Mestring på to hjul

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Bakgrunnen for prosjektet er å gi et aktivitetstilbud til blinde og svaksynte i Rogaland. Dette gjelder både for å forbedre psykisk og fysisk helse og for å kunne oppnå mestringsfølelse. Blinde og svaksynte sliter med å komme seg ut i fysisk aktivitet, og dette ønsker vi å gjøre noe med. Et par i styret i fylkeslaget har fått øynene opp for tandemskling da det er ypperlig og trygg treningsform for målgruppen. Fylkeslaget har alle rede kjøpt inn tandemsykler til utebruk, og tilbudet er veldig positivt mottatt av medlemmene. Det å sykle tandem er en aktivitet som synshemmede mestrer fort. Vi ønsker derfor også å tilby sykling i velodrom sammen med erfarne piloter. Dette vil være ekstra spennende da det vil bidra til spenning, fart og høyt adrenalin. Dermed gjøres opplevelsen enda tryggere og mer tilgjengelig enn det er på landeveien fordi det er mer oversiktlig enn i trafikk og fordi løypen er forutsigbar. Vi håper, som en følge av prosjektet, å få med oss flere til å sykle utendørs i sommersesongen. Innendørs velodromsykling er heller ikke væravhengig, det vil være en god måte å få fysisk trening gjennom året. Målet er å bygge et sykkelmiljø blant fylkeslagets medlemmer og bidra til et sosialt fellesskap og en trygg møteplass.

Aktivitet/tiltak/metode

Aktiviteten vi skal tilby er tandem-sykling for blinde og svaksynte i Velodromen på Sola, Vår Energi Arena. Velodromen er den første av to av sitt slag i Norge og der finnes to tandemsykler som er tilpasset velodromen. De har også personer som kan leies inn som «piloter» for de synshemmede når de skal sykle. Disse har mottatt spesialopplæring for å kunne sykle tandem på denne banen. Ved tilslag starter vi med å informere medlemmene i Rogaland om tilbudet. Det vil være kapasitet til å ha 20 deltakere. Videre skal pilotene kurses i synsledsaging før oppstart. Vi vil også ha et informasjonmøte for de påmeldte deltakerne før vi starter opp selve treningen. Syklingen vil gi deltakerne mulighet til fysisk aktivitet og til å bruke kroppen på en annerledes måte enn de er vant til. Det kan hjelpe de med å forbedre kondisjonen forbygge uhelse. Her er det både fart og stigning ved hver runde. Pilotene vil bidra til at brukerne kan føle seg trygge og slippe seg mer løs under aktiviteten. Vi håper også å knytte kontakter i sykkelmiljøet i fylket. Mange driver med utendørssykling i sommersesongen, og med tandemsykling håper vi både å skape et sykkelmiljø internt i fylkeslaget, men også at de interesserte skal inkluderes i det etablerte sykkelmiljøet. Mens øktene foregår er det mulighet for sosialt samvær for de som venter på tur. Prosjektet evalueres gjennom en kartlegging som gjøres i starten og på slutten av prosjektperioden. Deltakerne svarer på et spørreskjema og intervjues. eksempel på spørsmål kan være: hvilken erfaring deltakerne har fra sykling og fysisk aktivitet. Vi registrerer hvilke resultat hver og en har hadde i begynnelsen og hva de har oppnådd i løpet av prosjektet, samt spørsmål om aktiviteten har gitt følt endring i psykisk helse. Videre spørsmål kan være om mestring og sosialisering, nye venner etc. Målgruppen er alle blinde og svaksynte i Rogaland fra 12 år og oppover.

Antall deltakere

20

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet har målsettinger både innen fysisk og psykisk helse, i tillegg til mestringsopplevelser. Av erfaring vet vi at mestringsoppnåelse hos målgruppen åpner dører for å prøve aktivitet de ellers ikke trodde var mulig. Mestring bidrar til å bygge opp selvtilliten. Tandemsykling krever samarbeid og kommunikasjon mellom sykkelpartnerne og vil være en ny utfordring for deltakerne. I tillegg vil prosjektet bidra til at de kommer i bedre form både fysisk og mentalt. Fysisk aktivitet frigjør endorfiner, som kan bidra til å redusere stress, angst og depresjon. Sykling kan også bidra til å forbedre den sensomotoriske utviklingen ved å styrke kroppens koordinasjon og balanse. Dette kan være spesielt nyttig for blinde, da de ofte er avhengige av andre sanser for å navigere i omgivelsene. Vi tror også at prosjektet vil bidra til inkludering i et større miljø og at andre vil forstå at blinde og svaksynte ikke har så mange begrensninger som de kanskje tror.

Plan for gjennomføring

Vi har alle rede vært i kontakt med velodromen, og de ser frem til sykkelprosjektet. Planen er å holde 4 treningsøkter per måned med 10 deltakere pr økt. Alle deltakerne får dermed to økter per måned. Rekruttering som beskrevet i 2.1.2 – direkte henvendelser, infoskriv og sosiale media-oppslag. Deltakerene møter på Velodromen etter hvilken gruppe de tilhører, og blir tatt imot av prosjektleder og pilot som gir informasjon om hvordan velodrom, sykkel og ikke minst utstyret fungerer. Vi legger opp til at to sykler kan sykle samtidig i banen. Dette gjør vi både av sikkerhetshensyn og fordi vi har to piloter som kan sykle med deltakerne. Hver rytter sykler i et par minutter slik at hver deltaker får ca tre turer pr time.

Prosjektleder

Vibeke Anett Bjørgengen Kaarstad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Mestring på to hjul
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2024: kr 85 000, 2025: kr 85 000
Startdato
01.05.2024
Sluttdato
31.05.2025
Status
Under gjennomføring