– Ikke farlig å vise seg frem

Bruker kroppsmaling til å utfordre skjønnhetsideal.

I samarbeid med

Til høyre: Marte, Linda og Thea viser frem bilder fra utstillingen.

Bilder av pene mennesker med glatt hud møter oss nær sagt overalt. Skjønnhetsidealet er vanskelig å leve opp til for de aller fleste. For mennesker med eksem og psoriasis kan det gå ut over selvfølelsen, og mange velger dessverre å dekke seg til.

Prosjektet Med utslett som inspirasjon og lerret utfordrer standardbildet på hva som er vakker hud. Fremfor å gjemme bort utslettet, viser syv medlemmer av PEFUng frem egen hud i en fotoutstilling som vises frem på gallerier i hele landet.

Marte Øverås er en av deltakerne.

– Vi vil vise at huden er vakker selv om den har flekker på seg, og at det ikke farlig å vise seg frem, sier hun.

Se video om prosjektet her:

Fremheve, ikke skjule

Bildene viser deltakerne nakne, med synlig utslett og kroppsmaling som tar utgangspunkt i den enkeltes personlighet. Make-up artist og kroppsmaler Linda Røhmen har stått for dekorasjonen, mens bildene er tatt av fotograf Tøri Gjendal. Deltakerne har selv skrevet tekstene som følger bildene.

Røhmen forteller at foto ble valgt for å fange uttrykket.

– Kroppsmaling blir borte, og psoriasis endrer seg. Motivene ville endret seg om vi for eksempel valgte å filme. Bildene er en måte å forevige det midlertidige, sier hun.

Deltakerne ble fotografert sammen, noe som utfordret intimgrensene. Det gode samholdet i gruppa og samtalene i forkant gjorde at det likevel ble en god opplevelse. Selve malingen og fotograferingen ble gjennomført på én dag.

Vist frem i magasin

Som del av prosjektet vises bildene frem i magasinet Altså. I tillegg skal utstillingen ut på turne. Det har allerede vært utstillinger i Drammen, Halden, Asker og Oslo, og flere er planlagt.

Utstillingen utfordrer deltakerne til å reflektere over egne oppfatninger om hud og utseende, med tekster til bildene skrevet av deltakerne selv.

Prosjektleder Thea Kristine Lande håper bildene kan bidra til å endre hvordan vi ser på eksem, psoriasis og hudsykdommer generelt.

– Det er mye filter i samfunnet, og har du en hudsykdom er det enda verre. Vi må vise at det er helt normalt, sier hun.


Prosjektleder/forsker

Thea Kristine Lande

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Med utslett som inspirasjon og lerret
Organisasjon
Psoriasis- og eksemforbundet
Beløp Bevilget
2021: kr 284 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2023
Status
Under gjennomføring