Bonusfamiliepodkast: hvordan få små og store til å trives i bonusfamilien

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Bonusfamilier er Norges raskest voksende familieform. Tall fra andre land om bonusfamilier viser at oppmot 8 av 10 bonusfamiliepar ikke klarer seg. Ifølge SSB, opplevde ca. 23 000 barn i 2022 at foreldrene gikk fra hverandre. SSB har inntil helt nylig ikke hatt registre hvor det har vært mulig å registrere barn boende på to ulike adresser. Dette tilsier at vi ikke har hatt tall som viser hvor mange barn og voksne som faktisk bor i bonusfamilier i Norge. Tall fra USA og Danmark indikerer at ca. 40% av befolkningen i framtiden vil leve i en bonusfamilie, enten som barn eller som voksen. Stabile og trygge familierelasjoner er viktig for barn og unges psykiske helse og det er sterkt forskningsbelegg for sammenheng mellom kvalitet i nære relasjoner og psykisk helse og livskvalitet videre i livet. Målet med podcasten er å endre folks oppfattelse av bonusfamilien, justere forventinger til samspillet og relasjonene innad i bonusfamilien, spre kunnskap, bidra med tips og råd og bevissthet om utfordringer og fordeler med bonusfamilien, justere ned forventninger, øke trivselen for barn og voksne, redusere konflikter og forebygge familieoppløsning.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi skal lage 30 på ca 30-45 min podkastepisoder om bonusfamiliens utfordringer. Vi skal intervjue eksperter innen fagfeltet og episodene skal bygge på ekte caser fra både ungdom og voksne som har levd/lever i bonusfamilier. Disse casene er både generaliserte saker fra ekspertene, samt saker/spørsmål innsendt fra lyttere og fra medlemmer i Bonusfamilieforeningen. Målgruppen: 25-55 år. Det er i utgangspunktet flere kvinner enn menn som hører på podkast av denne typen. Imidlertid engasjerer Annikens faktaorientert tilnærming og tydelige fagkunnskap samt gjestene også godt blant menn i samme alder. Podkasten er utviklet for å treffe godt på de tre viktigste tingene lytterne ønsker: Å bli underholdt, bli oppdatert, og lære noe nytt. Planlagte emner/gjester: *Grensesetting mine og dine barn” m Catrin Sagen. *Hvordan få et godt parforhold, mFrode Thuen. *Hva er ditt mandatet- er det ok å korrigere den andres barn, med H. Torgersen fra Bonusfamfor *Hvordan løse konflikter med eksen på en god måte, Grethe Nordhelle, forfatter, adv/psykolog * Bonusfamilien med barnas øyne, m/Glenn Ringdal fra Modum Bad og bonusfar/medlem i Bonusfam Sikkerheten til deltakerne, personvern og andre etiske utfordringer er ivaretatt gjennom faglig dyktige folk i prosjektgruppa og våre gjester. Nitro har også lang erfaring i å produserer denne type podkaster. Alle deltakere i podkasten, enten gjest, programleder eller innsender av case blir godt informert om hvordan deres bidrag vil brukes. Evaluering: lyttertall på episodene, følgere (abonnenter) av podkasten, og engasjement på filmer fra episodene som publiseres i sosiale medier. Å ha faste slipp av episoder over lengre tidsperiode kan være utfordrende for en “løpende produksjon”, slik vi ser for oss dette prosjektet. Ved å bruke Nitro som produksjonsselskap får podkasten en etablert infrastuktur rundt seg på det produksjonstekniske.

Antall deltakere

60000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Podcast er et spesielt egnet format for denne tematikken. Det er er personlig og lyttes til oftest alene. Podcast gir også rom for dype diskusjoner, fordi lyttere i snitt foretrekker lengre episoder på minst 30 minutter og velger podcast på bakgrunn av tematikk de har interesse for fra før. På kort sikt vil podkasten gi målgruppen: økt kunnskap, belyse gjenkjennbare situasjoner, konkrete tips og verktøy, en forståelse av at man ikke er alene, nedjustering av egne forventninger samt tilegne seg gode måter å løse sine utfordringer på i bonusfamilien. På lang sikt vil dette rent praktisk kunne føre til økt læring om gode måter å møte utfordringer i bonusfamilien, med konkrete og praktiske løsninger fra andre bonusfamilier. Hver episode vill fokusere på nye aktuelle temaer og bygger på innspill fra prosjektgruppa hvor brukermedvirkningen er ivaretatt. Samfunnsnytten ved podkasten ligger i at flere i målgruppen opparbeider økt innsikt, kunnskap og mestring og lærer praktiske verktøy som kan øke trivsel i bonusfamilien, som igjen fører til færre samlivsbrudd. Familievernkontorene og andre kommunale instutisjoner vil også kunne hente nytteverdi fra podkasten og kunne henvise sine brukere til denne. Vi vet at stabile og trygge familierelasjoner er svært viktige for barn og unges psykiske helse. Økt kunnskap, økt mestring og innsikt i de komplekse utfordringen som bonusfamilier opplever kan føre til bedre samhandling i bonusfamilien, økt parforholdstilfredshet, mindre konflikter og forebygging av nye samlivsbrudd. Det er sterkt forskningsbelegg for sammenheng mellom kvalitet i nære relasjoner, psykisk helse og livskvalitet.

Plan for gjennomføring

Vi ser for oss at prosjektet blir en løpende produksjon etter lansering. Hovedsakelig vil episodene spilles inn 1-2 uker i forkant av publisering, men vi vil holde mulighetene åpne dersom noe blir dagsaktuelt innen for podcastens temaer for å holde produksjonen så samfunnsaktuell som mulig. Milepæler: *Lande endelig navn: forslaget er Stepodden eller Bonusfamilieguiden. *Aug 2024: Oppstart av prosjektgruppa med repr fra Rådet for psykisk helse v/ Kari G. Steen, Modum Bad ved Glenn Ringdal, Harald Torgersen fra Bonusfamilieforeningen, som diskuterer gjester og temaer. Vi er allerede i dialog med eksperter og folk med egne erfaring som er aktuelle gjester. *Aug: Bildemateriell ferdig. *Aug: Pitche podcasten til Apple og Spotify for synliggjøring på lanseringsdagen. *Fredag 23 august lanseres Bonusfamilieguiden utgitt av Cappelen Damm. Vi promoterer podcasten på boklanseringen. *Sept: Lanseringsdato for podkasten er mandag 16. september som er den internasjonale stemor/stefars dagen. Vi slipper 3 episoder på lanseringsdagen for å bygge en sterkere relasjon hos lytteren. Bonusfamilieforeningen har samme dag en stor lansering på Litteraturhuset av undersøkelses Bufdir-rapporten, som er utført av Universitetet i Agder. Her vil Cathrin Sagen, Frode Thuen, UIA og Modum Bad stille i paneldebatten. Vi slipper 3 episoder denne dagen. *Det slippes episoder ukentlig på torsdager frem til 30 episoder er publisert, 16 stk i 2024. Resten fra uke 1 og til sommerferien i uke 26 i 2025. *Fortløpende oppdateringer på Bonusfamilieforeningens nettside: www.bonusfamilieforeningen.no *Broadcaster fortløpende om gjester og ulike temaer til vår mailingliste. Samarbeide med Modum Bad samt Rådet for psykisk helse om å spre informasjon om podkasten.

Prosjektleder

Liv Anniken Berg

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Bonusfamiliepodkast: hvordan få små og store til å trives i bonusfamilien
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 200 000
Startdato
05.08.2024
Sluttdato
04.07.2025
Status
Under gjennomføring