Vi tror deg 2 – En podcast om voldtekt

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Basert pĂ„ responsen etter sesong 1 av podcasten “Vi tror deg – En podcast om voldtekt” (som ble publisert vĂ„ren 2020), har vi sett behovet for Ă„ utvide podcasten med en ny sesong med 15 episoder. Dette med nye historier og annet faglig innhold enn det som fremkommer i sesong 1.

MĂ„lsetting for prosjektet

Bidra til Þkt kunnskap, hjelp, Äpenhet og forstÄelse. Normalisere fÞlelser og reaksjoner etter overgrep. Gi lytterne overfÞringsmuligheter til eget og andres liv, samt engasjere og bevege til debatt. Det er ogsÄ et mÄl at den skal forebygge voldtekt og seksuelle overgrep.

MĂ„lgruppe

Podcasten er aktuell for alle kjÞnn. PrimÊrmÄlgruppen er de som selv er utsatt og fagpersoner. SekundÊrmÄlgruppen er andre berÞrte.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

75000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

Podcast-serie pÄ 15 episoder pÄ 40 minutter, som tar for seg ulike temaer innenfor voldtektsproblematikken. Prosjektleder vil samarbeide tett med deltakerne i podcasten, samt ulike fagpersoner. Det vil ogsÄ vÊre tett kommunikasjon med produksjonsselskapet som vil stÄ for lyddesign, distribusjon og en del av promoteringen. I tillegg produseres bilde-, video- og tekstinnhold som deles i ulike sosiale medier for Ä spre budskapet, og for Ä fÄ flere til Ä hÞre podcasten. RÄdet for psykisk helse er ogsÄ en svÊrt viktig samarbeidspartner. Podcasten publiseres i Spotify, iTunes og andre podcast-apper. Annet innhold relatert til podcasten vil publiseres pÄ Vi tror deg sine sosiale medier og hjemmeside. Gjennom samarbeidet med RÄdet for psykisk helse vil podcasten ogsÄ bli promotert i alle deres kanaler.

Fremdriftsplan for prosjektet

01.01.2021 til 01.02.2021: OppstartsmĂžte, plan for episodene og detaljplanlegging. 01.02.2021 til 01.03.2021: Research og gjĂžre avtale med produksjonsselskap. 01.03.2021 til 01.11.2021: Innspilling, ferdigstilling, publisering og promotering av episoder med alt arbeid det medfĂžrer. 01.11.2021 til 30.12.2021: Evaluering av prosjekt og rapport til Stiftelsen DAM.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Produsere og publisere 15 podcast-episoder om vold og overgrep. Episodene baseres pÄ aktuelle tema innenfor problematikken. Det vil vÊre samtaler med utsatte, pÄrÞrende, fagpersoner og andre instanser. Podcasten har et mÄl om Ä sette voldtekt pÄ dagsorden, bidra til Þkt kunnskap, informasjon og opplysning. Den Þnsker Ä bidra til Ä senke terskelen for Ä oppsÞke hjelp, samt normalisere fÞlelser og reaksjoner etter overgrep. Den har ogsÄ et mÄl om Ä gi lytterne overfÞringsmuligheter til eget og andres liv, engasjere og bevege til debatt. Podcasten er aktuell for alle kjÞnn. PrimÊrmÄlgruppen er de som selv er utsatt for seksuelle overgrep. SekundÊrmÄlgruppen er andre berÞrte. Dette er pÄrÞrende og partnere, men ogsÄ fagpersoner i helse- og skolesektoren. FÞrste sesong medfÞrte stor suksess og 70 000 lyttere. Vi sÄ behov for Ä sÞke om Ä fÄ produsere 15 nye episoder til en ny sesong, for Ä publisere nye, aktuelle episoder som ikke ble dekket i fÞrste sesong.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

15 episoder i sesong 2 av podcasten ble publisert fra 10. oktober 2022 til 6. februar 2023. MÄlet var at minst 60 000 hadde lyttet til podcasten i lÞpet av de tre fÞrste mÄnedene. Dette vet vi er oppnÄdd, siden det i prosjektperioden har kommet 130 000 nye avspillinger etter fÞrste sesong. NÄ er det over 200 000 lyttere samlet, og dette tallet stiger jevnt, hver dag. Langt flere har fÄtt hÞre om podcasten. Dette vet vi basert pÄ lytterstatistikker, tv-innslag, ambassadÞrer, omtaler og rekkevidde pÄ Facebook- og Instagram-innlegg. Det kan vÊre aktuelt for personer som har fÄtt hÞre om podcasten Ä lytte pÄ et senere tidspunkt. Vi kan med sikkerhet si at mÄlet som var satt knyttet til antall podcastlyttere, har blitt mer enn doblet. Det aller viktigste er likevel at podcasten har vÊrt til hjelp for mange, og det vet vi med sikkerhet basert pÄ alle tilbakemeldinger. MÄlene er nÄdd, men budskapet vil vi fortsatt jobbe med Ä spre.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

200000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

Podcasten skulle bestĂ„ av 15 episoder, som nĂ„ er publisert. Det har ogsĂ„ blitt arrangert to temakvelder. Etter grundig research, en rekke samtaler og innspillinger, ble episodene klippet, redigert og publisert. Denne sesongen har det ogsĂ„ vĂŠrt mange som har Ăžnsket Ă„ gjeste podcasten. Vi tok etiske vurderinger og ville ha ulike historier fra bĂ„de kvinner og menn, i ulike aldersgrupper. Videre ble det systematisk arbeid med research, detaljplanlegging og avtale med produksjonsselskap. Voldtekt er et personlig, sĂ„rbart og skambelagt tema, sĂ„ prosjektleder brukte god tid i dialog med deltakerne i forkant, underveis og etterkant av innspillingen. Det var viktig med en trygg atmosfĂŠre og rammer rundt prosjektet. Gjennom hele prosjektperioden har arbeidet pĂ„gĂ„tt. Det har ogsĂ„ vĂŠrt godt samarbeid med RĂ„det for psykisk helse, som har bidratt til Ă„ spre informasjon om podcasten. ‹‹Innspillingen begynte hĂžsten 2020 og pĂ„gikk frem til hĂžsten 2022. Klipping og produksjonen av podcasten startet vĂ„ren 2022. Hele veien har vi produsert innhold som ‹materiale til markedsfĂžring. Podcasten har fĂžrt til mange henvendelser, som kontinuerlig har blitt fulgt opp, dette ogsĂ„ utover prosjektperioden.‹

Resultater og resultatvurdering

Resultatet av helseprosjekter ble 15 podcastepisoder og podcast-trailer for sesongen.‹ Samlet er det lydinnhold pĂ„ 11 timer og 35 minutter. Hver episode varer i gjennomsnitt 44 minutter. Vi vet med sikkerhet at podcasten har hatt over 200 000 avspillinger frem til nĂ„. Antall lyttere stiger jevnlig, da det er mellom 100-200 nye lyttere hver dag. Budskapet, omtalene og dekningene har nĂ„dd enda flere. Hjemmesiden www.vitrordeg.com har hatt 110 000 besĂžkende i prosjektperioden. Vi tror deg har ca. 6000 fĂžlgere pĂ„ Instagram og 7000 pĂ„ Facebook. Rekkevidden har innleggene er pĂ„ rundt 145 000. Flere er nĂ„dd gjennom publiserte saker i aviser og nettaviser. Det er vanskelig Ă„ anslĂ„ sammenlagt rekkevidde, men det er nĂŠrliggende Ă„ tro at det er rekkevidden og spredningen av podcast er langt utover dette. Vil sĂŠrlig nevne oppmerksomheten podcasten har fĂ„tt i Innlandet fylket, rundt Torgeirs historie. De har skrevet hele Ă„tte mediesaker basert pĂ„ podcast-episoden.

Oppsummering og videre planer

Siden podcasten vil vÊre tilgjengelig der man hÞrer podcast, vil den hjelpe, bidra og gjÞre forskjell i lang tid fremover. MÄlene er nÄdd, men budskapet vil vi fortsatt jobbe med Ä spre videre i foredrag, temakvelder og sosiale medier. Podcasten «Vi tror deg» har utvilsomt vÊrt med Ä normalisere fÞlelser og reaksjoner etter overgrep, og senke terskelen for Ä oppsÞke hjelp. Den har ogsÄ bidratt til Þkt kunnskap, informasjon, hjelp, Äpenhet og forstÄelse om overgrep. Dette vet vi gjennom utallige tilbakemeldinger som har kommet til stiftelsen og deltakerne i podcasten.

Prosjektleder

June Holm

Detaljer
Program
Helse hĂžst (2020)
Prosjektnavn
Vi tror deg 2 – En podcast om voldtekt
Organisasjon
RĂ„det for psykisk helse
Org.ledd
Vi tror deg-stiftelsen
BelĂžp Bevilget
2021: kr 815 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet