– Kjærligheten vinner over diagnosen

I september 2021 døde filmskaper Petter Vennerød av atypisk Parkinson. Nå er hans siste film – om livet med diagnosen – premiereklar.

I samarbeid med

– Petter var en veldig sterk person, så han fant seg ikke i å bare være diagnosen. Han sier det veldig klart i filmen: «du må la meg få leve det livet jeg ønsker å leve». Hvis jeg hadde begynt å behandle han som bare den syke … Han hadde skilt seg.

– For Petter var det viktig å leve livet, og det er jo også mye av motivasjonen i filmen. At vi skal hedre livet, sier Karianne Vennerød.

Ville fortelle sin siste historie

Sammen med mannen og filmskaper Petter Vennerød startet hun filmprosjektet «Endringen» i 2019. Dokumentaren skulle vise hvordan det var å leve med PSP – en sjelden form for Parkinson – som Petter ble diagnostisert med vinteren 2018.

Men diagnosen er alvorlig, og det ble raskt klart at prosjektet ville bli annerledes enn først planlagt. Tittelen ble endret til «Den siste filmen»

– Vi endret tittelen underveis, da vi skjønte hvor syk Petter var og at han aldri kom til å lage noe film igjen. Men han hadde lyst til å fortelle sin siste historie. Det var viktig for han, sier Karianne.

– Da Petter fikk diagnosen, så hadde han lyst til å fortelle hvordan det var å leve med en sånn diagnose. Han var veldig skeptisk i begynnelsen, og tenkte at «jeg blir jo frisk». Samtidig så forsto jeg at han nok skjønte alvoret, men han ville ikke ta det helt innover seg, sier Karianne.

Progressiv supranukleær parese (PSP)

  • Progressiv supranukleær parese (PSP) er en sjelden hjernesykdom som gir parkinsonisme.
  • Hovedårsaken til PSP er opphopning av unormalt protein i hjernen, som danner synlige forandringer i hjernecellene som kalles nevrofibrillære floker.
  • Disse flokene er skadelige for hjernecellenes funksjon og hindrer normal transport av viktige stoffer i cellene.
  • Symptomer kan være langsomme bevegelser, muskelstivhet, dårlig balanse og svelg- og talevansker.
  • Sykdommen er alvorlig, og forløpet utvikler seg raskere enn ved «vanlig» Parkinson.

Kilde: Norges Parkinsonforbund

Har ledd og grått

For Petter ble raskt dårligere, og i september 2021 døde han som følge av sykdommen. For kona Karianne var det aldri tvil om at filmprosjektet likevel skulle fullføres.

– Nei. Aldri, sier hun bestemt.

– Vi bestemte sammen før han ble veldig, veldig syk at vi gjør dette prosjektet. Og så måtte jeg jo bare. Det har vært veldig fint. Egentlig anbefales det, for han har jo vært med hele veien, sier hun.

Har det vært terapeutisk å jobbe med dette?

– Jeg vet ikke, men jeg har jo sittet og sett på han hver dag i klippeperioden og tenkt at «ja, ja, hvordan skal vi gjøre dette, Petter?». Det har vært veldig fint. Men herregud, jeg har ledd og jeg har grått, og ja … Hele spekteret.

Karianne hadde medregissør og klipper Olaug Spissøy Kyvik ved sin side gjennom hele prosessen. Det beskriver hun som avgjørende for at filmen ble fullført.

Se trailer for Den siste filmen her:

Sykdom og filmkarriere

Og nå er filmen klar. Diagnosen og hvordan det er å leve med den, både som syk og som pårørende, får stor plass. Men dette er også en film om livet til Petter Vennerød og ikke minst hans lange filmkarriere sammen med partner Svend Wam.

Sammen lagde de hele 14 spillefilmer. Filmene spiller en markant rolle i norsk filmhistorie, og både historiene og sitater fra filmene har blitt ikoniske.

– Motivasjonen med filmen var å fortelle hvordan det var å leve med diagnosen. Det var det Petter ville. Men jeg sa at det går ikke an å lage en film om din sykdom, uten å fortelle hvem du er. Så filmkarrieren ble en viktig historie i filmen. Og så var jo utfordringen å sy dette sammen til én historie. Det har vi brukt mye tid på, forteller Karianne.

I forbindelse med premieren på «Den siste filmen» relanseres også Wam & Vennerød-filmene.

Ikke bare fokus på diagnosen

De siste årene før han ble syk jobbet Petter Vennerød sammen med kona Karianne med flere dokumentarprosjekter. Blant annet Født i feil kropp, som også har fått støtte av Stiftelsen Dam, gjennom Rådet for psykisk helse.

– For oss i Rådet for psykisk helse så er det viktig å se på hva som skjer psykisk med et menneske når du får en alvorlig diagnose. Som Karianne sier at «jeg vil leve mitt liv». Det handler om å ta vare på sin psykiske helse oppe i det, sier prosjektkoordinator i Rådet for psykisk helse, Charlotte Elvedal.

– Petter er en veldig god rollemodell, som ikke bare legger seg ned og gir opp. Han har en utstråling der vi ser hele spekteret av følelser som han går gjennom. Det er ikke bare fokus på diagnosen i seg selv, men hvordan det oppleves å få den diagnosen, sier hun.

Viktig samarbeid om somatisk og psykisk helse

I sluttfasen av produksjonen har også Norges Parkinsonforbund blitt involvert. Både de og Rådet for psykisk helse understreker viktigheten av å se sammenhengen mellom en somatisk diagnose og den psykiske helsen, og trekker fram at det har vært spennende å samarbeide på organisasjonsnivå.

Men tilbake til diagnosen. PSP, som også kaller atypisk Parkinson, er en sjelden, men alvorlig hjernesykdom, som skyldes opphopning av unormalt protein i hjernen. Dette danner igjen forandringer i hjernecellene, som kalles nevrofibrillære floker. Disse flokene er skadelige for hjernecellenes funksjon.

Det er en rekke symptomer på sykdommen, som for eksempel langsomme bevegelser, muskelstivhet, dårlig balanse og talevansker. Mange mister etter hvert også språket. I motsetning til «vanlig» Parkinson utvikler PSP seg raskt.

– Med vanlig Parkinson lever man til man dør med diagnosen. Men PSP har en annen prognose, forklarer seniorrådgiver i Norges Parkinsonforbund, Ragnhild Støkket.

Tror Petter ville vært stolt

Hun har sett «Den siste filmen», og mener den både er rørende, vakker og viktig.

– Norges Parkinsonforbund ser jo på dette som en veldig fin måte å spre informasjon om PSP. Dette er en sykdom som har en del tabuer med seg, fordi en gradvis mister evnen til å kommunisere, opplever kognitiv påvirkning og faller mye. Og da blir det en diagnose man snakker veldig lite om. Det er en skjult diagnose, som rammer veldig hardt.

– Jeg synes det er veldig fint at vi får fram en pårørendestemme på den måten som vi gjør i denne filmen. Og ikke minst at vi kan se at man kan ha det fint sammen, selv om noen blir så syke. Vi ser at kjærlighet vinner over diagnosen. Det satt jeg igjen med som et hovedbudskap etter filmen, sier hun.

24. februar har «Den siste filmen» premiere på kinoer over hele landet. Karianne Vennerød kjenner litt på premierenervene, men hun tror Petter ville vært fornøyd.

– Jeg tror han hadde blitt stolt. Og så tror jeg at vi har gjort ære på både han og Svend Wam.

Den siste filmen

  • Regissert og produsert av Karianne Vennerød og Olaug Spissøy Kyvik.
  • Handler om livet til Petter Vennerød og kona Karianne, etter at Petter ble diagnostisert med PSP (se egen faktaboks).
  • Filmen tar også for seg filmkarrieren til Petter Vennerød og hans makker Svend Wam.
  • «Den siste filmen» har premiere på norske kinoer 24. februar 2023.

Prosjektleder/forsker

Karianne Førland Vennerød

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Den siste filmen
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Merkur Filmproduksjon AS
Beløp Bevilget
2019: kr 400 000
Startdato
01.07.2019
Sluttdato
31.08.2023
Status
Under gjennomføring