Starter digital smÄbarnsgruppe

– Vi var rett og slett litt bekymret, sier CP-foreningen, som vil bistĂ„ foreldre i en krevende tid.

RĂ„dgivere i CP-foreningen Anita Hanken og Charlotte Åsland Larsen gleder seg til Ă„ starte opp den nye digitale plattformen for smĂ„barnsforeldre. – Vi vet at tilbudet er etterlengtet, sier de. Foto: CP-foreningen

– Foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne lever gjerne mer isolert enn andre familier under pandemien. Vi vet at mange barn med funksjonsnedsettelser ikke har fĂ„tt det tilbudet de vanligvis fĂ„r og har krav pĂ„ under pandemien. Barnehager, skoler, helsestasjoner, habiliteringssentre, fysioterapi, og avlastning ble stengt. Dette fĂžrte til en enorm belastning pĂ„ en foreldregruppe som ofte stĂ„r i en mer krevende omsorgssituasjon enn andre foreldre, forteller prosjektleder og rĂ„dgiver i Cerebral Parese-foreningen, Anita Hanken.

– Vi var bekymret

Hun forteller at mange ikke har vÄget Ä sende barna sine i barnehage og skole i frykt for at smitteverntiltakene ikke er tilstrekkelig for deres barn.

– Noen barn har ogsĂ„ blitt nektet Ă„ ta med sine kommunikasjonshjelpemidler i barnehage, til tross for at dette er en rettighet barn har, sier Hanken, og legger til:

– Vi var rett og slett litt bekymret. For barn med funksjonsnedsettelser er det helt avgjĂžrende Ă„ ha gode foreldre og nĂŠrpersoner rundt seg. Derfor Ăžnsker vi Ă„ trygge dem i foreldrerollen, slik at ogsĂ„ barna deres kan ha det bra under pandemien.

Faglig input og inspirasjon

For med frykt for smitte og pÄfÞlgende isolasjon mÄtte CP-foreningen tenke nytt. NÄ er de i gang med Ä etablere en digital smÄbarnsgruppe for foreldre til barn med cerebral parese i alderen 0-6 Är. Prosjektet skal gi foreldre faglig input og inspirasjon, men ogsÄ et forum hvor dere kan bli kjent med andre foreldre.

– En kveld i uka vil vi arrangere nettmĂžter hvor vi inviterer gjester til Ă„ snakke om aktuelle tema. Det vil vĂŠre mulig Ă„ stille spĂžrsmĂ„l direkte til fagpersoner, sier Hanken, som skal lede nettmĂžtene sammen med kollega Charlotte Åsland Larsen.

Prosjektet har fÄtt stÞtte gjennom Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten, som er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Stiftelsen Dam.

Tenkte pÄ foreldre til barn med ny diagnose

Hanken forteller at ideen til prosjektet oppsto i den fĂžrste tiden etter pandemien ble kjent.

– Etter Ă„ ha avlyst nesten alle vĂ„re arrangementer i 2020, tenkte vi pĂ„ foreldre til barn som nylig har fĂ„tt CP-diagnosen. De vi ikke har rukket Ă„ bli kjent med ennĂ„. Foreldre som er uten etablerte nettverk, og som har et stort informasjonsbehov nĂ„r barnets diagnose er ny, sier hun.

Med god erfaring fra Äpne digitale nettmÞter tidligere, fant de ut at dette kunne vÊre en mÄte Ä nÄ ut til smÄbarnsforeldre pÄ.

– Vi visste at de trengte en mĂžteplass hvor de kunne finne hverandre, og fĂ„ svar pĂ„ det de lurte pĂ„, sier Hanken.

MÄlet er at de digitale smÄbarnsgruppene skal bli en dÞrÄpner for informasjon og at de skal inspirere foreldre til Ä finne gode lÞsninger for barna sine.

Nyttig supplement

SĂ„ langt har det vĂŠrt mange gode tilbakemeldinger fra foreldre som forteller at de har savnet et tilbud. Mange fĂžler seg alene og Ăžnsker kontakt med andre i samme situasjon.

Flere har ogsÄ meldt interesse for Ä bidra i en pilotgruppe som skal vÊre med pÄ Ä forme tilbudet. MÄlet er at det digitale tilbudet kan bli et nyttig supplement ogsÄ i fremtiden.

– NĂ„r pandemien er over, skal vi ta tilbake alle de fysiske mĂžteplassene, og alle vĂ„re Ă„rlige arrangementer. Men koronapandemien vil antakelig endre mĂ„ten vi arbeider pĂ„ for alltid. Vi lĂŠrer sĂ„ mye, og ser sĂ„ mange muligheter med den nye digitale hverdagen. Jeg tror vi vil trenge bĂ„de fysiske og digitale mĂžteplasser i framtiden, sier Hanken.

Har du en god idé og Þnsker Ä sÞke prosjektstÞtte? Les om alle Stiftelsen Dams programmer her!


SĂžknadssammendrag

CP-foreningen starter en digital barsel- og smÄbarnsgruppe for foreldre til barn med CP i aldersgruppen 0-6 Är. Mange barnefamilier har tÞffe tak under den pÄgÄende pandemien, og prosjektet har som mÄl Ä gi foreldre til smÄ barn med CP stÞtte i en krevende tid.

Dette er en foreldregruppe som ofte har et enormt informasjonsbehov de fÞrste Ärene etter at barnets diagnose er stilt. Noen av barna kan tilhÞre risikogrupper, og mange opplever Ä ikke fÄ det tilbudet de vanligvis ville fÄtt, og som de har har krav pÄ. Nedstengning av samfunnet rammer denne gruppen ekstra hardt, og mange kan oppleve Þkt isolasjon og ensomhet.

For Ä motvirke dette Þnsker CP-foreningen Ä gi foreldrene en arena hvor de bÄde kan fÄ den informasjonen de trenger her og nÄ, og anledning til Ä finne hverandre og knytte nettverk med andre foreldre. Barn som nylig har fÄtt en CP-diagnose trenger gode foreldre for Ä kunne nÄ sitt potensiale og oppnÄ sine rettigheter i samfunnet.

Prosjektet organiseres gjennom ukentlige digitale treff. NettmÞtene skal gi faglig input og inspirasjon ved at foreningen engasjerer gjesteforelesere og fagpersoner til Ä snakke om aktuelle tema. Foreningen skal ogsÄ lage videoreportasjer som innslag i sendingen. Ikke minst skal prosjektet gi foreldrene et forum hvor de kan mÞte hverandre og utveksle erfaringer, bÄde gjennom nettmÞtene, og i en egen Facebookgruppe.

Arbeidet med Ä opprette en prosjektgruppe og kurse likepersoner starter umiddelbart. Disse foreldrene vil bli sentrale i et pilotprosjekt fra september-desember. Pilotprosjektet skal klargjÞre behov og oppbygging av tilbudet. Webinarene vil starte opp sÄ raskt det lar seg gjÞre, senest i januar 2021 og fram mot hÞsten 2021.

Med dette prosjektet Ăžnsker CP-foreningen Ă„ trygge foreldre i rollen som gode omsorgspersoner for sine barn, slik at familiene kan opprettholde en god livssituasjon under den pĂ„gĂ„ende pandemien – og i tiden etterpĂ„.

Prosjektleder

Anita Hanken

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
Digital barselgruppe
Organisasjon
Cerebral Parese-foreningen
BelĂžp Bevilget
Kr 394.706
Startdato
18.08.2020