Veien Hjem

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Kine er en av 20 000 utenlandsadopterte i Norge, og som mange av de har hun slitt med fĂžlelse av utenforskap, rasisme, en ubetalelig takknemlighetsgjeld, skam og et vanskelig forhold til egen identitet. I sin sĂžken etter sannheten om seg selv og en bedre tilvĂŠrelse fĂžlger vi i filmen “Veien Hjem” Kine i den vanskelige gjenforening med sin biologiske familie, jakten pĂ„ sannheten om egen adopsjon og i forsoning med barndom og adoptivfamilie. Utenlandsadopterte har hĂžyere sjans for psykiske problemer og selvmordsforsĂžk enn normalbefolkningen – noe som i stor grad er underkommunisert i Norge.

MĂ„lsetting for prosjektet

MÄlsettingen for prosjektet er Ä vise kompleksiteten ved internasjonal adopsjon og Ä lÞfte opp en skambelagt samtale. Historien til Kine Priyangika skal bidra til forstÄelse for de psykiske pÄkjenningene, ofte knyttet til identitet, biologisk opphav, takknemlighetsgjeld, utenforskap og rasisme.

MĂ„lgruppe

KjernemÄlgruppen for filmen er andre utenlandsadopterte og adoptivforeldre, samt ansvarlige organisasjoner, etater og myndigheter.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

500000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

Gjennom filmen “Veien Hjem” og formidlingen av denne er vĂ„rt overordnete mĂ„l og vise fram de langsiktige og komplekse sidene emosjonelt og praktisk ved utenlandsadopsjon, for barna. Vi Ăžnsker pĂ„ denne mĂ„ten Ă„ bidra til Ă„ forebygge psykiske problemer for yngre adoptivbarn. Vi vil gjĂžre det gjennom Kines historie som mĂ„lbĂŠrer manges erfaring, samt bred publisering av filmen pĂ„ NRK, pressedekning i landsdekkende medier og regionale spesialvisninger med debatt der involverte og assosierte parter fra myndigheter, helsevesen og adopsjonsforeningen er representert. Vi Ăžnsker Ă„ heve bevisstheten til den generelle befolkningen, nyansere den offentlige samtalen og debatten og pĂ„virke organer som legger til rette for utenlandsadopsjon og oppfĂžlging av de adopterte. Tiltakene vĂ„re er derfor Ă„ produsere filmen, gjĂžre grundig research innenfor feltet utenlandsadopsjon, jobbe journalistisk og med PR, distribuere filmen og arrangere visninger. Vi vil til slutt ogsĂ„ rapportere og evaluere filmens og formidlingens effekt og resultater. Indie Film har lang erfaring i lignende prosjekter innenfor forebygging av psykisk helse gjennom film bl.a. Idas Dagbok (2014), Natta pappa henta oss (2017), RĂžverdatter (2018) og Nattebarn (2020/21).

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet som helhet vil vi gjÞre i lÞpet av 2021 med fokus pÄ produksjon pÄ vinter og lansering vÄr og hÞst. Vi planlegger fÞrste visning mai/juni 2021, NRK tidlig hÞst i kombinasjon med regionale debattvisninger og pressedekning og etterfulgt av et Är med turnering i Den Kulturelle Skolesekken.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

«Veien Hjem» er en dyptgĂ„ende reise i et menneskes sĂžken etter identitet, tilhĂžrighet og sannhet. Priyangika Samanthie konfronterer i denne sterke filmen sin egen historie som et adoptivbarn fra Sri Lanka. Det er ikke gjort mange studier pĂ„ adoptivbarns psykiske helse, men de fĂ„ studiene hvor man har undersĂžkt utfallet for dĂ„rlige psykisk helse, finner man at utenlandsadopterte har hĂžyere sjanse for psykiske lidelser, atferdsproblemer og selvmordsforsĂžk sammenlignet med normalbefolkningen. VĂ„rt overordnede mĂ„l med filmen er Ă„ skape rom for nyansert debatt om utenlandsadopsjon og adoptivbarns psykiske helse og konkrete handlinger fra beslutningstakere og myndigheter. HovedmĂ„lgruppen for filmen er alle direkte berĂžrt av utenlandsadopsjon samt; ‱ Unge mellom 20 og 35. ‱ Voksne kulturelt og samfunnsengasjerte mellom 35-50. ‱ Den generelle befolkningen med et vestlig syn pĂ„ adopsjon som at vi “redder” fattige barn ut av nĂžd og gir de muligheter i verdens beste land.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Vi har jobbet med denne filmen nĂ„ i over fem Ă„r. Det har hele tiden vĂŠrt vĂ„rt Ăžnske Ă„ oppnĂ„ dialog og debatt om utenlandsadopsjon, gjennom Ă„ fortelle Priyangikas sterke historie. Et uttalt mĂ„l var Ă„ sette fokus pĂ„ hvordan det norske samfunnet romantiserer adopsjon, og fĂ„ fram hvor svakt lovverket og rettighetene til de adopterte barna i realiteten er. Det har vi lykkes med. I kjĂžlvannet av filmen har det fra myndighetene blitt lovet en ekstern granskning av alle utenlandsadopsjoner gjort til Norge og det har kommet en rekke nye saker i avis og TV som viderefĂžrer debatten om utenlandsadopsjon. De sterke reaksjonene filmen har skapt viser at dette er et tema det trengs en bredere – og bedre – offentlig debatt omkring. Adopterte selv har fortalt oss at de kjenner seg igjen i ulike deler av Priyangikas historie, og at de med denne filmen fĂ„r et stĂžrre rom for Ă„ snakke om vanskelige tema. Samtidig har offentligheten vist at de nĂ„ ser kompleksitet og nyanser de ikke fĂžr har sett.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

300000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Metoden i prosjektet har vĂŠrt lansering av dokumentarfilmen med fokus pĂ„ Ă„ starte samtaler i media og i arrangementer. Vi har deltatt pĂ„ filmfestivaler, vist filmen pĂ„ NRK, SVT og DR og deltatt pĂ„ spesialvisninger. DELTAKELSE PÅ INTERNASJONALE FESTIVALER CPH:DOX, Danmark, Dokfilm, Volda, DocsBarcelona, Spania, Oslo Pix, Oslo, Al Jazeera Balkan Documentary FF, Bosnia, Nordisk Panorama, Sverige, Jerusalem Anthropological FF, Israel, Bergamo Film Meeting, Italia. SPESIALVISNINGER CPH:DOX: Åpen visning i samarbeid med Adoptionspolitisk Forum 3. april. Panelsamtale med Priyangika Samanthie, Yong Sun Gullach, Netra Sommer og Sun Hee Engelstoft. Adopsjon i Endring: Lukket visning for utenlandsadopsjonsmiljĂžet 27. juni. Foreningen Adopterte. Lukket visning pĂ„ medlemstreff i Trondheim 3. september. Panelsamtale med regissĂžr Emilie K. Beck, Silje FĂžrsund og Diana Fyndbo. FILMKLUBB PÅ VIPPA: Åpen visning i Oslo 2. oktober. Black History Month. Åpen visning 11. oktober. Panelsamtale med Selma Benmalek, Mohamed Abdi, Arthur Xavier Wonder Samma og Priyangika Samanthie etter filmen. Foreningen Adopterte. Lukket visning pĂ„ medlemstreff i HĂžnefoss 26. november 

Resultater og resultatvurdering

«Dette er som Ă„ se meg selv. Bare at jeg vadret rundt i Porsgrunn pĂ„ jakt etter min familie i stedet for pĂ„ Sri Lanka» – anonymisert sitat fra norskapdoptert  NRK-PREMIERE Mandag 5. september ble Veien Hjem vist pĂ„ NRK 1 kl. 21.20. Vi fikk god dekning pĂ„ alle nyhetsflater gjennom hele dagen. I lĂžpet av de fĂžrste dagene hadde over 211 000 sett dokumentarfilmen pĂ„ NRK. 190 000 av disse sĂ„ filmen lineĂŠrt. NRK uttalte at det er sjeldent de har hatt dokumentarfilmer som gĂ„r sĂ„ godt lineĂŠrt nĂ„ de siste Ă„rene.  RESULTATER OG MÅLOPPNÅELSE VĂ„rt overordnede mĂ„l med filmen har vĂŠrt sĂ„ skape rom for nyansert debatt om utenlandsadopsjon. Vi ville vise kompleksiteten og konsekvensene ved internasjonal adopsjon. Det har vi klart. Vi har i forkant og underveis i arbeidet med lanseringen samarbeidet godt med ulike aktĂžrer. Det har vĂŠrt testvisninger med brukermedvirkning fra Mental Helse Ungdom og spesialvisninger i samarbeid med adopsjonsforeningene Adopsjon i Endring og Foreningen Adopterte.

Oppsummering og videre planer

ETTERSPILL  I lÞpet av vinteren og vÄren 2023 har filmen fÄtt et lenger liv med festival i Italia (Bergamo Film Meeting) og distribusjon pÄ 70 spanske kinoer gjennom Docs Barcelona Distribution. Siden 5.September har det ogsÄ skjedd mye pÄ feltet utenlandsadopsjon. Flere adopterte og adoptivfamilier har stÄtt fram med sine historier om kinapping og norske myndigheters roller i Ä dekket over det. Barne- og familieminister Kjersti Toppe har mÄttet gÄ med pÄ en ekstern granskning av Bufdir, da de selv er involvert i flere saker.

Prosjektleder

Karianne Berge

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2020)
Prosjektnavn
Veien Hjem
Organisasjon
Mental Helse Ungdom
Org.ledd
Indie Film
BelĂžp Bevilget
2021: kr 600 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
01.04.2023
Status
Avsluttet