Vold og overgrep mot funksjonshemmede

Søknadssammendrag

Prosjekttema (på norsk)

Vold og seksuelle overgrep er traumatiserende livserfaringer som øker risikoen for at barn og unge utvikler alvorlige psykiske og fysiske helseproblemer. En samfunnsøkonomisk analyse fra 2012 indikerer at vold i nære relasjoner koster det norske samfunnet 6 milliarder kroner årlig. Dette indikerer at det er mye som kan vinnes både menneskelig og samfunnsøkonomisk ved å jobbe aktivt med forebyggende arbeid og tidlig innsats innenfor dette problemområdet. Forskning taler for at særlig sårbare og risikoutsatte grupper, deriblant barn og unge med nedsatt funksjonsevne, både er mer utsatt for vold og overgrep, og at overgrepene er langt grovere og mer alvorlig, enn for befolkningen for øvrig. Til tross for at det gjentatte ganger har blitt etterspurt et krafttak for å styrke tjenestetilbudet og rettsikkerheten til denne gruppen mennesker, finnes det per i dag ingen norske studier som har undersøkt kvaliteten på tjenestetilbudet i habiliteringstjenestene og hos politiet for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Nyere undersøkelser indikerer at tjenesteapparatet er fragmentert og lite tilgjengelig og at det er stor mangel på kunnskap og rutiner både for hvordan vold og overgrep avdekkes, og hvordan sakene behandles. Nasjonal og internasjonal forskning taler også for at funksjonshemmede har et langt dårlige rettsvern enn normalbefolkningen og at straffesaker hvor fornærmede er funksjonshemmet ofte avvises av rettsvesenet. Det foreliggende prosjektet tar sikte på å adressere disse problemområdene ved å gjennomføre en landsdekkende omfangsstudie av saker som anmeldes til politiet og kvaliteten på saksforløp og etterforskning i disse sakene. Alle politiavhør av funksjonshemmede som har blitt gjennomført de siste 10 årene vil kartlegges og deretter analyseres i henhold til internasjonalt anerkjente metoder for analyse av kvalitet i avhør. En gjennomgang av saksforløp og etterforskning i straffesaker hvor det foreligger etterprøvbare bevis for vold og/eller overgrep mot funksjonshemmede vil også gjennomføres. Videre vil det i prosjektet gjennomføres en spørreundersøkelse for å kartlegge omfanget av saker i strategisk utvalgte habiliteringstjenester der vold eller overgrep har vært en del av henvisningsgrunnlaget eller avdekket underveis i behandlingsforløpet. Prosjektet søker også å belyse oppfølgingen av utvalgte saker i de ulike helsetjenestene, med et særlig fokus på det kommunale tjenesteapparatet. Prosjektet vil bidra med etterspurt og tiltrengt kunnskap om kvalitet i tjenestetilbudet, både i form av habiliteringstjenestenes behandling og politiets etterforskning av saker hvor særlig sårbare og risikoutsatte barn og unge er fornærmede. Kunnskapen som vil avstedkomme av dette prosjektet har viktige praktiske implikasjoner for praksisfeltet og vil være viktig for at volds- og overgrepsutsatte med nedsatt funksjonsevne får kvalitetsmessig god hjelp og oppfølging som vil bidra til å styrke deres rettsikkerhet, bedret livskvalitet og utvikling av god helse

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Vold og overgrep mot personer som har nedsatt funksjonsevne er et alvorlig problem og de er mer utsatt for slike hendelser. I Norge har vi liten eller ingen kunnskap om hvordan volds- og overgrepssaker mot personer med funksjonsnedsettelser blir behandlet i rettssystemet. Derfor var det en målsetting for dette prosjektet å beskrive og analysere sakskarakteristika i volds- og overgrepssaker hvor de fornærmede hadde nedsatt funksjonsevne. Et annet hovedfokus var å analysere kvaliteten på gjennomførte avhør. Forskning på kvalitative dimensjoner i et politiavhør har hatt økt fokus og vi har i dag god kunnskap om hva som bidrar til kvalitativt gode avhør. Å gjennomføre avhør med personer med nedsatt kognitiv fungering er utfordrende. En målsetting i prosjektet var derfor å analysere reelle avhør for å øke vår kunnskap om hvordan dette ivaretas i Norge. Videre har vi liten kunnskap om hvordan justissektoren ivaretar sine forpliktelser overfor personer med nedsatt funksjonsevne med tanke på eventuelle behov for helsetjenester i etterkant av et avhør. Prosjektet belyser også denne tematikken ved å analysere og diskutere samarbeidet mellom justis- og helsesektoren i slike saker. I prosjektet ble det gjennomført tre delstudier. I disse studiene benyttet vi registerdata fra straffesaksregisteret, en kvantitativ analysemetode for koding av avhørene med fokus på å analysere spørsmålstyper i avhøret og dokumentstudier og strukturerte intervjuer.

Sammendrag

Prosjektplanen ble i hovedsak fulgte men med noen endringer, spesielt knyttet til delstudie tre, fordi vi møtte utfordringer med datainnsamling. I planlegging av prosjektet gjorde vi ikke gode nok forundersøkelser med tanke på hvordan vi praktisk måtte gå frem for å samle inn data. I henhold til deltstudie to ble datainnsamlingen forsinket av uforutsette hendelser som sykemelding blant prosjektdeltagerne og lang responstid fra flere av politidistriktene. Brukermedvirkning ble ivaretatt ved at brukerrepresentanter fra ulike brukerorganisasjoner deltok i referansegruppen. Det ble gjennomført tre referansegruppemøter. Samarbeidet med søkerorganisasjonen fungerte greit. Vi hadde et par møter innledningsvis og et oppfølgingsmøte cirka midtveis i prosjektperioden. Kontaktpersoner i Redd Barna ble endret i løpet av prosjektperioden noe som bidro at det mot slutten av prosjektperioden ble en bedre kommunikasjon mellom prosjektleder og Redd Barna.

Resultater og virkninger

Resultatene viser at det som kjennetegner etterforskede saker om vold og overgrep mot personer med nedsatt funksjonsevne er at de i hovedsak handler om seksuelle overgrep mot unge jenter med lett utviklingshemming. Det er en liten overvekt av saker saker som er relatert til overmakt, der en person utnytter sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang. Kvaliteten på avhørene er svært varierende og er ikke samsvar med gjeldende anbefalinger på dette feltet. Dette tyder på at å gjennomføre avhør med personer med nedsatt kognitiv fungering er utfordrende og krever spesial kompetanse. Videre kan det synes som at kunnskapen om hvordan personer med nedsatt funksjonsevne ivaretas i etterkant av et avhør er svært tilfeldig og at det er et stort behov for mer kunnskap på dette området. Kunnskapen som er utviklet i dette prosjektet vil bli tatt aktivt i bruk ved politihøgskolen og i utdanningen av etterforskere som jobber med avhør av særlig sårbare personer. Redd Barna vil bruke kunnskapen i sitt politiske påvirkningsarbeid for å styrke og forbedre barnehusene, og sikre bedre forebygging og avdekking av vold og seksuelle overgrep mot personer med funksjonsnedsettelser.

Avhandling

avhandling ekstrastiftelsen.pdf

Vitenskapelige publikasjoner og innsendte manuskript (siden oppstart)

Nordic social work research

Prosjektleder

Tone Hee Åker

Hovedveileder

Børge Strømgren

Detaljer
Program
Forskning (2016)
Prosjektnavn
Vold og overgrep mot funksjonshemmede
Organisasjon
Redd Barna
Org.ledd
OsloMet – storbyuniversitetet
Beløp Bevilget
2017: kr 700 000, 2018: kr 710 000, 2019: kr 730 000
Startdato
01.02.2017
Sluttdato
31.10.2021
Status
Avsluttet