– Veldig mange har nytte av å komme seg ut for å lufte både hode og kropp

Med DNT-skolen skal klasserommet flyttes ut av skolen og inn i naturen.

I samarbeid med

– Målet vårt er at vi skal senke terskelen for lærere og de som jobber i barnehager til å komme seg ut og bruke naturen og skogen, og rett og slett ta klasserommet ut av skolen og inn i naturen, sier prosjektleder Frank Bjerkan.

Lite utstyr – enkle aktiviteter

For med etablering av DNT-skolen har alle skoler og barnehager i Telemark fått en gylden mulighet til å komme seg ut og bruke naturen.

– Det vi tilbyr er en assistanse eller hjelp. Man kan se på det som en sammensatt meny med opplegg som vi skreddersyr og tilpasser ut fra årstid, alderstrinn og om det er skoler eller barnehage, sier Bjerkan.

Aktivitetene krever lite utstyr – målet er at man stort sett skal klare seg med det man finner i naturen, eller enkelt kan lage selv.

Se video fra DNT-skolen her:

Ser mange glade barn

For anledningen er Stiftelsen Dam med Trollmyra naturbarnehage i Skien på tur. Barna her er vant til å være ute og bruke naturen.

– Det er gøy å gå i naturbarnehage for da får man være mye ute, forklarer en av gutta i barnehagen.

Han får støtte av flere, som forteller at de er særlig glad i trær.

Trollmyra-barna tar oppgavene de får på strak arm. Først ut er å velge mellom et sett figurer som er tegnet på ark. En gruppe velger en sirkel, mens en annen velger et hjerte. Så skal de lage formen ved å bruke sine egne kropper.

Barna er raskt nede på bakken, og prøver så godt de kan å bøye seg til å forme hjerter, sirkler og vinkler.

– Jeg ser mye glade barn i alle aldre. Unger som engasjerer seg, og som jeg tror har gått av å få litt frisk luft rett og slett innimellom all pugginga i norsk og matte, sier Bjerkan, og får støtte av kollega og leder for Team Aktivitet og Fagansvarlig DNT ung i Telemark, Solveig Rauan Holten.

– Jeg tror det er veldig mange som har nytte av å komme seg ut for å lufte både hode og kropp. Kanskje særlig nå etter korona så ser vi at det blir mye stillesitting på barna og ungdommene våre. Så få dem ut, sier hun.

Og målet er enkelt.

– Økt aktivitet, forklarer Bjerkan.

Enkelt og konkret

For med økt kunnskap om friluftsliv og egenorganisert aktivitet vil DNT forebygge store folkehelseutfordringer som sosial ulikhet og psykiske helseplager. I årene som kommer skal de reise rundt på skoler og i barnehager i Telemark for å gjennomføre kurs. Også bedrifter kan melde sin interesse.

– Vi ønsker å gjøre det enkelt og konkret, så det er lett for skoler og barnehager å takke ja, sier Bjerkan.

Så langt har responsen vært veldig bra, og DNT er nå godt i gang med å lage kursmenyen og opprette kontakt med skoler og barnehager.

– Bare gjør det

Og hvis man allerede nå sitter hjemme og lurer på hvordan man skal klare å øke eget aktivitetsnivå uten å velte verken budsjett eller motivasjon, så får du et gratis tips her:

– Bare gjøre det! Bare gå over dørterskelen – det er jo ofte det vanskeligste, og ta på deg skoene, gå ut og se hvor du havner hen. Vi bor jo sånn til her i landet at vanskeligere er det egentlig ikke. Naturen er utenfor døra nesten uavhengig av hvor du bor hen, så bruk den, sier Solveig Rauan Holten.


Prosjektleder/forsker

Frank Bjerkan

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
DNT-skolen: Formidling av kunnskap om friluftsliv
Organisasjon
Den Norske Turistforening
Beløp Bevilget
2022: kr 450 000, 2024: kr 450 000
Startdato
15.08.2022
Sluttdato
15.08.2025
Status
Under gjennomføring