Redningsbåt med pasienttransport i Bergen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Røde Kors i Hordaland har hatt en aktiv sjøtjeneste siden 2007. Båten har deltatt i søk- og redningsoppdrag fra Stord i sør til Askvoll i nord. De siste fire årene er det jobbet over 15.000 dugnadstimer for å holde kysten trygg. Frivillige mannskaper samarbeider godt med den offentlige redningstjenesten og andre frivillige, som for eksempel Redningsselskapet. Etter 15 år var redningsbåten vår moden for utskiftning. Den nye redningsbåten ferdigstilles i disse dager og vil være klar til sjøsetting i sommersesongen 2022. Arbeidet er i rute hos Mare Safety AS i Ulsteinvik.

Målsetting for prosjektet

Røde Kors fornyer båten for å kunne gjennomføre søk- og redningsoppdrag under krevende forhold, ta vare på og transportere pasienter og utføre ulike typer assistanse til fartøy i nød. Med en ambulansemodul om bord kan vi imøtekomme alle krav, samt bistå og samarbeide med nødetatene i vårt område.

Målgruppe

I Hordaland grenser alle kommuner til sjø. Vi gjør kysten tryggere for befolkningen, driver med opplæring og deltar i redningsoppdrag i regi av nødetatene.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

525000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Røde Kors i Hordaland har valgt å fornye båten for å kunne gjennomføre søk- og redningsoppdrag under krevende forhold. Målet i innspurten til den nye Røde Kors-båten er at den skal fungere som en redningsbåt. Den mangler en ambulansemodul, som inkluderer livreddende utstyr som for eksempel akuttsekker, oksygenenheter, blodtrykksmåler og ambulansebåre. Utstyret er helt essensielt for mannskapene som redder liv hver gang alarmen går. Med dette utstyret på plass vil båten være i stand til å drive med livredning under søk- og redningsoppdrag. Konkrete virkninger av prosjektet: * Oppgradert redningsbåten til livredningsbåt * Motiverte frivillige, som kan ivareta pasienter bedre pga. nytt tilgjengelig utstyr * Økt beredskap i Hordaland * Økt antall fremtidige oppdrag for AMK fra 10 til 25 (eller helst så mange det er behov for). * Med ny og mer robust båt vil den totalt oppdragsmengden kunne øke til 90 i året. (Dette er tall basert på anslag fra Redningsselskapet, HRS og AMK om hva vi kan få til med tidsriktig utstyr.) * 5500 frivillighetstimer tilknyttet Røde Kors-båten i perioden august-desember 2022 og ytterligere 7000 i perioden januar-juli 2023.

Fremdriftsplan for prosjektet

Hoveddelen av kjøpesummen av selve båten, rundt 7,3 millioner kroner, er på plass. Den er finansiert at Røde Kors sine lokalforeninger i Hordaland og giverglede hos privatpersoner. En del øvrig utstyr, for eksempel et varmesøkende kamera til 260.000 kroner, samles også inn via private pengeinnsamlinger. Nå gjenstår den siste biten for å komme i mål etter at båten blir levert i midten av juni og bli operativ i løpet av sommersesongen 2022.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Etter mange år med sparing og avsetting av midler fikk vi endelig levert vår nye redningsbåt RC Bjørgvin sommeren 2022. En topp moderne spesialbygget redningsbåt for røffe forhold på Vestlandet, men den manglet en viktig modul for at den skulle bli komplett og fungere til pasient transport. I Hordaland har vi en utrolig lang kystlinje med mange øyer og holmer, mange frilufts- og båtglade mennesker. Mange av stedene er det vanskelig eller umulig å komme til fra veien, og særs krevende å transportere syke og skadde til ambulanse/sykehus. Dette ville vi gjøre noe med! Takket være midler fra Stiftelsen Dam fikk vi installert ambulansemodul i vår nye redningsbåt. Vi har nå mulighet til å frakte både sittende og liggende pasienter på en sikker og effektiv måte til en ventende ambulanse, og i noen tilfeller helt til legevakten.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har fått muligheten til å overvåke vitale parameter til kritiske pasienter, og mer eller mindre likt utrustet som en sykebil på land. Dette i lag med mangfoldige timer med kurs og trening gjør oss til helseforetakets foretrukne samarbeidspartner på sjøen, både i akutte situasjoner og planlagt beredskap ved veistenginger, hvor sjøveiene er eneste alternativ. Det er kjøpt inn følgende utstyr for midlene vi har fått tildelt, i tillegg til noe egenkapital: 1 stk akuttsekk som er utstyrt med nødvendig førstehjelpsutstyr 1 stk oksygen bag for oppbevaring og transport av medisinsk oksygen 1 stk Lærdals sug for å sikre fri luftveier hos livstruende pasienter 1 stk Corepuls 3, for medisinsk overvåking samt hjertestarter 1 stk ambulansebåre for transport og sikring av pasient ombord i båten 1 Stk bårebenk for innfesting av båre og utstyr 1 stk Transmobile Locus, for oppdragskommunikasjon med Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK)

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

12

Prosjektgjennomføring/Metode

Røde Kors-båten deltok på totalt 69 oppdrag og aksjoner i 2022. Dette er fordelt på rednings-oppdrag, oppdrag for AMK og oppdrag som er dekket av privatpersoner. Mannskapet om bord registrerte 8823,5 frivilligtimer. Dette er timer som er fordelt på patrulje, aksjoner, redningsoppdrag, vakter og kurs. I løpet av 2022 var det også stor aktivitet innen opplæring. Røde Kors-båten var med å gjennomføre ett V-SJØ-kurs, to K-SJØ-kurs. På et av kursene deltok også Norsk Folkehjelp. Det ble også gjennomført to kurs for Norske Redningshunder i Hordaland. Der en har hatt hovedfokus på sikkerhet om bord i båt, sikkerhet ved strandsøk og søk fra båt. Dette er noe mannskapene på «Bjørgvin» vil fortsette med i 2023. I 2022 har 102 personer blitt kurset, og alle mannskapene har gjennomført akutt-hjelperkurs, som ble holdt av Norsk Folkehjelp. Det har så langt i 2023 vært utført 59 oppdrag med RC Bjørgvin, hvorav 12 har vært pasientbehandling. Disse oppdragene har vært fordelt på oppdrag under patrulje, hjemmevakt og tilstedeværelse på festivaler. Internt i Røde Kors-båten er det utdannet fem nestkommanderende og syv matroser.

Resultater og resultatvurdering

Mannskapet om bord registrerte 8823,5 frivilligtimer i 2022. Dette er timer som er fordelt på patrulje, aksjoner, redningsoppdrag, vakter og kurs. Så langt i 2023 har RC Bjørgvins 30 frivillige lagt ned 5659 timer om bord, i tillegg til over 500 timer med kurs og opplæringsvirksomhet.

Oppsummering og videre planer

Hoveddelen av kjøpesummen av selve båten, rundt 7,3 millioner, var på plass da Røde Kors henvendte seg til Dam. Den ble finansiert at Røde Kors sine lokalforeninger i Hordaland og giverglede hos privatpersoner. En del øvrig utstyr, for eksempel et varmesøkende kamera til 260.000 kr, samles også inn via private pengeinnsamlinger. Det som gjensto var den siste biten for å komme i mål etter at båten ble levert og ble operativ i løpet av sommersesongen 2022. Dette har vi lykkes med takket være Stiftelsen Dam og de overstående innkjøpene. Nå er Røde Kors-båten komplett for mange år fremover.

Prosjektleder

Thorbjørn Fosse

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Redningsbåt med pasienttransport i Bergen
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2022: kr 300 000
Startdato
02.08.2022
Sluttdato
01.08.2023
Status
Avsluttet