Veien tilbake – om barn med seneffekter

SĂžknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

“Veien tilbake” er en opplysningsfilm-serie om unge barns restituering etter kreftbehandling. Vi Ăžnsker Ă„ bruke filmene som opplĂŠring og undervisning til hele nettverket rundt barna, samt spesialist- og primĂŠrhelsetjenesten. VĂ„rt mĂ„l er Ăžkt fokus pĂ„ problematikken rundt seneffekter og hvordan dette pĂ„virker barn og unges hverdag for videre utvikling for Ă„ fĂ„ et verdig og normalt liv. Serien er et samarbeidsprosjekt mellom Barnekreftforeningen og Revolver Communications med: AndrĂ© Clemetsen som prosjektleder, Marius Ytterdal, Irina Vakaluk og Audun A. Steffensen.

MĂ„lsetting for prosjektet

Økt fokus pÄ barns seneffekter. Skaffe bedre innsikt, kunnskap og forstÄelse for hva seneffekter er, samt bedre samarbeidet mellom de ulike instanser som fÞlger barna i deres hverdag. MÄlet er at barn og unge skal fÄ bedre vilkÄr for lÊring og utvikling i sitt nettverk, i tiden etter kreften.

MĂ„lgruppe

HovedmÄlgruppe: Spesialist- og primÊrhelsetjenesten og skolevesenet. Filmene legges pÄ nettet, slik at hele nettverket rundt barna ogsÄ kan ta del i det.

Antall personer i mÄlgruppen som prosjektet planlegger Ä nÄ

100000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomfĂžring av prosjektet

Lansering av film serien skjer fÞrst i ulike bolker i september 2021, som er den Internasjonale BarnekreftmÄneden. I lÞpet av denne mÄneden vil det vÊre det mye fokus pÄ barnekreft i media og i samfunnet hvor denne filmen kan brukes til informasjon til ulike instanser. 1) Seminar for foreldre med barn med seneffekter i Barnekreftforeningen. 2) PÄ vÄrt fagseminar om seneffekter for bl.a. pedagoger, kreftkoordinator i kommunene, spesialisthelsetjenesten og rehabiliteringsinstitusjoner.(3) Deretter gjÞres filmene med spÞrreskjema tilgjengelig for skoletjenesten og de store sykehusene. (4) Det opprettes en egen portal pÄ Youtube for filmene. Videre vil filmene brukes i undervisningstoff som tilrettelegges for de ulike mÄlgruppene. Vi vil ogsÄ i siste instans sende de til ulike tv-kanaler.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jul-nov 2020: Konseptutvikling og reginotat / Jul-des 2020: Rekruttere informanter/rekognosering/reiser / juli-aug 2020: Manus utvikling og storyboard / Sep-april 2020-21: Filminnspillinger / Mai 2021: Klipping og evaluering – flere innspillingsdager / juli-august 2021: Klippe ferdig / juli-august Lyddesign / sept: Mastering ferdiggjĂžring. sept 2021: Lansering / 2021 okt: SpĂžrreskjema sendes ut / Jan-Feb 2022: Evaluering.

Sluttrapport

MÄlsetting, mÄlgruppe og bakgrunn for prosjektet

MÄlet med filmene er Ä utvikle og formidle informasjon om tematikken, rett fra dem det gjelder, slik at alle ovennevnte instanser kan fÄ bedre innblikk i hva denne gruppen tenker selv, og om hva de sliter med etter en langtidssykdom. Alle filmene passer for alle, men de skiller seg ut og er relevant for ulike grupper. Vi fant ut at det beste er Ä lage komprimerte filmer med ikke altfor mye informasjon, nettopp for Ä treffe de ulike mÄlgruppene best mulig. For vi lever i en tid hvor tÄlmodigheten er lav og folk eksponeres for mye informasjon, derfor har vi valgt Ä la 3 av filmene vÊre pÄ rundt 10 minutter, for deretter Ä la den sist vÊre pÄ 4 minutter for Ä la folk henge med. Den siste filmen er kun forskningsbasert.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmÄl ble nÄdd (ref sÞknadsskjemaet)

Pandemien har utsatt sluttfÞring og lansering av filmene. Men ikke sÄ mye som forventet. Derfor legger vi opp til lansering av filmene den 26 og 27 januar 2022 pÄ et barnekreftseminar i Oslo. Deretter blir det videre lanseringer 15. februar pÄ Barnekreftdagen og andre seminarer, mÞter i 2022. Planen settes i begynnelsen av 2022, da oversikten over utsatte seminarer og mÞter er mer realistisk Ä planlegge. Lanseringene inneholder vising av filmene, foredrag med undertegnede og Barnekreftforeningen, samt en av kreftoverlevere som er med i filmene, der det gjÞr seg mulig. Vi har ogsÄ med musikk med Jacob Young og Siril Malmedal Hauge, som har laget musikk til filmene. Parallelt legges filmene ut pÄ sosiale medier og presse innkalles under lanseringer. Vi ser ogsÄ for oss en liten turne, med foredrag av filmskaperne og Barnekreftforeningen, for bÄde sykepleierstudenter, og legestudenter, helsepersonell og etater som er aktuelle. Vi Þnsker ogsÄ besÞke skoler for Ä vise filmene.

Antall personer i mÄlgruppen nÄdd av prosjektet

0

ProsjektgjennomfĂžring/Metode

De fÞrste mÄnedene begynte med dypdykk i stoffet, for Ä plukke ut essensen av hvor Norge stÄr i forhold til kunnskap om seneffekter og for Ä belyse de mest pikante problemstillingen barna/ungdommen stÄr ovenfor i tiden deres etter kreften. Det viste seg raskt at Norge lÄ dÄrlige an enn alle sine naboland og Europa generelt. Dette fordi Norge er et lite land og det har ikke forekommet noen systematisk forskning pÄ seneffekter for barn, siden de utgjÞr en liten gruppe for avansert forskning. Men bÄde i Sverige, Island og Danmark har de allerede etablert flere seneffektsentere. Noe som har manglet i Norge og begrenset muligheten for fagkoordinasjon, bredere forskning og mer kunnskap om teamet. Fase 2. har bestÄtt av Ä skaffe informanter og fagpersonell til prosjektet. Av fagpersonell knyttet til prosjektet, har det foregÄtt samtaler, fysisk tilstedevÊrelse, filming og input.

Resultater og resultatvurdering

Lansering skjer i lÞpet 2022 pÄ grunn av korona situasjonen. Derfor kan vi ikke evaluere fÞr lanseringsperiode er gjennomfÞrt. Men her er filmene pÄ linker og de vil bli lagt ut (etter smÄ tekstlige justeringer) pÄ Barnekreftforeningens YouTube kanal fÞr lansering: 1) https://vimeo.com/649625118 2) https://vimeo.com/552292575/19c90008af 3) https://vimeo.com/536316001 4) https://vimeo.com/536719911 5) https://vimeo.com/644733034 6) https://vimeo.com/536720156

Oppsummering og videre planer

Pandemien har utsatt sluttfÞring og lansering av filmene. Men ikke sÄ mye som forventet. Derfor legger vi opp til lansering av filmene den 26 og 27 januar 2022 pÄ et barnekreftseminar i Oslo. Deretter blir det videre lanseringer 15. februar pÄ Barnekreftdagen og andre seminarer, mÞter i 2022. Planen settes i begynnelsen av 2022, da oversikten over utsatte seminarer og mÞter er mer realistisk Ä planlegge. Lanseringene inneholder vising av filmene, foredrag med undertegnede og Barnekreftforeningen, samt en av kreftoverlevere som er med i filmene, der det gjÞr seg mulig.

Prosjektleder

André Sverre Clemetsen

Detaljer
Program
Helse vÄr (2020)
Prosjektnavn
Veien tilbake – om barn med seneffekter
Organisasjon
Barnekreftforeningen
BelĂžp Bevilget
2020: kr 1 000 000
Startdato
02.07.2020
Sluttdato
16.09.2021
Status
Avsluttet