Seniorkraft

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Røde Kors Besøkstjeneste spiller en viktig rolle i å lette hverdagen for mange av dem som opplever ensomhet. Haugesund Røde Kors (HRK) får daglig henvendelser fra og om ensomme mennesker som søker kontakt, og ønsker besøksvenn eller noen å prate med. De kjenner på et stort behov for hjelp til å komme seg ut av ensomheten. Dette tydeliggjør behovet for et tilbud som kan benyttes umiddelbart. Vi har i Haugesund et flott aktivitetshus for ungdom, Fellesverket. Dette har inspirert oss. Vi ønsker i dette prosjektet å opprette to aktivitetshus for voksne, «Seniorkraft», som skal stimulere til en aktiv og sosial alderdom i Haugesund og Tysvær. Vårt arbeid i målgruppen avdekker at mange savner felles møteplasser og sosiale opplevelser. Mange uttrykker at de mangler selskap eller noen å oppleve hverdagens gleder sammen med. Dette fører til at de velger å bli hjemme. Vi har grunn til å tro at ensomhet gjelder mange flere enn de vi i Røde Kors har kontakt med. Vårt mål er å bidra til en positiv forandring. Vi ønsker å få flere ut av ensomheten og inspirere folk til å knytte nye vennskap og bekjentskap. Våre 145 besøksvenner representerer et mangfold av interesser, kunnskaper og kompetanser. Dette mangfoldet er en av våre styrker, og bidrar til at besøkstjenesten fungerer effektivt.

Aktivitet/tiltak/metode

Seniorkraft vil 1. halvår ha arrangement og aktiviteter – oppsøkende besøkstjeneste – der folk bor. Aktivitetene vil skje på ulike lokasjoner rundt om i kommunene for å nå deltakerne der de bor. På hvert arrangement vil frivillige besøksvenner være delaktige, og gi oppmerksomhet og omsorg til de deltakerne som trenger det. Frivillige vil tilby å følge til aktiviteten. Dette vil gjøre terskelen lavere for å delta. Vi vil ha fokus på å lage positive arrangementer, samtidig skal det være en arena hvor vi gjør kjent og synliggjør aktivitetshuset Seniorkraft, som er målet for prosjektet. 2. halvår vil vi utvikle to faste, ukentlige møteplasser/aktivitetshus, i Tysvær og Haugesund. Her vil vi ha aktiviteter som brettspill, håndarbeid, kulturinnslag, samt servere enkel lunsj. Primærmålgruppen for prosjektet er voksne innbyggere i Haugesund og Tysvær som er ensomme eller i fare for å bli det. Disse personene bor hjemme eller i omsorgsboliger og kan aktivt delta i kommunikasjon. Sekundært kan frivillige være skjulte brukere, frivillig arbeid gir dem følelsen av å være en verdifull ressurs for andre og samfunnet. Prosjektet vil bli evaluert løpende, med rapportering av deltakertall og tilbakemeldinger fra deltakerne som blir en del av den videre planleggingen. Styret i HRK vil motta månedlige rapporter om prosjektets fremdrift, som vil danne grunnlaget for en endelig rapport til Stiftelsen Dam. Sikkerhet og personvern er av største viktighet for denne sårbare gruppen. De opplysninger vi finner nødvendig å samle, vil bli håndtert i samsvar med GDPR. En utfordring kan være å få deltakere ut i aktivitet, terskelen kan være for høy for å delta. Vi ønsker å tilby en trygg hånd. Frivillige kan følge til aktivitet i starten. Frivilligheten er også i endring. Noen ønsker korte engasjement. Dette kan være en utfordring, men vi skal legge til rette for alle frivillige, både korte og lange engasjement. Vi vil ha fokus på å bygge en god gruppe av frivillig for å sikre kontinuitet.

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Hensikten til Seniorkraft er å redusere ensomhet, bidra til bedre helse og livskvalitet. Forventningen er at hver og en av deltakerne skal oppleve mestring og utvikling, samtidig som de knytter nye relasjoner og oppnår sosial støtte med og for hverandre. Den oppsøkende besøkstjenesten kan skape glede til de som ikke allerede deltar i en fast Røde Kors-aktivitet, og motivere til å delta. Frivillige vil samtidig tilby tid til en prat, en hånd å holde i, altså være en besøksvenn for de som trenger litt ekstra omsorg. Noen ønsker bare å sitte i et miljø, og betrakte andre, det kan gi en god opplevelse i seg selv. Seniorkraft kan på denne måten være hjelp til selvhjelp, en raus og trygg sosial arena. Røde Kors har god erfaring i prosjekter knyttet til ensomhetsbekjempelse, og nyter god tillit i samfunnet. Aktiviteten skal være et gratis, lavterskel tilbud. Her kan alle treffes uansett økonomi, eller sosial «bagasje». Frivillige skal bidra til å skape gode lokale møteplasser som aktivitetshusene Seniorkraft. Frivilligheten har andre forutsetninger og andre muligheter enn kommuner og det offentlige. Frivilligheten bidrar til å løse flere lokale humanitære behov, som ensomhet, mangel på tilhørighet med andre mennesker, eller et savn etter å føle seg sett og forstått. Frivillighet er for mange veien til en aktiv og sosial alderdom. Vi tror Seniorkraft vil ha en god virkning for målgruppen – her og nå – men også i et langsiktig perspektiv. Røde Kors rapport “Glemt i eget hjem” viser at det aller viktigste er å møtes og ha tid til en god samtale. Det pekes på viktigheten av noen å snakke med, oppsøke andre steder og komme seg ut fra hjemmet og å sosialisere seg. På denne måten vil prosjektet styrke psykisk og fysisk helse på individnivå.

Plan for gjennomføring

Ved oppstarten av prosjektet vil vi mobilisere både nye frivillige og de som allerede er engasjert hos oss. Vi vil ha behov for 6-8 frivillige i starten av prosjektet. Vi vil utarbeide en plan som fastsetter tidspunktene for oppsøkende besøkstjeneste, og etter hvert aktivitetshusene Seniorkraft. For å få blest om prosjektet og trekke til oss målgruppen, vil vi ha et «kick-off» med kulturelt innslag allerede i begynnelsen av april. Her vil vi invitere med lokal presse, dette ser vi på som en fin måte å få informert om Seniorkraft – i tillegg til annonsering og markedsføring, som beskrevet. Frivillige skal sammen med prosjektleder planlegge og arrangere oppsøkende besøkstjeneste. Disse skal skje på ulike lokasjoner i Haugesund og Tysvær, hver måned fra april-juni. Vi vil i dialog med kommunene finne aktuelle grendehus, omsorgsbolig eller utendørs arena. De månedlige aktivitetene kan være konsert, foredrag, skoleklasse, barnehager, kulturskolen – eller noe annet. Frivillige vil sammen med prosjektleder, starte opp ukentlige faste møteplasser/aktivitetshus, fra september, en i Tysvær og en i Haugesund. Vi vil ha fokus på å bygge opp gode, trygge arenaer, med tilbud om aktiviteter og et lett måltid. Vi vil også tilby relevant informasjon, og regelmessige kulturinnslag. Frivillige vil legge til rette for den gode praten, tilbereder og serverer kaffe og noe å bite i. Prosjektleder følger opp frivillige og organiserer tema/foredrag. Sammen vil frivillige og prosjektleder ha fokus på den videre driften av Seniorkraft. Vi vil jobbe for stabile frivillige og stabile besøkstall på aktivitetshusene. Gode erfaringer og evalueringer vil bli grunnlag for den videre driften. Ønsket er å forankre Seniorkraft – som en av HRK aktiviteter for å redusere ensomhet i samfunnet.

Prosjektleder

Anne Kesia Leirvik

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Seniorkraft
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
21.03.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring