergi, matoverfÞlsomhet. For mange matoverfÞlsomme kan det fÄ alvorlige konsekvenser Ä bli utsatt for allergener de ikke tÄler. NÄr ingredienser som melk og egg mÄ utelates fra kosten, mÄ en god del matvarer og ingredienser man bruker byttes ut med andre produkter. Mange som fÄr diagnosen matoverfÞlsomhet er ikke klar over alle erstatningsprodukter som finnes. Det kan vÊre helt avgjÞrende Ä bruke erstatningsprodukter i matlaging for matoverfÞlsomme.

MĂ„lsetting for prosjektet

MÄlet med prosjektet er Ä lage oversikter over erstatningsprodukter for melk, gluten og egg for Ä vise hva matoverfÞlsomme kan bruke som erstatningsprodukter og hvilke matvarer som er «uten».

MĂ„lgruppe

MÄlgruppen for prosjektet er bÄde de som selv er matoverfÞlsom, pÄrÞrende og andre som skal lage mat til noen som mÄ holde seg unna melk, gluten og/eller egg.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

10000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Tillitsvalgte, medlemmer og andre frivillige vil bli oppfordret via til Ä ta bilde av erstatningsprodukter og sende det til prosjektleder med informasjon om hva produktet er uten, bruk og produsent. Det oppfordres ogsÄ til at de gir tips om bruk/en liten instruksjon pÄ hvordan produktene brukes (eks. at havreflÞte tykner sausen nÄr den tas av varmen, soya yoghurt egner seg godt i ostekake). Bildene lagres etter kategori/bruksomrÄde (pÄlegg, middag, dessert, baking, kjeks/kaker). Deretter lages nettsted med bildene i loop (eksempel ). Det lages ogsÄ en plan for videre oppdatering/revidering av oversiktene. Det vil ogsÄ presiseres at da innholdsfortegnelsene endres mÄ hver enkelt lese pÄ deklarasjonen pÄ produktet de skal bruke disse oversiktene er en hjelp pÄ veien til Ä finne produkter som kan fungere som erstatning og ikke en fasit. Alt materiellet vil bli kvalitetssikret av ernÊringsrÄdgiver Guro Waage og helsefaglige rÄdgiver Inger Rudnes i NAAF. Rudnes er utdannet sykepleier og ansatt som regionssekretÊr og rÄdgiver for NAAF rÄdgivningstelefon. Etter kvalitetssikring og redigering av bildene legges de ut pÄ nettsiden. Vi vil be om bistand til markedsfÞringen i NAAF.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar Informasjon om prosjektet pÄ nett, oppfordring om at bilder sendes inn Mars Kategorisering og redigering av bilder, kvalitetssikring April Utarbeide nettsiden, uttesting August MarkedsfÞring November Opplegg for viderefÞring Desember Sluttrapportering

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Matallergi angÄr nÊr 8 prosent av barn under tre Är. I befolkningen for Þvrig er det omkring 5 prosent voksne som har matallergi eller reagerer pÄ bestanddeler i maten, matoverfÞlsomhet. For mange matoverfÞlsomme kan det fÄ alvorlige konsekvenser Ä bli utsatt for allergener de ikke tÄler. Mange som fÄr diagnosen matoverfÞlsomhet er ikke klar over alle erstatningsprodukter som finnes. Det kan vÊre helt avgjÞrende Ä bruke erstatningsprodukter i matlaging for matoverfÞlsomme bÄde med tanke pÄ nÊringsstoffer, konsistens og smak. Ikke alle er klar over at ved matlaging behÞves I 2011 utviklet Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) erstatningsprodukter for matoverfÞlsomme. Disse mÄtte oppdateres da NAAF fikk henvendelse om disse oversiktene. MÄlet med prosjektet var Ä lage oversikter over erstatningsprodukter for melk, gluten og egg .

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Av delinger pÄ Facebook har vi sett at oversiktene over erstatning for melk er sett av nÊr 10.000. I tillegg kommer delinger av andre oversikter, samt de som er blitt kjent med oversiktene via bladet AstmaAllergi, NAAFs nyhetsbrev, direkte e-post og flyers.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

15000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Tillitsvalgte, medlemmer og andre frivillige ble oppfordret via Facebook, nyhetsbrev og bladet AstmaAllergi til Ä ta bilde av erstatningsprodukter og sende det til prosjektleder med informasjon om hva produktet er uten, bruk og produsent. Bildene ble lagret etter kategori/bruksomrÄde (pÄlegg, middag, dessert, baking, kjeks/kaker), fÞr de ble lagt ut pÄ nettet med tips til bruk og litt om hva som er viktig Ä tenke pÄ nÄr gluten, melk eller egg mÄ utelates fra kosten. Det ble vektlagt Ä ha utvalg av produkter fra ulike produsenter. Nettsidene ble markedsfÞrt via Facebook, bladet AstmaAllergi og NAAFs nyhetsbrev. Flyers med informasjon om prosjektet og link til nettstedet er laget og delt ut til lokal- og storlag i NAAF. Frivillige har og vil henge disse opp pÄ helsestasjoner, legesenter og sykehus.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom dette prosjektet har vi utarbeidet oversiktene, og antall delinger og personer nÄdd pÄ Facebook viser nytten av prosjektet. ErnÊringsfysiologer har gitt tilbakemelding om at de bruker oversiktene nÄr de veileder pasienter som gÄr pÄ diett uten gluten, melk eller egg.

Oppsummering og videre planer

Det er laget plan for videre oppdatering/revidering av oversiktene. Frivillige, tillitsvalgte og andre fortsetter Ä sende inn bilder av produkter og innholdsfortegnelsen.. NAAF jobber med Ä revidere matskolen.no. Her vil det bli lagt ut link til oversiktene. Oversiktene vil ogsÄ bli brukt i andre prosjekter og informasjonskampanjer.

Prosjektleder

Anne-Kari Isaksen

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2017)
Prosjektnavn
Uten melk, gluten, egg? Ingen problem!
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
BelĂžp Bevilget
2018: kr 97 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
01.01.2019
Status
Avsluttet