Sammen mot parkinson

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi har blitt inspirert av arbeidet PS-foreningen i Danmark har gjort med opplysningsbanken levmedparkinson.dk for Ă„ gi brukere og pĂ„rĂžrende erfaringshistorier fra andre i samme situasjon ved Ă„ produsere et stort antall korte filmer som belyser ulike sykdomsutfordringer, bidrar til Ăžkt inspirasjon og hverdagsmestring – for hele familien. Med inspirasjon i deres arbeid, tankegang og mĂ„l, vil «Sammen mot parkinson», med et bredt spekter av mestringsfilmer som gjĂžres tilgjengelig pĂ„ https://parkinson.no/sammenmotparkinson, Ă„pne en ny verden av muligheter og inspirasjon for pĂ„rĂžrende og brukere.

MĂ„lsetting for prosjektet

Hjelpe og inspirere parkinsonrammede og deres nÊre til et bedre liv med parkinson i hverdagen. Det ligger mye inspirasjon i andres erfaringer. VÄr inspirasjon og konkrete mÄlsetting er Ä lage 25 korte filmer, som vil vÊre viktige bidrag til nytte og inspirasjon for pÄrÞrende og brukere i hverdagen.

MĂ„lgruppe

MĂ„lgruppen for prosjektet er: – Mennesker med Parkinsons sykdom/parkinsonisme – PĂ„rĂžrende av mennesker med Parkinsons sykdom/parkinsonisme

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

16000

Beskrivelse av gjennomfĂžring og metode for prosjektet

Produsere og formidle 25 korte mestrings- og opplysningsfilmer pĂ„ 1-2 min, med brukere og pĂ„rĂžrende i sentrum, involvere familier og par som forteller om hvordan de opplever og takler sine utfordringer med sykdommen i hverdagen. Film er et sterkt og effektivt medium for Ă„ formidle og dele erfaringer som vil vĂŠre verdifulle bidrag til bedre hverdagsmestring og styrke livskvaliteten hos mĂ„lgruppen. – Plattformen http://www.parkinson.no/sammenmotparkinson opprettes, utvikles som opplysnings- og kunnskapsbank for alt materiell som produseres. En utfordring og en lĂžsning tas opp i hver film. Antall filmer: Vil produsere 25 korte filmer (1-2 minutter). Vi har i forarbeidet til sĂžknaden vurdert at resultatet totalt sett blir best, og at midlene blir utnyttet pĂ„ best mulig mĂ„te ved Ă„ produsere et stort antall, korte, relativt enkle, illustrerende og ikke for kostbare enkeltfilmer. Vi har veiet dette opp mot alternativet om Ă„ produsere et par lengre, mer omfattende og mer pĂ„kostede mestrings- og opplysningsfilmer. Vil vĂŠre en styrke for mĂ„lgruppen i gjennomfĂžringen og resultatet av prosjektet, at det produseres en serie korte, enklere filmer, som skaper et helhetlig inntrykk, for Ă„ belyse flere utfordringsomrĂ„der knyttet til livet med PS.

Fremdriftsplan for prosjektet

Del 1–Juli-Aug:Informere om tildeling. Nedsettelse av prosjektgruppe. MĂžte, fordeling av ansvarsomrĂ„der. Del 2–Sep-Okt: Utforming av innhold, research, info, starte arbeidet med utvikling av parkinson.no/sammenmotparkinson. Del 3-Nov-Des: Opptak av halvparten av filmene og redigering. Publ. Lansering. Medieoppslag. Parkinsonposten. Del 4- Jan-Apr: Opptak av resterende filmer, ferdigstilling. Publ. Del 5–Juni: Sluttrapportering. Evaluering.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

Parkinson rammer ikke bare den som fÄr diagnosen, men hele familien. HovedmÄlsettingen i prosjektet «Sammen mot parkinson» er Ä bedrive kunnskaps- og opplysningsarbeid som styrker bÄde den enkelte parkinsonrammede og familien rundt. MÄlet var Ä skape en plattform hvor brukere og pÄrÞrende skal kunne se muligheter, fÄ styrke, kunnskap, rÄd, tips fra andre i samme situasjon om hvordan du kan leve et sÄ godt liv som mulig med Parkinsons sykdom. Parkinsonforbundet opplever et stort behov for informasjon og kunnskap om hvordan den enkelte og de nÊrmeste rundt kan takle alle de hverdagsutfordringer som fÞlger sykdommen. Vi Þnsker med dette prosjektet bÄde Ä belyse mange av de fÞlsomme temaer som er vanskelige Ä ta opp, men ogsÄ Ä fÄ svar/hjelp fra helsevesenet. Valget av temaer ble nÞye valgt ut fra litteratursÞk pÄ nettet og selvscoringsstudier.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

MÄlet vÄrt var Ä nÄ mange av de som er rammet av parkinson og deres pÄrÞrende. Vi har porsjonert ut filmene i fire forskjellige puljer for Ä fÄ mest mulig oppmerksomhet rundt prosjektet. Vi har brukt vÄre tilgjengelige kanaler som hjemmesiden parkinson.no, facebook og YouTube for Ä formidle filmene. Totalt har over 2450 besÞkt landingssiden for prosjektformidlingen pÄ vÄr hjemmeside. PÄ Facebook er hver film promotert med egen post og enkelte filmer er ogsÄ postet flere ganger i prosjektperioden. PÄ vÄr YouTube-kanal har totalt flere tusen sett filmene. Den mest sette enkeltfilmen har 1520 visninger.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

5000

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

MÄlet var Ä produsere og formidle 25 korte mestrings- og opplysningsfilmer pÄ 1-2 minutter, med brukere og pÄrÞrende som medvirkende. Prosjektet var avhengig av gode medvirkende med erfaringer innenfor de temaer vi Þnsket Ä lage filmer om. Temaene er nÞye valgt ut med utgangspunkt i hva mÄlgruppen er mest interessert i og opptatt av. Parkinsonforbundet har gjennom en omfattende prosess brukt sitt nettverk for Ä finne gode deltakere og dekke en rekke forskjellige temaer. De som meldte seg pÄ ble deretter kaldt inn til et intervju for kvalitetssikring. Totalt fikk vi 12 medvirkende til prosjektet, 4 pÄrÞrende og 8 parkinsonister. Filmene er intervjubaserte dvs. det ble gjennomfÞrt enkeltintervju med hver av de medvirkende. I intervjuet ble det tatt opp flere temaer og de ble deretter delt opp og klippet sammen i forskjellige filmer. MÄlet var 25 filmer pÄ 1-2 minutter, men det var sÄ mye godt materiale at det ble utvidet til 32 forskjellige temaer og like mange filmer.

Resultater og resultatvurdering

Vi har oppnÄdd mer enn det vi hadde satt opp som mÄl. Det ble flere temaer og dermed flere filmer. Lengden pÄ hver enkelt film ble ogsÄ lenger enn de 1-2 minutter vi hadde satt som mÄl. Gjennomsnittslengden per film var pÄ ca. 3 minutter og totalt for alle filmer er spilletiden 1 time og 36 minutter. «Sammen mot parkinson» har engasjert brukere og pÄrÞrende til aktiv deltakelse. Det produserte filmmaterialet og fagstoffet har gitt resultater ved at flere i mÄlgruppen kan se muligheter, fÄ styrke, kunnskap, rÄd, tips fra andre i samme situasjon. Resultatet vil vÊre at mennesker i ulike stadier av sykdommen vil finne relevant informasjon for nettopp dem. Et mÄl med prosjektet har ogsÄ vÊrt Ä bevisstgjÞre de pÄrÞrende og fÄ Þkt fokus pÄ deres situasjon. Filmene hvor enkeltpersoner med parkinson stÄr fram og forteller hvordan de lÞser praktiske hverdagssituasjoner, er positive eksempler pÄ hvordan noens erfaringer kan bidra til Ä hjelpe mange i samme situasjon.

Oppsummering og videre planer

Filmene vil vĂŠre tilgjengelig pĂ„ alle vĂ„re plattformer i lang tid fremover. Dette er informasjon fra bruker til bruker som er uvurderlig og vanskelig Ă„ formidle pĂ„ andre mĂ„ter enn det vi har gjort her – info- og erfaringsdeling gjennom film. Vi har allerede fĂ„tt mange positive tilbakemeldinger. Informasjon og markedsfĂžring av denne ressursen pĂ„gĂ„r kontinuerlig, i samlinger bĂ„de sentralt og lokalt, i kursvirksomhet osv. Årlig diagnostiseres 600-1000 mennesker med parkinson. Hele familier rammes hardt. Prosjektet er en viktig ressurs som vil ha lang levetid og nĂ„ ut til mange mennesker.

Prosjektleder

Hans Munkevik

Detaljer
Program
Helse vÄr (2018)
Prosjektnavn
Sammen mot parkinson
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
BelĂžp Bevilget
2018: kr 354 000
Startdato
02.07.2018
Sluttdato
31.08.2019
Status
Avsluttet